Роза е баба на две момченца - Дани на 6

...
Роза е баба на две момченца - Дани на 6
Коментари Харесай

Защо от ТЕЛК върнаха дете с пристъпи?

Роза е баба на две момченца - Дани на 6 и Васко на 3 години.
По-малкото дете страда от тежка форма на бронхиална астма.
Бабата отглежда и двете деца сама и с цел да си помогне финансово, откакто си набавила нужните документи, завела детето на ТЕЛК. Въпреки тежките пристъпи на задушаване, които Васко получава обаче, от Комисията го върнали назад.
Ако видите Роза, Дани и Васко на разходка в парка в Радомир, ще ви се сторят като всяка друга баба с внучета. Те обаче са разнообразни. Децата назовават Роза " мамо ". И си имат единствено нея, предава Нова телевизия.
Когато майка им умряла, Васко бил на 3 месеца, Дани - на 3 години. Баба им поела грижите за тях тогава. Взела ги от обществените. Децата били отнети поради татко им.
„ Не можех да си показва живота без децата. Особено като видях дребния, той беше доста мъничък и се държеше за мен. Не ме пускаше, усмихваше ми се това мъничко бебче без зъбчета”, споделя Роза Стоилкова.
„ Когато го взех, той получаваше пристъпи, посиняваше целия, не можеше да диша и трябваше да му викаме Бърза помощ. Една от сестрите ми сподели: „ Защо си го взела? Няма смисъл да се мъчиш с това дете, то ще му остане това заболяване за цялостен живот”, споделя бабата.
„ Изключително съществено заболяване - тежка форма на бронхиална астма”, изяснява и доктор Миглена Любомирова, детски заболявания, МБАЛ – Радомир.
Според доктор Любомирва, която следи положението на Васко, Роза има сериозна потребност от финансова поддръжка. Внучетата си дамата отглежда с помощта на детски надбавки и обществени помощи - общо 400 лв. на месец. От години е на трудовата борса, само че почасова работа за нея няма. Търси такава, тъй като заради болестта му, Васко не е мечтан в детската градина в града. За това, преди два месеца, детски алерголози в София издали нужните документи за явяване пред ТЕЛК в Перник.
„ Когато отидох, те ми споделиха: " Не, би трябвало да мине отново на алерголог и би трябвало отново отначало документи””, споделя Роза.
„ Не бих могла да кажа доколко е съответно това, за какво детето е малко и би трябвало да се приложи мнение от детски алерголог. Нашият експерт в Перник не е детски специалист”, изяснява доктор Любомирова. „ Имаше всички нужни документи! Аз съм издала протокол за тази комисия”.
Защо лекарската комисия върнала Васко, от ТЕЛК Перник отхвърлиха коментар. Докато ръководителят им бил в болнични, не желаели да разговорят с нас. От Здравното министерство, потвърдиха, че ТЕЛК няма право да задължава пациента при кой експерт да се яви. Докато тече разногласието обаче, срокът за явяване пред комисията изминал.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР