РС Македония остава ангажиран съюзник на САЩ в региона на

...
РС Македония остава ангажиран съюзник на САЩ в региона на
Коментари Харесай

Османи: Благодарни сме на САЩ за подкрепата за еврочленството

районен съд Македония остава зает съдружник на Съединени американски щати в района на Западните Балкани. Това съобщи външният министър на РСМ Буяр Османи по време на взаимната конференция с асистент държавния секретар на Съединени американски щати Габриел Ескобар, който е на посещаване в Скопие.

Членството е най-сигурна инвестиция в сигурността на района. Това ще бъде поощрение и за останалите страни от Западните Балкани. Сега е моментът Европейски Съюз да стартира договаряния с нас, което е гаранция за усилване на промените и ангажираността ни към процеса на европейската интеграция, сподели Османи.
Османи: Включването на българите в Конституцията на районен съд Македония за нас не е проблем
Искането за включване на българската общественост в Конституцията не опонира на ползите на районен съд Македония, тъй като страната в никакъв случай не е...

Договорите – Охридското рамково съглашение, Преспанският контракт и Договорът за другарство с България, оценяваме като наш триумф, които ни дадоха опция да подобрим връзките си със съседите, заключи Османи.

На собствен ред Ескобар изрази удовлетворение от развиването на стратегическото партньорство със Скопие. Той акцентира, че РСМ културогично, географски и исторически е обвързвана с Европа и Съединени американски щати ще продължат да поддържат напъните на Скопие за участие в Европейски Съюз.

Съединени американски щати са ангажирани за намиране на решение, защото е в техен стратегически интерес районен съд Македония да стане член на Европейски Съюз, както и останалите страни от Западните Балкани, акцентира Османи по време на конференцията.

След късия брифинг Османи отговори на въпроси на публицистите, само че без присъединяване на американския посетител.
Радев пред Макрон: България чака необратими резултати от районен съд Македония
Президентът Румен Радев беседва в Страсбург с президента на Франция Еманюел Макрон. Сред акцентите в диалога бяха присъединението...

Попитан дали знае за среща на Ескобар с българските представители, Османи сподели: Не мога да разясня от името на Ескобар дали е имал срещи с българските представители. Съединени американски щати са интензивно ангажирани, с цел да се откри решение, тъй като е от съвместен интерес РСМ да стартира договаряния и целият район да бъде част от Европейски Съюз.

Македонският външен министър също по този начин съобщи, че 14 декември не е единствената дата, на която РСМ може да получи покана за започване на договарянията. Османи добави, че е имал диалог със Словенското председателство и то е изразило подготвеност да свика министерска среща когато и да е до края на годината, в случай че има прогрес и решение.

" 14 декември е формалната среща, само че това не значи, че това е единственият късмет за декември. Целият декември е опция за провеждането на договаряния. Работя за всеки ден след 14 декември “, акцентира македонският външен министър.

Още от БАЛКАНИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР