Рублата се срина с близо 30% спрямо щатския долар, след

...
Рублата се срина с близо 30% спрямо щатския долар, след
Коментари Харесай

Ето как Централната банка на Русия ще се опита да задъжи депозитите на хората в банките

Рублата се срина с близо 30% по отношение на щатския $, откакто съветският президент Владимир Путин сложи нуклеарните си сили в нараснала подготвеност, а западните страни му дадоха отговор с нови стопански наказания, предоха международните осведомителни организации.

Руската валута спадна до съвсем 118 по отношение на щатския дола, за съпоставяне - в петък курса беше под 87 за $.
 Swift или
Swift или " нуклеарната бомба " на финансовите наказания. До какво би довело изключването на Русия

Англия и Чехия желаят да изключат Русия от интернационалната разплащателна мрежа, само че Съединени американски щати към този момент са срещу

През уикенда Европейската комисия, Съединени американски щати, Франция, Италия, Англия и Канада оповестиха, че ще изключат редовно значими съветски банки от интернационалната система за заплащания Swift. Това е и най-суровата мярка, налагана до този миг на Москва поради спора в Украйна.

" Това значи, че не могат да се вършат никакви разплащания. С изключение на тези банки, които обслужват тези разплащания, свързани с естествени запаси и най-много природен газ ", изясни в ефира на Българска национална телевизия икономистът Красен Станчев.

Западът разгласи още, че активите на съветската Централна банка ще бъдат замразени - по този метод ще бъде стеснен достъпът на страната до задграничните й запаси, в това число и 5-те по размер в света запаси от злато.
 Руската рубла е най-подценената валута в света
Руската рубла е най-подценената валута в света

Според Big Mac показателя на The Economist

" Има нещо като вторични наказания - когато купите запас, който е продаден от съветската Централна банка или от други банки вие също попадате под наказания ", добави Красен Станчев.

На този декор опасенията, че съветското население ще стартира всеобщо да тегли спестяванията си от банки се ускориха, а в неделя централната банка на Русия прикани за успокоение.

Как Централната банка на Русия ще се опита да задъжи депозитите на хората в банките?

Централната банка на Русия е решила да увеличи главният лихвен % от 9,5% на 20% годишно от 28 февруари 2022-а. Необходимостта от такова нарастване на Централната банка се изяснява с " съществена смяна " във външните условия за съветската стопанска система, отбелязва водещият финансов уебсайт RBC.ru.

Рязкото нарастване на главния лихвен %, ще докара до също толкоз съществено нарастване на лихвите по депозитите в съветски банки, което би трябвало да компенсира вложителите за " нарасналите опасности от обезценка и инфлация ", означават от Централната банка на Русия.

" Това ще помогне за поддържане на финансовата и ценова непоклатимост и ще отбрани спестяванията на жителите от обезценяване ", се споделя в изказване на Централната банка.

" При всички случаи Централната банка ще забрани потреблението на частни спестявания от банките или ще ги ограничи доста мощно ", сподели още Красен Станчев.

Междувременно стана ясно, че Руската централна банка е забранила от през днешния ден на брокерите да продават скъпи бумаги на клиенти, които не са съветски жители.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР