РСМ заличи българския клуб Иван Михайлов в Битоля - новият

...
РСМ заличи българския клуб Иван Михайлов в Битоля - новият
Коментари Харесай

Историк: Напрежението с българите в РСМ ще продължава да ескалира

РСМ заличи българския клуб " Иван Михайлов " в Битоля - новият мотив за напрежение.
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 935
" Това не е ненадейно, всеки от вашите фенове, който следи новинарския поток от РСМ, надали ще е сюрпризиран от тази новина. Закриването на двата клуба се обсъждаше месеци наред, беше призната специфична разпоредба във връзка имената на двата клуба. Това не е някаква изненада, изцяло разумно стичане на събитията по отношение на вътрешнополитическата обстановка в Северна Македония ", каза историкът доктор Войн Божинов в студиото на " Денят ON AIR ".

Той напомни, че едно от най-тежките набези беше подпалването на входната врата на клуба.

" Много комфортно за нашите другари в Скопие българите да са им врагове. Това е една плоча, която се върти още от времето на Тито в Югославия. Но съм сигурен, че рационалните хора в РСМ схващат, че българите не са конкурент на хората в нашата югозападна съседка. Искам да обърна внимание, че някои от албанските партии заплашват непосредствено териториалната целокупност на РСМ ", допълни д-р Божинов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него това е същинската заплаха.

" Именно антибългарската агитация е един от инструментите да се отвлече вниманието от много наболелия албански въпрос в Република Северна Македония. По един или различен метод това, което направиха в Скопие, е автогол, като дават мотив на българската страна да повдигне този въпрос пред институциите в Брюксел. Има обаче един проблем - РСМ към този момент беше позволена до договаряния с Европейски Съюз ", разяснява историкът.

По думите му това е голяма неточност.

" Дори българите да бъдат вписани в Конституцията, в случай че някой в България храни илюзии, че тяхното състояние по един или различен метод ще се промени към по-добро - тъкмо противоположното. Това още повече ще ожесточи експанзията по отношение на тях, освен вербална, виждате, че има и физически похищения. Атмосферата на злоба, която се задържа, ще продължи да ескалира ", безапелационен е д-р Войн Божинов.

" Европейската дипломация е стиснала нашата за гърлото. Поне да бяха хора, към които човек може да има почит към тях. Напрежението ескалира, тъй като от наша страна се чува единствено мънкане. Имам възприятието, че някои от нашите политици са развели байряка и са ни повели към Охрид ", добави той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР