Ройтерс Надя Мурад е първият иракси гражданин, спечелил Нобелова награда за

...
Ройтерс
Надя Мурад е първият иракси гражданин, спечелил Нобелова награда за
Коментари Харесай

Надя Мурад: Секс робинята, която спечели Нобеловата награда за мир, разказва за мъченията

Ройтерс Надя Мурад е първият иракси жител, спечелил Нобелова премия за мир. Тя  е иракска язидка, измъчвана и изнасилвана от бойците на " Ислямска страна ". Тя споделя ужасяващи детайлности за живота на дамите, отвлечени от терористите, написа " 24 часа ".

През 2014 година е хваната и три месеца държана в плен като секс робиня, след като  джихадистите нахлуват в Северен Ирак, където тя живее със фамилията си. Надя е купувана и продавана неведнъж. Същата година тя съумява да избяга и става лице на компания, която се бори за освобождението на язидите. По време на пленничеството е подложена и на физическо принуждение.

Тя е едвам на 21 години, когато ИДИЛ нападат селото й, покрай границата със Сирия. Тогава те убиват всички, които отхвърлят да одобряват исляма, в това число шестима от братята й и майка й.Надя е изведена принудително и отведена в Мосул, " столицата " на халифата. Там тя е била принудена да одобри исляма и да продава тялото си, като част от търговията с плебеи.

През 2017 година тя споделя: " В един миг всичко опираше до изнасилването и нищо друго. Вече ти се струваше като един естествен ден. " " Когато някой от тях влезеше в стаята – всички дами крещяхме. Пипаха ни на всички места, където желаеха. Докосваха гърдите ни и краката ни, като че ли бяхме животни ", прибавя тя.

Но нейната най-лоша среща е с почитан войник на име Салван. Надя го разказва като страшилище: " Той можеше да ме смаже с голи ръце. Няма значение какво е направил и какъв брой се съпротивлявах,така или другояче в никакъв случай нямаше да мога да се преборя с него. Миришеше извънредно. " Когато се пробва да избяга през прозорец, тя е хваната от един от пазачите.

Съгласно разпоредбите на джихадистите, Надя споделя, че в случай че жена ги наруши или я заловен, до момента в който се пробва да избяга, тя ще бъде затворена в клетка, където всеки мъж от групата я изнасилва, както се случва се с нея. Те даже горят тялото й с цигари. Бойците назовават тази процедура " полов джихад ".

След случилото се, Надя не си и помисля още веднъж за бягство, само че малко по-късно мъжът, с който живее в Мосул, й споделя, че ще бъде продадена на различен. Тогава тя съумява да напусне къщата, където е пленена и стартира да търси помощ. Стига до дома на мюсюлманско семейство, те я твърдят, че нямат нищо общо с " Ислямска страна " и й оказват помощ да избяга. Така тя минава Кюрдистан и намира лагер с други язиди. По-късно стига до Европа и сега живее в Германия.

Преди месец време Надя Мурад завоюва Нобеловата премия за мир. Тя е вторият най-млад нобелов лауреат след пакистанката Малала Юсуфзай, която получи премията на 17-годишна възраст през 2014 година Пред 2016г. е назначена от Организация на обединените нации за дипломат на благосклонност.

И до през днешния ден Мурад продължава да води акция за хилядите дами, пленени от джихадистите. Надя написа автобиография, в която ще опише за за пленничеството и загубата на фамилията.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР