Росица Желева (служебният министър на финансите, б.а.) е казала, че

...
Росица Желева (служебният министър на финансите, б.а.) е казала, че
Коментари Харесай

Асен Василев от Росенец: ГЕРБ са дали единствения вход за петрол в България на Лукойл за 3 наема на магазин в мол

Росица Желева (служебният министър на финансите, б.а.) е споделила, че макар остатъка не може да се подсигурява, че няма да излезем на недостиг. Моят единствен въпрос е - защо ще се изхарчат тези спомагателни 12 милиарда лв., за които разбрах, че се е говорело? Може би, с цел да си купим на ниска цена съветски газ?, съобщи OFFnews.bg.

Това коментира някогашният вицепремиер и финансов министър Асен Василев по време на посещаване на " Продължаваме промяната " на нефтеното пристанище на " Лукойл Нефтохим " в Бургас. По-рано през днешния ден служебният финансов министър Росица Велкова-Желева говори по тематиката и с изключение на това съобщи, че не е допустимо да има втора актуализация на държавния бюджет за 2022 година, че няма свободни средства за непредвидени разноски, нито има сериозен запас в заложените финансови разноски.

" Министър Велкова доста добре знае, че това, което по-рано е изнесено, е правилно, тя дори и това споделя в брифинга. Знаете, че бюджетът към 31 юли беше с 1,5 милиард лв. остатък, допускам, че към август месец също ще е с остатък ", разяснява думите ѝ нейният предходник.

Заедно с Василев в Бургас е и някогашният министър председател Кирил Петков. Двамата подчертаха, че пристанището в Росенец, което е единствената допустима точка за разтоварването на нефт в страната, е обещано на концесия през 2011 година за 35 години за сумата от 1 милион лв..

" Петрол няма по какъв начин да влезе в страната с влакови композиции. Монополната точка в страната е дадена на " Лукойл Нефтохим " за парите, с които се наемат три огромни магазина в мол ", сподели Асен Василев.

Той изясни, че при инспекция като длъжностен министър на финансите е открил, че има единствено един митничар на цялата територия на пристанището - общо седем са работели на смени. Василев посочи, че след инспекцията към този момент има същински митнически пункт, както и че от Национална агенция за приходите са създали проверка на обекта.

" Вследствие на това, след 15 години загуба, " Лукойл " тази година заплати налог облага. Тук се разтоварва съветски нефт, успяхме да го договорим с Европейска комисия, тъй че цените в България да са доста по-ниски ", сподели някогашният вицепремиер.

Асен Василев уточни, че страните, които употребяват съветски нефт, са България, Унгария, Чехия и частично Румъния и че цените на съветския нефт в тях са сред 3 и 3,20 при едни и същи налози и акцизи, а в Гърция цените за нефт за 3,97 евро.  " Всички тези спекулации, които чуваме от ГЕРБ за петрола и бензина, са цялостни спекулации, в случай че не смятате, че и Орбан краде по едно левче ", съобщи той.

Кирил Петков подсети, че сегашният състав на Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) е напълно на ГЕРБ:  " Така че, като чуете Борисов да приказва за левче, питайте го къде ще вкара нефта, къде ще го продава и по какъв начин ще го преработва. "

Василев добави, че съгласно Политическа партия идната стъпка е да се " разбие Комисия за защита на конкуренцията ", тъй че да може да има други входни точки на нефт в страната.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР