Роторният двигател празнува успех - Mazda Motor Corporation е произвела

...
Роторният двигател празнува успех - Mazda Motor Corporation е произвела
Коментари Харесай

Mazda c два милиона превозни средства с роторни двигатели

Роторният мотор чества триумф - Mazda Motor Corporation е произвела над два милиона транспортни средства с него. Автомобилният производител от Хирошима е единственият в света, който сполучливо е създал и продал милиони от концептуалния мотор за повече от 45 години.

В този мотор въртящият се ротор замества придвижването нагоре и надолу на буталата на бутален мотор с възвратно-постъпателно придвижване. Това разрешава извънредно тиха работа, минимални шумови излъчвания, спестяващ място дизайн и ниско тегло.

Първият автомобил, в който Mazda употребява това особено задвижване е Mazda Cosmo Sport 110 S, който беше показан през 1967 година От тогава Mazda усъвършенства технологията и продуктивността на своите роторно-бутални мотори и към момента е единственият производител на коли, който ги употребява в серийно произвеждане и през днешния ден.

След прекратяване на производството на последното транспортно средство с роторен мотор - Mazda RX-8 - през 2012 година, Mazda възобнови производството през юни 2023 година за първи път от единадесет години. Със старта на продажбите на Mazda MX-30 e-Skyactiv R-EV през есента на 2023 година, ротационно-буталният мотор чества своето прераждане.

„ Ротационният мотор е специфична част от историята на Mazda и ние го считаме за съвършен знак на нашия дух „ Никога не спирай да предизвикваш " - сподели Такеши Мукай, шеф и старши изпълнителен шеф на Mazda - „ Ротационният бутален мотор е доста известен измежду клиентите по целия свят и те са щастливи от възобновяването на производството и завръщането на мотора. В бъдеще ще продължим да се изправяме пред нови провокации с типичния нрав на Mazda и ще предлагаме атрактивни артикули, които оферират на нашите клиенти вълнуващо шофиране даже в ерата на електрификацията. "

Около единадесет години след края на производството на Mazda RX-8, ротационният мотор в Mazda MX-30 e-Skyactiv R-EV към този момент има нова роля. В това серийно plug-in хибридно задвижване, колелата се задвижват единствено от електрически мотор с мощ 125 кВт/170 к.с., до момента в който новоразработеният еднодисков ротационен мотор с размер на камерата 830 куб.см и мощ от 55 кВт/75 к.с. обезпечава общ пробег до 680 километра без прекъсвания за презареждане.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР