Росомахи (лакомци) с размерите на леопард и видри с големината

...
Росомахи (лакомци) с размерите на леопард и видри с големината
Коментари Харесай

Росомахи с размерите на леопард и видри като вълци са обитавали Южна Африка

Росомахи (лакомци) с размерите на леопард и видри с размера на вълци са обитавали Южна Африка в антични времена, оповестява уеб сайтът Phys.org.

Учени са разкрили кости от тези, както и доста други антични животни в кариера на 120 километра от столицата Кейптаун, съобщи Българска телеграфна агенция.

Направеният разбор демонстрира, че множеството кости са на възраст към пет милиона години. В древността междинната температура в Южна Африка е била с 2-3 градуса по-висока от сегашната, а морското ниво - с 30 метра над актуалното.

Съдейки по изискванията, природата в Африка е процъфтявала в древността. На относително дребна повърхност палеонтолозите са разкрили 90 типа птици, хиени, саблезъби тигри, великански мечки, мамути, хипопотами, носорози.

Учените са насочили по-специално вниманието си към росомахата. Животното, наречено Plesiogulo aff. Monspesulanus, е принадлежало към чужд за науката тип. Теглото му е достигало 65 кг. За съпоставяне - актуалните росомахи не тежат повече от 20 кг.

Изучавайки скелета на хищника, учените са стигнали до извода, че той е атакувал плячката си от засада и е впивал в нея мощните си зъби, способни да смилат кости, само че силата на захапката му отстъпва на тази на актуалните хиени. Въпреки това гигантските росомахи не са съумели да оцелеят до наши дни. Изчезването им евентуално се дължи на климатичните промени или на битката за запаси с други хищници.

Палеонтолозите са разкрили и костите на видра с тегло към 40 кг, колкото тежи почти възрастен вълк. Древните създания са обитавали както водата, по този начин и сушата, и са се хранили с риба, птици и гризачи. Интересното е, че актуалните видри произлизат от друг тип, а колосите от древността са изчезнали без диря.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР