Ротавирусите издържат до два месеца в условия на влажност и

...
Ротавирусите издържат до два месеца в условия на влажност и
Коментари Харесай

Ротавирусите издържат до 2 месеца при влажност и повече от месец върху повърхността на зеленчуци

Ротавирусите устоят до два месеца в условия на мокрота и повече от месец върху повърхността на зеленчуци. Това сподели доктор Валери Цеков, ръководител на Българското съдружие по новаторска медицина /БСИМ/ по време на уебинар за публицисти "Актуални проблеми на ваксинопрофилактиката на заразните болести в България ".

Организатор на събитието е БСИМ. Само 10 вирусни частици, в случай че попаднат в организма, могат да предизвикат зараза. Много дълго време инфектираните с ротавирус разнасят вируса към себе си. Всяка година в Европейски Съюз към 100 хиляди деца под 5-годишна възраст се хоспитализират поради ротавирусна зараза, добави той.

В България от 2017 год. има Национална стратегия за надзор и лекуване на ротавирусните гастроентерити, съобщи Българска телеграфна агенция.

През 2017 год. против ротавирусни инфекции са били имунизирани 24 на 100 от подлежащите на имунизации, през 2018 год. - 26 на 100, през 2019 год. - 35 на 100, а единствено за първите 6 месеца на тази година има 23 хиляди сложени дози на над 11 хиляди деца, уточни доктор Цеков.

Програмата обезпечава имунизацията гратис за деца до 6-месечна възраст за едната ваксина и до 8-месечна възраст за другата ваксина. Родителите могат да избират коя от двете ваксини да бъде сложена на детето им.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР