Рублата падна до най-ниските си нива в четвъртък и руската

...
Рублата падна до най-ниските си нива в четвъртък и руската
Коментари Харесай

Reuters: Рублата се срина до рекордно ниско ниво

Рублата падна до най-ниските си равнища в четвъртък и съветската централна банка разгласи, че ще се намеси на валутния пазар, откакто президентът Владимир Путин подреди на съветските сили да нахлуят в Украйна, ход, който се чака да провокира нови сурови наказания против Москва, предава Reuters.

Руската рубла се намали с 3,8% до 84,27 по отношение на $ към 11:30 часа българско време, откакто по-рано доближи рекордно ниско равнище от 89,60 при мощно волатилна търговия.

Спрямо еврото рублата загуби 3,2% до 94,55 рубли за едно евро, като по-рано доближи най-ниското равнище от 101,03 на междубанковия пазар.

Централната банка може да облекчи натиска върху рублата, защото нейните златни и валутни запаси са покрай рекордно високи равнища от близо 640 милиарда $, споделят анализатори.

„ С война или без война, напрежението сред Запада и Русия ще остане високо за по-дълго, което ще сложи рублата под напън “, сподели Стефани Кенеди от Julius Baer.

Доскоро се очакваше рублата да получи поддръжка от икономическото възобновяване на Русия и високите цени на петрола и газа, само че глобите и високия риск оставят дребна опция за нейното възобновяване, което значи понижен витален стандарт и по-висока инфлация.

Спадът на съветските фондови показатели след възобновяването на търговията на Московската борса в 10:00 московско време (9:00 часа българско време) се ускори и доближи 29-36% на фона на нарасналите геополитически и санкционни опасности след експлоадирането на военните дейности в Донбас.

Много акции още веднъж " лежат " на по-ниските ценови равнища, избрани от борсата.

Към 10:51 московско време показателят на Московската борса възлиза на 2196,24 пункта (спад с 28,8%), показателят на RTS - 786,33 пункта (спад с 35,9%), оповестява съветската организация " Интерфакс”, представена от " Фокус ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР