Росица Денчева спечели през този сезон шест титли на сингъл

...
Росица Денчева спечели през този сезон шест титли на сингъл
Коментари Харесай

Росица Денчева: Все още трябва да работя усилено върху всички компоненти от играта

Росица Денчева завоюва през този сезон шест трофеи на сингъл и три по двойки в шампионати от Тенис Европа. При това три от купите на сингъл са в надпревари до 16-годишна възраст. Тя завоюва първите места на шампионати в София, Бургас и Пловдив. При 14-годишните е първа на шампионатите в Бургас, Пазарджик и Свиленград.

Заедно с Йоана Константинова пък завоюваха и всички вероятни трофеи на сингъл и по двойки на шампионата от Източно-Европейското състезание до 14 година в Анталия (Турция). 13-годишната Роси Денчева даде специфичното изявление за уеб страницата на БФ Тенис.

- В един доста необикновен сезон съумя да спечелиш шест трофеи от шампионати на Тенис Европа. Каква оценка си поставяш за годината?
- Не съм човек, който обича да си дава оценки. Още повече, че съм на подобен стадий от развиването си, в който краткотрайните оценки ми се костват безмислени, даже заблуждаващи. Просто през тази година е трябвало да се свърши избран размер от работа, който аз съм се постарала да го свърша оптимално добре, с цел да продължа развиването си в вярна посока. Разбира се, имам и съответните попуски, само че аз съм се постарала да извлека поука от тях, с цел да мога да мога да подобря качеството на подготвителния и спортен развой.

- Кое показване през годината определяш за най-силно?
- Еднакво оценявам всички свои извоювани шампионати. Дори в Стокхолм, където отпаднах в по-ранна фаза на шампионата считам, че играх добре и малко не ми стигна да продължа напред. Именно това малко е доста скъпо за мен, тъй като ми демонстрира върху какво би трябвало да акцентира в подготовката си. Трудно ми е да отлича някое съревнование, тъй като всеки шампионат си има своята персонална история и своето персонално предизвикателство. Със сигурност обаче знам, че съм можела да играя и по-добре.
 - Как ти се отрази пандемията през тази година?
- Колкото и необичайно да звучи, на мен персонално пандемията ми се отрази добре. Бях си вкъщи при околните хора в спокойна конюнктура. Ежедневието ми още веднъж беше запълнено, само че нямаше напрежение. Сутрин имах физическа подготовка, следобяд организирах образователни занятия онлайн. Когато имах опция организирах и тенис занимания на подготвителна стена. Важно беше за мен да внеса успокоение и ред в дните си, което се отрази добре и на душeвността ми.

- Къде смяташ, че усъвършенства най-вече играта си?
- Както споделих, през тази година акцентирах излючително доста на физическата си подготовка. Това ми даде повече убеденост в играта, изключително против по-големите и по-здравите физически състезатели, които доскоро ме стряскаха със силата и мощта на ударите си. Въпреки, че има още доста какво да се желае, съумях да засиля и психическата си резистентност по време на тренировки и изключително по време на мач. Това ми оказа помощ да мисля и по-освободено, което е извънредно скъпо в играта.
 - Върху какво би трябвало да работиш най-вече?
- На тази възраст считам, че към момента би трябвало да работя интензивно върху всички съставни елементи от играта: физика, техника, душeвност и мислене. Както обичаше да се показва един мой треньор от ранното детство: „ Тенисът е крайници, ръце и глава ". Има дори и определение за тениса, че това е „ Шахмат в придвижване ". Затова интензивно ще не преставам да работя сложно върху всички елементи, без да пренебрегвам или подценявам някои от тях.

- Какво ще си пожелаеш за идната година?
- Здраве, здраве и отново здраве за себе си, за моето семейство, за околните хора, които ми оказват помощ и поддържат, за моите другари! Мечтите ще осъществяваме дружно, стига да сме здрави и сплотени, с доста труд, предпочитание и обич!
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР