РСМ трябва да направи решителна крачка напред, написа в Туитър

...
РСМ трябва да направи решителна крачка напред, написа в Туитър
Коментари Харесай

Фон дер Лайен от Скопие: Европа не е цяла без РС Македония

" РСМ би трябвало да направи решителна крачка напред ", написа в Туитър ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след идването си в Скопие. Тя бе посрещната на летището от външния министър Буяр Османи, след което двамата организираха къса среща. Последваха диалози с президента Стево Пендаровски, премиера Димитър Ковачевски и ръководителя на Народното събрание Талат Джафери. Фон дер Лайен приказва и пред депутатите, които през вчерашния ден трябваше да се произнесат по френското предложение за начало на договарянията с Европейски Съюз.

" Северна Македония е същински и благонадежден сътрудник. Хората от РСМ демонстрираха своята обвързаност към европейските полезности. Те заслужават да видят по какъв начин страната им напредва към участие. Сега зависи от РСМ да направи решителната крачка напред, " сподели Фон дер Лайен. И добави, че Европейски Съюз почита македонския език и еднаквост, а " двустранните въпроси като тълкуването на историята не са условие в договарянията за присъединение ".

Част от депутатите от опозицията бяха облечени с познатите от митингите тениски с изписано " Не " и плакати, отхвърлящи предлагането: " Народни предатели ", " Народът споделя " не ", " Езикът е идентичността ", а депутатът от " Левица " Димитър Апасиев сложи на трибуната пред Фон дер Лайен афиш с надпис " Не ".

Стево Пендаровски удостовери позицията, че приемането на френското предложение ще даде опция за деблокиране на европейската интеграция и започване на първата фаза от договарянията за присъединение. И акцентира, че македонският език и еднаквост би трябвало да бъдат уважавани и обезпечени от Европейски Съюз.

Поредният митинг в Скопие се организира пред постройката на Народното събрание. Недоволните разпънаха палатков лагер, а полицията отдели региона. Някои от протестиращите съумяха да влязат сред металните ограждения и полицейския кордон, замеряйки постройката на Народното събрание с тоалетна хартия и яйца. До публицистичното привършване на броя Народното събрание в Скопие към момента не беше дал своя вот предлагането.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР