Ротацията и реденето на регулаторите не са единственото политическо изпитание

...
Ротацията и реденето на регулаторите не са единственото политическо изпитание
Коментари Харесай

Евроизбори `24: нещо ново, нещо старо, нещо дясно

Ротацията и реденето на регулаторите не са единственото политическо тестване за 2024 година През юни България би трябвало да избере своите 17 представители в Европейския парламент, като всеки от политическите играчи е подложен в нова и комплицирана обстановка преди вота. " Продължаваме промяната " и " Демократична България " евентуално ще се явят дружно, което прави реденето на листата още по-сложно. В добавка, обединяването ще би трябвало да " употребява " и негатите на (не)коалицията с ГЕРБ и Движение за права и свободи. Партията на Бойко Борисов пък евентуално ще прати един народен представител в Екологичен потенциал по-малко.

" Възраждане " за пръв път ще премери сили на този терен - и то в подтекста на упованията, че новият Парламент ще направи " изострен завой надясно ". Българска социалистическа партия ще би трябвало да обнови напълно листата си, откакто " Позитано " 20 и сегашните му евродепутати от дълго време се отдалечиха в позициите си и към този момент водят открита война. А Движение за права и свободи ще би трябвало да излъчи своите хора след партийния конгрес, на който се чака избор на нов/и председател/и.

Европейските избори би трябвало да се прооведат от 6 до 9 юни, като упованието е в България да гласуваме на 9-и.
Антиевропейските популисти
Изследване на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), оповестено в края на предишния месец, вещае изострен завой надясно в Европейски Съюз. Специално за България се планува трето или даже второ място за антиевропейските популисти.

Общо пет български обединения ще влязат в Екологичен потенциал, плануват от ЕСВП. Първа мощ ще бъде ГЕРБ. Според данните депутатите на Борисов в Европейската национална партия (ЕНП) ще намалеят с един. По трима евродепутати ще имат ПП-ДБ и " Възраждане ". Коалицията ПП-ДБ, която евентуално ще се яви с единна листа, обаче е отнесена в изследването към демократичната група " Обнови Европа "  (ОЕ). В момента Демократична България има един евродепутат и той е част от групата на ЕНП - Радан Кънев. По двама евродепутати ще имат Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, считат още от ЕСВП. Най-катастрофално обаче ще бъде падението на социалистите.

В момента ГЕРБ има шестима евродепутати, Българска социалистическа партия - петима, Движение за права и свободи - трима, Вътрешна македонска революционна организация - двама, а Демократична България - един. Социологията у нас към този миг демонстрира следната картина: твърдо ГЕРБ ще има четирима, ПП-ДБ, " Възраждане " и Движение за права и свободи - по трима, Българска социалистическа партия - един. Има обаче три остатъка, които ще се разпределят сред тях и ще дадат по още един евродепутат на съответната групировка.

Традиционно европейските избори не провокират толкоз огромен електорален интерес колкото националните. През 2019 година до урните отидоха малко над 2 милиона българи, в този момент се чака да са по-малко. Задействането на преференцията става, в случай че претендент е получил 5 на 100 от гласовете за листата, като за разлика от изборите за национален парламент, неналичието на преференция не се трансферира автоматизирано към лидера на листата.

На този декор обединенията към този момент разискват имена и систематизиране в листите. Най-любопитно е при ПП-ДБ - заради обстоятелството, че обединяването е сложносъставно - Политическа партия, ДСБ, " Да България ", " Зелено придвижване ".
Каква е тежестта?
Формално управническите органи на Политическа партия и Демократична България към момента не са взели решение за общо явяване, само че неофициално ще се се явят дружно. Двете обединения пресмятат независимата си тежест посредством вътрешни изследвания, сондират и евентуални имена за листата.

Така още през декември м.г., както Клуб Z писа, Политическа партия е поръчала проучване. То демонстрира, че 26,9% от запитаните считат, че двете обединения печелят с общо явяване, 16,6% - че губят, само че пък 46,5 на 100 са показали, че не могат да преценяват. На въпроса " Кой е по-добрият вид за явяване на Политическа партия на идните евроизбори? ", 15% показват независимо, 23,7 на 100 - в коалиция с Демократична България, а 61,2% са дали отговор с " не знам ".

Още тогава са сондирани и имена на редица представители на " Промяната " - Никола Минчев, Даниел Лорер, Калина Константинова, Дениица Симеонова, Настимир Ананиев, Лена Бориславова, Йордан Терзиев, отцепникът от Българска социалистическа партия - Явор Божанков. Както и две имена от Демократична България - на Радан Кънев и Христо Иванов. С най-голямо доверие и поддръжка се употребява някогашният ръководител на Народното събрание, в този момент зам.-председател - Минчев. (По това време водачът на ДСБ и съпредседател на Демократична България Атанас Атанасов още не се бе декларирал като ротационен ръководител на Народно събрание след март вместо Никола Минчев, б.а.).

Така в края на януари Изпълнителният съвет на Политическа партия единомислещо избра Никола Минчев за лидер на листата на партията на идните избори за Екологичен потенциал. 

Това проучване обаче не мери тежестта на двете обединения в обединяването, което е основно за реденето на обща листа. Различни социологически изследвания, които мерят електоралните настройки, демонстрират, че дружно обединяването би получило 18-19 на 100 от гласовете при парламентарни избори в този момент. По неофициална информация на Клуб Z тежестта на " Промяната " е все по този начин по-голяма от тази на Демократична България (12 към 6, или 11 към 8 на сто), въпреки в края на предходната седмица към медиите да изтече изследване, което демонстрира паритет и дори дребна преднина за Демократична България. 

На този декор партиите в обединението към този момент разискват имена. Съгласие има единствено за водаческото място на Никола Минчев (ПП). 

Радан Кънев, в този момент евродепутат и някогашен ДСБ водач, обаче към този момент е подложен чак под номер 5. Причината -  " рокадата " на председателското място в Народно събрание, т.е. ръководител няма да е Минчев от " Промяната ", а Атанас Атанасов - ДСБ. Това дава съображение на водачите на Политическа партия да желаят и по-изгодни позиции за своите хора в листата, въпреки решаващата дума да имат преференциите. Очакването е, че подложен пети, Радан Кънев ще активизира членовете и симпатизантите на ДСБ да го реалокират напред. (През 2019-а Радан Кънев получи 34 735 гласа от 118 484 ).

Второто място към този момент се поставя на " Да,България ". По информация на Клуб Z в началото от групировката на Христо Иванов са обсъждали номинация на доцент Боряна Мусева, брачна половинка на починалия правист Криатиан Таков, само че към днешна дата тя е отпаднала като вид. Обсъжда се също по този начин номинацията на известната депутатка на партията Елисавета Белобрадова (известна като Летящата козила Ерато), само че към този момент не е ясно дали втора в листата или на задни позиции, като се разчита, че тя за следващ път ще събере огромно количество преференции. 

При този сюжет обаче съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков е предложил в листата да влезе и другият първенец по преференции, само че от квотата на партията - Христо Петров - Ицо Хазарта - също на задна позиция.

Понеже както стана ясно, местата са три плюс едно, съгласно изчисленията към днешна дата, е допустимо вероятно включване в листите на Белобрадова и Петров да измести други любимци на партиите в обединяването, сложени на по-горни позиции.

Както Клуб Z писа, от Политическа партия упорстват в листата да е и Даниел Лорер, под номер 3. Бившият министър на Петков е едно от емблематичните лица на " Промяната ", само че от Демократична България имат брожения против номинацията му - в този момент, поради имотния скандал, наименуван " Чаталджагейт ". Кои ще са лицата в листата от страна на Политическа партия, партията ще взема решение посредством допитване до членовете си през март.

Най-общо, в Политическа партия и Демократична България се води разговор за соломоновско систематизиране при упованието, че ще завоюват четири места в Екологичен потенциал - две да са за " Промяната " и две за дясното обединяване.

Двете обединения имат и още един въпрос за решение - към кое политическо семейство ще се причислят. Радан Кънев и партията му са част от Европейската национална партия (където е и ГЕРБ). Отделно вътре в Демократична България се води и диалог (по-скоро е подновен) за консолидация на съставните елементи на дясната коалиция.

В същото време обаче Политическа партия дава поръчка за присъединение към либералите, като по информация на Клуб Z диалозите няма да бъдат подновявани преди евровота. Има обаче очакване евродепутатите от квотата на групировката да припознаят в Екологичен потенциал групата на " Обнови Европа " (където е и ДПС).
ГЕРБ с комисар лидер?
По информация на Клуб Z, ГЕРБ сондира лидер на листата й да е българският еврокомисар Илияна Иванова. Иванова бе номинирана за сегашната си позиция откакто Мария Габриел стана вицепремиер (и предстоящ премиер) и на процедура довършва мандата й.

Място в листата се чака да намерят и дейните и сполучливи настоящи евродепутати на партията - Андрей Ковачев и Андрей Новаков. 

Още с номинирането на някогашния началник на новините на бТВ Антон Хекимян за кмет на София се заприказва, че при крах той ще откри място като претендент за евродепутат в листата на партията. Хекимян не стана кмет, в този момент е редови общински консултант, само че името му все по този начин се спряга за бъдещия Екологичен потенциал и то на челни позиции в листата.

Ева Майдел, Асим Адемов, Александър Йорданов, Емил Радев са другите евродепутати на ГЕРБ, като все още не е ясно кой и дали ще отпадне от бъдещата листа на партията, която се бори за пет места в Екологичен потенциал.
Българска социалистическа партия - цялостна смяна
Пълна смяна чака листата на социалистите. Българска социалистическа партия е в обтегнати връзки със личното си европейско политическо семейство. Миналата година Партията на европейските социалисти (ПЕС) даже я заплаши с изключване - поради радикализирането на лидерката Корнелия Нинова на тематика " джендъри " и Истанбулска спогодба.

На процедура от петимата евродепутати на БСП само един не е в открита война с " Позитано " 20 - Цветелина Пенкова.

И Сергей Станишев, и Петър Витанов, и Иво Христов, и Елена Йончева сигурно няма да намерят места в идната листа. Станишев, някогашният водач на партията и президент на ПЕС, е измежду гневните критици на Нинова. Йончева също влезе на няколко пъти в пререкания с лидерката.

Иво Христов пък бе шеф на кабинета на президента Румен Радев във времената, в които Нинова бе в положителни връзки с президента, който издигна. Сега, знае се, " Позитано " 20 и " Дондуков " 2 към този момент са врагове. Петър Витанов, също вътрешна съпротива на лидерката, дори бе изключен от партията.

Това постанова чисто нова листа, като резонно, за лидер се спряга Кристиан Вигенин - някогашен министър на външните работи и евродепутат, а в този момент зам.-председател на Народно събрание.

По непотвърдена информация, под номер две в листата управлението обмисля да сложи Калоян Методиев - също някогашен шеф на кабинета на Радев, който се раздели с поста след проява на близки връзки с Нинова. Впоследствие тя го направи началник на кабинета си в качеството си на министър на стопанската система в кабинета " Петков ".

Засега неразбираема е ориста на Цветелина Пенкова.

Според изследванията българската левица се бори за две места в Екологичен потенциал. Формално обаче " Позитано " 20, както постоянно до момента, ще събере номинации измежду структурите си.
Надясно, " феноменът "
С интерес у нас ще се следи представянето на " Възраждане ", която въпреки всичко не направи фурора на локалните избори м.г., който анализаторите вещаеха. Сега обаче й се отреждат най-малко три места в Екологичен потенциал. 

По традиция партията най-често номинира за разнообразни длъжности депутатите си, само че все още се спекулира с името на спорния водещ в БНР Петър Волгин за лидер на листа. Позициите и пристрастията на Волгин са известни на обществеността - най-много посредством националното радио.

Затворената партия Движение за права и свободи. От там рядко изтича информация - даже следена такава. Най-успешният евродепутат на партията е Илхан Кючюк, спряган дълго време за бъдещия лидер на Движението - преди " феномена " (по Ахмед Доган) Делян Пеевски да се съобщи като ръководител. На този стадий прогнозата е Кючюк още веднъж да е в листата, само че съгласно разнообразни анализатори какво ще се случва в партията, ще зависи от конгреса й този месец.

Както е известно Пеевски, който нападателно се постанова през миналите девет месеца като евроатлантик, герой с корупцията, представител на държавното управление и Народното събрание и прочие, се считаше за единствен кандидат за лидерското място - до момента в който почетният ръководител не съобщи внезапно, че двама би трябвало да водят партията - Пеевски и депутата Джевдет Чакъров.

На процедура за евролистата на Движение за права и свободи не се приказва доста в коридорите на Народното събрание - с изключение на, че място в нея ще откри и депутатката и някогашен евродепутат Филиз Хюсменова.

Ново-старо място се отрежда и за Искра Михайлова. Не е ясно дали и Атидже Вели отново ще е номинация за Екологичен потенциал.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР