Розарио Ландор е един от 22-та наблюдатели на акули, които

...
Розарио Ландор е един от 22-та наблюдатели на акули, които
Коментари Харесай

Как плажовете на Южна Африка се борят с нашествията на опасни акули

Розарио Ландор е един от 22-та наблюдаващи на акули , които работят на някои от най-популярните плажове в Кейптаун като Мусенберг и Фишук, споделя Voice of America (VOA) .

Други 14 наблюдаващи работят по-на север в залива Плетънберг, където програмата започва след две съдбовни набези от акули през 2022 г, приключили със гибел.

Наблюдателите наблюдават от вишки, ситуирани по скатовете на планината. " Щом видя акула, имам дребен мобилен телефон, от който задействам сирената тук горе.
И сирената се включва на плажа ", споделя Розарио.

След това той подава сигнал и към останалите постове - къде е акулата, какво прави тя, дали се отдалечава и тн. След това на плажа се слага съответния сигнален байрак - другите цветни знамена имат друго значение.

Зеленото значи, че изискванията за наблюдаване са положителни. Черният значи, че изискванията за наблюдаване са неприятни, само че не са видяни акули.
Червеното значи, че акулата е видяна надалеч от зоната, употребена от плажуващите, и не съставлява опасност. Бяло с черна акула значи, че акулата е покрай плажа и плувците би трябвало да излязат от водата.

Според уеб страницата на Shark Spotters от 1960 година насам на Капския полуостров са регистрирани единствено 28 набези от акули. Седем от тях са били с съдбовен край.
Но през последните 10 години не са регистрирани набези на плажовете в Кейптаун .

" От 2004 година насам сме записали над 2 500 наблюдения на бяла акула. По този метод съумяваме да държим хората надалеч от тях. Спокойно можем да кажем, че това са били евентуални произшествия, които сме избегнали ", споделя Сара Уайърс, който е началник на плана за наблюдаване на акулите в Южна Африка.

Освен системата за ранно предизвестие, наблюдаващите на акули поставят екологични мрежи, които има за цел да държат акулите надалеч от плажуващите хора.  Групата взе участие и в образованието на локалната общност за акулите и тяхната роля в екологичното равновесие.

Тарик Хасим е някогашен избавител, който е претърпял среща с огромна бяла акула. Той споделя пред Voice of America (VOA) , че разчита на наблюдаващите на акули, с цел да защищити себе си и плувците.

" Като избавител работя с наблюдаващите на акули всеки ден. Свързваме се с тях по радиото. И това ни оказва помощ за регионите, до които не можем да забележим.
Просто е доста по-добре да знаеш къде са акулите ", прибавя той.

Хасим споделя, че се надява наблюдаващите на акули, чиято активност тази година става на 20 години, да продължат положителната си работа и да оказват помощ да се подсигурява, че единственото място, където множеството хора ще виждат акули от близко, е в аквариумите .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР