Рудникът Ада тепе в Крумовград е първата нова мина в

...
Рудникът Ада тепе в Крумовград е първата нова мина в
Коментари Харесай

Мината в Крумовград е сред най-модерните в света

Рудникът " Ада тепе " в Крумовград е първата нова мина в България за последните 4 десетилетия, а откриването му бе едно от най-значимите събития у нас в последно време.
За да научи повече за реализирането на този многомилионен упорит план, който съживява региона, а значително и българското минно дело, екипът на Actualno.com се срещна с изпълнителния шеф и президент на " Дънди Прешъс Металс " - Рик Хаус.
Хаус споделя за реализирането на инвестицията в Крумовград, за развиването на локалната общественост и за устрема на " Дънди Прешъс Металс " да построява локалната стопанска система, без да въздейства отрицателно върху околната среда.
Господин Хаус, какво се промени за последните 15 години, в които " Дънди Прешъс Металс " оперира в България?
България доста се промени. Когато дойдохме през 2003 година, страната беше по-несигурна. Страната преживяваше преход от друга политическа система към народна власт. В такива моменти постоянно има неустановеност. Видяхме страна, която минава през съществени промени. Имаше политическа неустойчивост, не беше несъмнено в каква посока ще продължи да се развива страната.
Това внезапно се промени през 2007 година, когато България стана член на Европейския съюз. По всичко личеше, че следва политическа непоклатимост. След 2007 година страната е ръководена главно от ГЕРБ – явно продемократична и проевропейска партия. Това е партия, която се пробва да притегля задгранични вложения и да развие стопанската система на страната. Тази политическа непоклатимост направи нещата доста по-лесни за развиване на бизнес средата.
Докато течеше хармонизирането на българското законодателство с европейското, обстановката беше по-несигурна. Към момента, в който подадохме документи за позволение за мината в Крумовград, процесът на хармонизация към този момент беше завършил и всичко се случи доста по-лесно.
През последните години виждаме освен политическа непоклатимост, само че и положително ръководство във връзка с регулациите и законите за непознатите вложения. Така че за 15 години виждаме доста огромен напредък.
Има ли някаква символика в това, че компания, употребяваща най-модерни технологии, възражда един от най-старите златни рудници в Европа?
Да, алегорично е. Нашата компанията постоянно се е стремила да влага в нови технологии. Прилагайки най-хубавите практики, се стараем се процесите ни да са на международно равнище, да са оптимално безвредни и виновни към природата, високопроизводителни и ефикасни, и несъмнено с минимални разноски. Искаме всички, които работят за нас да са изобретателни и новаторски и работата ни да е на международно равнище.
Обектът ни тук не се разграничава от останалите в това отношение. Искахме той е дава отговор на най-хубавите международни практики в иновационен и софтуерен аспект, с цел да превърнем рудника в Крумовград в най-безопасната, ефикасна и природосъобразна мина, която притежаваме. Това е едно от най-модерните минни уреди в света.
Кои бяха най-големите провокации при реализирането на плана в Крумовград?
Най-трудно беше първоначално, когато трябваше да представим плана пред локалната общественост и да получим нейната поддръжка. Имаше недоумение във връзка с паниките и потребностите на локалните хора, а от тяхна страна липсваше схващане за технологиите в минното дело и рисковете. Беше нестабилно и в първите дни липсваше доверието сред локалните хора и компанията.
Отне ни време да изградим това доверие, да разберем терзанията на локалните хора и да намерим точната формула да разсеем тези паники. Беше нужно да извървим този сложен път, с цел да стигнем досега, в който те да схванат, да поддържат и да пожелаят този план да се случи при тях.
Започнахме подготовката за плана през 2005 година и ни лиши съвсем 10 години да получим нужните разрешителни. 10 години е доста време за приемане на концесия и позволение за добивните действия. Това беше сложната част.
Сега е доста по-лесно, тъй като локалната общественост поддържа плана, а ние взехме поради паниките на тукашните хора. Вече усещаме поддръжката и желанието на общността този план да е сполучлив. Сега се усещаме като сътрудници.

Бизнесът в България все по-трудно намира нужните фрагменти. Трудно ли открихте подобаващите за вашия план хора и по какъв начин ги " спечелихте " да станат ваши чиновници?
Това важи за целия свят – мъчно се намират подобаващите хора. Но тъкмо тук имахме доста претенденти за позициите ни. За съвсем всяка служба имахме по 20-30 претендента, тъй че нямахме проблем с избирането на верните хора.
Висококвалифицираните фрагменти, подготвените хора от време на време в действителност се намират мъчно или напряко липсват. Репутацията ни в страната обаче е доста добра, поради което даже и най-хубавите зрелостници и студенти желаят да работят при нас. В това отношение несъмнено сме късметлии, тъй като нямаме проблем с привличането на чиновници тук.
Някои даже се връщат от чужбина, с цел да работят в предприятието край Крумовград. Какво ги кара да подхващат тази стъпка?
Повечето хора избират да си бъдат вкъщи. Обикновено напущат, когато не могат да си намерят работа. Доколкото знам, 50 индивида се върнаха назад в Крумовград, с цел да работят за компанията. Не направихме нищо по-различно от това да им дадем опция да се върнат и да работят на релативно добре платени позиции. Това е, което ги връща тук – желанието да бъдат вкъщи и околните си и добре платената работа.
" Дънди Прешъс " ползва едни от най-съвременните технологии при добива и флотацията на златото. Какви качества би трябвало да имат служащите ви, с цел да работят сполучливо с тях?
В множеството случаи можем да обучим хората, без значение какви познания имат за работата ни. По-важно е отношението им, желанието им да се учат, както и да работят в екип с други хора. Искаме хора с такава настройка, а ние ще ги научим по какъв начин да работят.
Когато започнахме да наемаме хора, се появиха доста претенденти с опит и знания в минното дело и технологиите, които използваме. Няколко месеца по-късно установихме, че хората се учат извънредно бързо, усвояват характерни механически умения и към този момент са доста положителни в работата си. Търсим хора с вярната настройка, на които им се работи.
" Дънди " се придържа към най-високите екологични стандарти при преработката и ръководството на отпадъците. Колко е значимо устойчивото развиване за актуалния минен бизнес?
Това се трансформира в най-важното нещо за международната минна промишленост. Но то важи и за всяка компания през днешния ден. Трябва да се стремим да не способстваме за климатичните промени, да не сътворяваме отрицателни резултати върху околната среда, да не вредим на растенията и биоразнообразието. Устойчивостта през днешния ден значи да работим по метод, по който да не влияем отрицателно на околната среда и хората, а в това време да осигуряваме благоденствие на локалните хора, само че не с цената на заличаване на природата. Това е устойчивостта за мен, това е и задачата на компанията ни.
" Дънди Прешъс Металс " ще има огромен принос и за локалния бизнес. Кога смятате да стартирате подготвяния фонд от 5 млн. $ за дребни и междинни предприятия?
Вече започнахме, още през тази година ще отпуснем 1 млн. $ на локални дребни и междинни компании. Процесът по кандидатстване е отворен и към този момент получаваме първите поръчки. По-късно ще подберем най-подходящите бизнес начинания и ще отпуснем нужните средства.
Ежегодно ще отпускаме по 1 млн. $ и ще избираме нова група от бизнеси. Това ще бъде процесът, който ще се повтаря през идващите 5 години.
Предвиждате ли други начинания в интерес на локалната общественост?
Да, работим с общината, с цел да уточним предпочитаните планове за тях, без значение дали става дума за опазване на здравето, обучение, инфраструктура, спорт, публични или културни събития. Отворени сме да помогнем на всички локални общности, даже и на по-малките села, с цел да подкрепим такива планове. Всяка година имаме избран бюджет, който се изразходва точно за такива планове и дела. През тази година работим по 2 огромни плана с община Крумовград – единият е обвързван с болничното заведение, а другият – с музея.
Интервю на Илия Лазаров
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР