Ротационният премиер Николай Денков потвърди в петък сутринта, че изтеклият

...
Ротационният премиер Николай Денков потвърди в петък сутринта, че изтеклият
Коментари Харесай

Кабинетът Денков-Габриел беше официално обявен - само с една промяна

Ротационният министър председател Николай Денков удостовери в петък сутринта, че изтеклият предходната вечер лист с имената на бъдещите министри от държавното управление на ПП-ДБ и ГЕРБ е финален, само че по-късно се оказа, че това не е напълно по този начин. През целият ден в Народното събрание продължиха консултациите сред ГЕРБ и ПП-ДБ по окончателното утвърждение на претендентите за министри, като те се водеха на две равнища - един път за състав на държавно управление сред ГЕРБ и ПП-ДБ,и повторно за съставяне на болшинство за промени в конституцията, в които бяха включени и Движение за права и свободи. В петък пристигна и известието, че основният прокурор Иван Гешев е внесъл в деловодството на Народното събрание искане за събаряне на имунитета на водача на ГЕРБ и някогашен министър председател по проблема " Барселонагейт ". В сряда Борисов съобщи, че няма самичък да се откаже от него, защото счита, че настояването на Гешев е за да не бъде образувано държавно управление, а самият Борисов към този момент платил " със правосъдната промяна ".

Ротационният министър председател Николай Денков удостовери в петък сутринта, че изтеклият предходната вечер лист с имената на бъдещите министри от държавното управление на ПП-ДБ и ГЕРБ е финален, само че по-късно се оказа, че това не е напълно по този начин. През целият ден в Народното събрание продължиха консултациите сред ГЕРБ и ПП-ДБ по окончателното утвърждение на претендентите за министри, като те се водеха на две равнища - един път за състав на държавно управление сред ГЕРБ и ПП-ДБ,и повторно за съставяне на болшинство за промени в конституцията, в които бяха включени и Движение за права и свободи.

В петък пристигна и известието, че основният прокурор Иван Гешев е внесъл в деловодството на Народното събрание искане за събаряне на имунитета на водача на ГЕРБ и някогашен министър председател по проблема " Барселонагейт ". В сряда Борисов съобщи, че няма самичък да се откаже от него, защото счита, че настояването на Гешев е за да не бъде образувано държавно управление, а самият Борисов към този момент платил " със правосъдната промяна ".
Смяна на претендента за правосъден министър
В последна сметка се оказа, че единствената смяна от към този момент оповестения лист е единствено една - на министъра на правораздаването. Новото име е това на депутата от Демократична България Атанас Славов. Първоначално за поста беше номиниран актуалният зам.-министър на правораздаването от служебния кабинет Емил Дечев, който заемаше същата позиция и в кабинета на Кирил Петков, когато министър беше Надежда Йорданова. Атанас Славов е член на " Да, България " и влизането му в държавното управление значи, че групировката на Христо Иванов на процедура ще взе участие в изпълнителната власт. Досега от партията твърдяха, че ще поддържат държавното управление, само че няма да излъчват свои представители в него, а като причина посочваха наличието в състава му на политически лица от Политическа партия, а не напълно експертни фигури, за каквито упорстваха. Славов е учител по конституционно право в Софийския университет и в предходното Народно заседание беше ръководител на парламентарната комисия по конституционните въпроси, която на процедура не проработи.

По неофициална информация възражения към кандидатурата за правосъден министър на Дечев са имали ГЕРБ, като по този начин и не станаха ясни претекстовете им за неодобрението. Другото име, което се загатваше в Народното събрание като противоречиво за партията на Борисов беше на номинирания за министър на превоза Георги Гвоздейков. Неговото име съгласно депутати от ГЕРБ беше обвързано с желанието на ГЕРБ преди съставът на кабинета да бъде върнат на президента двете обединения да се спогодят за разпределението на регионалните шефове, които се назначават от Министерски съвет. От партията на Борисов упорстват това да стане на квотен принцип сред първата и втората политически сили като се регистрира резултата от парламентарните избори.
Депутатът от Демократична България Атанас Славов беше номиниран за министър на правораздаването Фотограф: Юлия Лазарова Реклама " Имаме конституционно болшинство "
Освен диалозите за състава на държавното управление в съществена конспирация се трансфораха и изненадващо почналите договаряния за сформирането на конституционно болшинство, в които бяха включени и Движение за права и свободи. Първо водачите на Политическа партия и Демократична България срещнаха с ръководителя на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ в стаята на придвижването в Народното събрание, а по-късно диалозите се трансферираха и в кабинета на ротационния ръководител на Народно събрание Росен Желязков, където бяха и номинираните за ротационни министър председатели Николай Денков и Мария Габриел. Изненадващо в тях беше включен и депутатът Делян Пеевски, който на два-три пъти влизаше и излизаше от стаята.

След първия диалог съпредседателят на Демократична България Христо Иванов, който е претрупан от обединението ПП-ДБ да води договарянията за промени в конституцията, изясни, че няма значение с кого се договаря конституционната промяна, в случай че тя е вярно осъществена. " Ние

сме казвали постоянно, че ще вършим правосъдна промяна. Не с кого, а каква! Ако тя е вярната, няма никакво значение с чии гласове. ", сподели той пред публицисти.

" Имаме болшинство за конституционна промяна ", сподели и Мария Габриел след приключването на срещите с Движение за права и свободи. А Денков посочи, че единствено със законодателни промени няма да бъде приключена правосъдната промяна. " Затова беше значимо да забележим дали може да осигурим най-малко 160 гласа за промени в конституцията ", сподели той.
Реклама
ГЕРБ и ПП-ДБ имат общо 132 гласа и с цел да прокарат промени в конституцията, са им нужни най-малко 160.

В изказването си след срещите Денков уточни, че по време на диалога е бил разискван и въпросът за идните смени на членовете на регулаторните органи, чиито мандати към този момент са изтекли. Не стана ясно обаче дали са обсъждани промените единствено в тези, за които е належащо болшинство от ⅔, каквито са Висшия правосъден съвет и Инспектората към него, или и в останалите, за които обаче се изисква нормално болшинство, каквото ГЕРБ и ПП-ДБ имат. По неофициална информация в подмяна за поддръжката си за конституционните промени от Движение за права и свободи са поискали техен представител да бъде определен за ръководител на правната комисия, против което от Политическа партия са възразили. Предстои обаче в допълнение да се разиска народен представител от Движение за права и свободи да я оглави на ротационен принцип. Председателският пост в основната правна комисия към този момент беше контрактуван сред Политическа партия и Демократична България също на ротационен принцип.
Няма да има чистка в администрацията
След срещите Габриел и Денков излязоха и с обща декларация, в която оповестиха, че всеки кадърен чиновник в държавната администрация ще бъде оставен да работи умерено. Изявлението им беше в отговор на изтеклия запис от съвещанието на националния съвет на Политическа партия, в който се говореше за чистка в държавната администрация от страна на новото държавно управление. " Ние заставаме зад всеки един чиновник в администрацията, който дава отговор на професионалните и етичните стандарти за заеманата служба и с работата си е посочил, че пази ползите на страната и жителите ", се споделя в декларацията.
Свързани публикации Гешев изиска имунитета на Борисов по " Барселонагейт ", до момента в който ГЕРБ и ПП/ДБ договарят кабинета 2 юни 2023, 18:42 ПП-ДБ и ГЕРБ договориха имената в кабинета 1 юни 2023, 20:54 Политическите драми - какво и за какво се случва 1 юни 2023, 06:01 Те отново надвиха: Фарсът на Румен Радев сподели, че планът за кабинет на ПП-ДБ към този момент няма никаква поддръжка 29 май 2023, 20:58 Скандалът със записа не заплаши контрактувания ротационен кабинет 26 май 2023, 17:43
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР