Ротациите на войските от мироопазващата мисия на ООН в Мали

...
Ротациите на войските от мироопазващата мисия на ООН в Мали
Коментари Харесай

ООН връща войските в Мали от понеделник

Ротациите на войските от мироопазващата задача на Организация на обединените нации в Мали ще бъдат обновени в понеделник.

Това заяви в събота представител на задачата, представен от " Ройтерс ".

Новината идва един месец, откакто малийските управляващи ги отстраниха и упрекнаха задгранични бойци, че са влезнали в страната без позволение.

Управляващата хунта в Мали спря ротациите на войските за задачата о т близо 12 000 души на 14 юли, откакто арестува 49 бойци от Кот д`Ивоар, които съгласно нея са пристигнали в страната без позволение.

Кот д`Ивоар отхвърли това.
 Мали гони представителя на мироопазващата задача на Организация на обединените нации
Мали гони представителя на мироопазващата задача на Организация на обединените нации

Заради мнения в " Туитър "

В него се споделя, че те ще възобновят след полемики с представители на задачата, известна като MINUSMA, за това по какъв начин да координират разполагането на войски.

Арестите през юли подчертаха търканията сред хунтата, която завзе властта с прелом през август 2020 година, и интернационалните сътрудници, които подлагаха на критика забавянето на изборите и съдействието за сигурност с съветски наемници.

Кот д`Ивоар споделя, че бойците са били ситуирани като част от контракт за поддръжка, подписан с MINUSMA, който беше основан през 2013 година, с цел да обезпечи сигурност от ислямистки бойци. Войските на Кот д`Ивоар остават арестувани.

Говорител на MINUSMA сподели, че задачата и малийските управляващи са се споразумели за рационализирана процедура за ротация и че настояването на задачата за обновяване на ротациите в понеделник е признато.

Министерството на външните работи на Мали не можа да бъде открито незабавно за коментар.

Отношенията сред Мали и страните, предоставящи войски, остават обтегнати. В петък Германия съобщи, че стопира военната си разследваща задача, която дава разследваща информация на MINUSMA, откакто малийските управляващи отхвърлиха позволение за полет.

Министърът на външните работи на Мали отхвърли в Туитър държавното управление да е направило това и прикани Германия да се придържа към новия механизъм за одобрение на ротации на войски.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР