Рубин бе продаден на търг на Sotheby's в Ню Йорк

...
Рубин бе продаден на търг на Sotheby's в Ню Йорк
Коментари Харесай

Продадоха на търг най-големия рубин в света

Рубин бе продаден на търг на Sotheby's в Ню Йорк за 34,8 млн. $, с което бе подложен нов връх за драгоценен камък.

Скъпоценният камък с 55,22 карата, наименуван Estrela de Fura, към този момент беше най-големият рубин, продаван в миналото на търг.
Той е изрязан от 101-каратов занемарен камък, открит през юли предходната година в рубиновата мина Монтепеуз в Мозамбик, ръководена от компанията Fura Gems.

Камъкът беше основната атракция на ликвидация, на която се предлагаха 100 разнообразни бижута.

Предлаган на начална цена от 21 млн. $, той бе продаден за 30 млн. $ плюс такси и комисиони на неизвестен покупател по телефона.
Предишният връх принадлежеше на 25,59-каратов бирмански рубин, продаден за обща цена от 30,33 млн. $ от Сотбис в Женева през 2015 година

" Това в действителност е същинско знамение на природата ", съобщи пред Агенция Франс Прес Куиг Брунинг, началник на отдела за бижута на Sotheby's в Северна и Южна Америка.
"
Всеки рубин, който излиза от земята и приключва с над пет карата като гладък рубин, е нещо рядко срещано. Десет карата са в действителност необичайност. Двадесет карата са съвсем нечувани.

" Рубин с над 50 карата е опция, която се среща един път в живота ", добави той.
Sotheby's продаде и " The Eternal Pink ", необичаен 10,57-каратов елмаз от мина в Ботсвана, на същата цена от 34,8 млн. $.

Това сложи връх на карат от 3,29 млн. $ за камък с този цвят.

Най-скъпият розов елмаз, продаван досега, е 71,2 млн. $, платени за 59,60-каратовия " Pink Star " в Хонконг през 2017 година /БГНЕС
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР