Ровове след ВиК аварии в малките населени места край Пловдив

...
Ровове след ВиК аварии в малките населени места край Пловдив
Коментари Харесай

Селото на премиера Янев го посреща с окопи от ВиК СНИМКИ

Ровове след ВиК повреди в дребните обитаеми места край Пловдив чакат по три месеца да бъдат запълнени и асфалтирани от водното сдружение. Понякога ямите са на основни кръстовища и алеи, с което заплашват пешеходци и водачи. За това сигнализираха поданици на родното село на служебния министър председател Стефан Янев - Поповица. И допълват, че селото е напът да посрещне първия в държавната изпълнителна власт за празника си - 19 юни, с разкопани улици и незапълнени изкопи.

Заради остарялата водопроводна мрежа повредите тук са съвсем през ден. От ВиК идват, разкопават, ограждат с колчета мястото и го оставят по този начин да стои с месеци, описват в Поповица.

" Поне 4-5 са дупките и от 3-4 месеца стоят отворени. Разговаряла съм с ВиК и дадоха обещание скоро да ги асфалтират, уповавам се това да стане тези дни ", разяснява кметицата на Поповица Веска Мирчева. Тя удостовери, че рововете в действителност основават дискомфорт на хората, само че е нужно известно време, с цел да слегне насипването им. За да обезопаси местата, постоянно Мирчева изпращала свои служащи да насипват дупките.

" Подали сме поръчка към компанията, чакаме до дни да бъдат асфалтирани разкопаните места.

Нужно е софтуерно време за слягане на насипа, преди да се пристъпи към асфалтиране ",

изясни Николай Ставрев, шеф на ВиК-Първомай. Той удостовери, че поради остарялата водопроводна мрежа ВиК повредите са чести. Има улица в Поповица с няколко разкопавания.

Според Ставрев вид за решение на казуса в селото е да се довърши водопроводът, който към този момент 11 години стои заровен и негоден. В оборудването бяха вложени 1 млн. лева по времето на кмета Марин Йосифов. Той бе стартират през 2010 година и със средства на ПУДООС бе построено трасе от 1,5 км. Съоръжението обаче остана незавършено, през днешния ден здрави тръби стоят закопани подземен, а паралелно на тях екипи ремонтират и поддържат остарял и злепоставен тръбопровод. По информация на " Марица " 300 хиляди лева са нужни, с цел да се построи довеждащ тръбопровод и новият да проработи, само че сумата е непостижима за бюджета на Община Садово. В годините администрацията е търсила средствата от другите държавни управления.

Несгодите на Поповица със остарелия тръбопровод и

честите ВиК повреди са проблем на съвсем всички дребни обитаеми места край Пловдив.

Авариите са всекидневие, а с настъпването на лятото съвсем всеки ден има обитаемо място, оставено на изсъхнало или с нарушено водоподаване. Това демонстрира информация в уеб страницата на ВиК-Пловдив, която сочи, че единствено за ден - на 13 юни, зародилите и отстранените повреди в дребните обитаеми места край Пловдив са седем на брой. Такива е имало в селата Буково, Златосел, Бегово, Брестовица, Съединение и други

В регионалния град към този момент се ​задвижва т.нар Воден план, като в града ще бъдат вложени над 200 млн. лева Само за замяна на подземната инфраструктура по двата булеварда " Северен " и " Дунав " се плануват над 20 млн. лева За селата край Пловдив обаче това към момента е мираж.

Липса на синхрон стопира кметовете

Подмяната на водопроводната мрежа е обвързвана със сериозна инвестиция, която дребните общини мъчно могат да си разрешат поради нищожните бюджети. Според кметове промяната на тръбите в партньорство с ВиК също не е вид, защото по-тежката финансова част поемат общините - ВиК дават тръбите, а кметовете заплащат за изкопаване на трасето, вършат планове, а по-късно заплащат и с цел да го вкарат в употреба, защото по закон ВиК са експлоатационно сдружение и Общината би трябвало да съобщи построеното за употреба на водната компания.

Получава се по този начин, че ние наливаме пари, а различен по-късно получава лаврите, недоволстват кметове. И не крият, че липсва синхрон в капиталовата стратегия на общините и ВиК. Много от кметовете се въздържали към този момент да асфалтират улици, до момента в който водопроводът изпод не бъде сменен. Иначе постоянно се случвало дни откакто настилката е сменена, да се постанова от ВиК да я разкопаят, защото е зародила следващата повреда в остарелия тръбопровод под нея.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР