Розалия Димитрова © Анелия Николова Още по темата Бъдещето, което

...
Розалия Димитрова © Анелия Николова Още по темата Бъдещето, което
Коментари Харесай

Съдът задължи Агенция "Митници" да предостави данни за износа на цигари в Дубай

Розалия Димитрова

© Анелия Николова Още по тематиката
Бъдещето, което " Булгартабак " не получи

Стратегическите вложения в района, свързани с концептуална смяна на цигарената промишленост, заобикалят България
25 мар 2018
Изчезна ли контрабандата

Защо растежът на приходите от тютюневи произведения през 2017 година е резултат от увеличението с малко на акциза
23 мар 2018
Как Делян Пеевски умъртви " Булгартабак " за шест години

Холдингът, който беше приватизиран през 2011 година, през днешния ден е с продадени марки, софийският цех не работи, този в Плевен е съвсем без чиновници, а в Благоевград 60% са напуснали
12 яну 2018
" Благоевград БТ " стартира всеобщи съкращения

До момента най-малко 200 души от чиновниците на фабриката са приели да изоставен против обезщетение
22 дек 2017
Контрабанда е единствено когато те заловен

Протестите на служащите от " Булгартабак " демонстрираха какъв брой се изнервя олигархията от тематиката за незаконния импорт на цигари в Турция
8 дек 2017
Компания на Пеевски събаря софийската цигарена фабрика

Съоръжението не работи от предходната година, само че теренът на бул. " Цар Борис III " е атрактивен за строителство
11 авг 2017 Върховният административен съд (ВАС) анулира дефинитивно като противозаконен отхвърли на шефа на Агенция " Митници " да даде информация за износа на цигари от България за Обединените арабски емирства. Информацията беше поискана от издателите на уеб страницата " Биволъ " Асен Йорданов и Атанас Чобанов, само че в края на 2016 година те получиха отвод от тогавашния шеф на митниците Розалия Димитрова.

Димитрова пое поста след гибелта на Ваньо Танов при започване на 2016 година, в този момент шеф на митниците е Георги Костов.

Съдът приема, че поисканата информация не е предпазена нито от Закона за статистиката, нито от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, както погрешно твърди Агенция " Митници ".

" Естеството на търсената информация - изнасяни ли са български цигари, по кое време и в какво количество, на две компании, регистрирани в ОАЕ – безспорно не (е) предпазена информация по Данъчно-осигурителен процесуален кодекс, тъй като не разкрива обстоятелства по отношение на: данъчна и осигурителна информация, съдържаща се в данните от комерсиалната активност на задължени лица и субекти, цената и типа на обособените активи и пасиви, всички други данни като банкови сметки, размера на приходите, платени налози и така нататък "

Търсената информация е извънредно скъпа, поради продължаващите от години обвинявания на турските управляващи, че цигари с марки на " Булгартабак " (в който Пеевски беше първо очевиден, а по-късно - по думите на някогашния му бизнес сътрудник - и прикрит собственик) влизат нелегално в Турция и образуват огромна част от незаконния пазар в страната, а с генерираните от продажбите средства се финансират терористични организации. Според данни на турските служби цигарите публично се изнасят от България за Дубай, а оттова през Ирак влизат в страната.

Миналата пролет " Булгартабак " продаде правата върху марките си за пазарите в България и Адриатика на British American Tobacco (BAT), само че резервира правото върху част от тях за Близкия Изток. Постепенно BAT реалокира производството на тези цигари в Румъния, което докара до съкращения във фабриката на компанията в Благоевград. Очаква се до няколко месеца във фабриката да остане само производството на цигари за експорт, като последователно и тази продукция ще бъде извадена от България.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР