ротестиращи от Конфедерацията на труда „Подкрепа” се събраха на протест

...
ротестиращи от Конфедерацията на труда „Подкрепа” се събраха на протест
Коментари Харесай

КТ „Подкрепа”: Не искаме да работим 14 месеца в годината

ротестиращи от Конфедерацията на труда „ Подкрепа” се събраха на митинг пред Народното събрание, с цел да изразят недоволството си против измененията в Кодекса на труда, с които се дава опция за нарастване на организация БГНЕС.

Новите текстове са утвърдени към този момент на първо четене в пленарната зала

а с тях се планува още нарастване на интервала на отчитане на сумираното пресмятане на работното време, разширение на обсега на еднодневните трудови контракти и отпадането на задължението на работодателите да обезпечават топла храна за нощните смени.

„ Какво значи това? Работната ни година, от 12 месеца, по вълшебен метод би трябвало да стане 14 месеца. Това пък значи, че

работният ни ден, от 8-часов би трябвало да стане 9-часов .

Целият свят върви към понижаване на работното време. Виждаме по какъв начин хора, които работят по сигурност на труда неведнъж изясняват какви са негативите от така наречен бърнаут (крайно прочувствено безсилие в резултат на работа – бел. ред.). Оказва се, че нашите депутати не знаят що е бърнаут”, съобщи пред протестиращите Ваня Григорова.

Тя напомни случая отпреди няколко години, в който акушерка посегна на новородено бебе след следващо изтощително 24-часово дежурство. Ваня Григорова даде и образец със зачестилите случаи на произшествия с присъединяване на водачи от градския превоз, за които аргументите са сходни.

„ Ние знаем какви са причините – няма служащи! А за какво няма служащи? Защото не заплащат!

Защото една здравна сестра би трябвало да се труди за 700 лева месечно. Ето за това сега чуваме всички да се жалват, че нямаме лекари, нямаме медицински сестри, нямаме даже санитари. Вместо да се опитаме да подобрим изискванията в страната, ние вършим таман противоположното, утежняваме ги. Влошаваме ги като даваме опция за двойно нарастване на изключителния труд, за двойно нарастване на сумираното пресмятане на работното време”, акцентира още Григорова.

Според нея, в случай че измененията бъдат дефинитивно утвърдени на второ четене в пленарната зала, това ще докара до още по-голямо „ приключване на мозъци и мускули към Западна Европа”.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР