Росен Станимиров е член на Управителния съвет и изпълнителен директор

...
Росен Станимиров е член на Управителния съвет и изпълнителен директор
Коментари Харесай

Росен Станимиров, изпълнитeлен директор на Алианц Банк България пред „Труд“: Важна е етиката в бизнеса

Росен Станимиров е член на Управителния съвет и изпълнителен шеф на Алианц Банк България от 2011 година насам. От началото на 2017 година дава отговор за продажбите както на физически, по този начин и на юридически лица. Има над 22 години опит в областта на финансите и банкирането, като към този момент 20 години е част от екипа на Алианц Банк България. 

– Колко значима е настъпилата смяна за прекратяване изчисляването на лихвения показател SOFIBOR за финансовата промишленост в България?
– Лихвеният показател SOFIBOR престана да съществува от 1 юли 2018 година според решение на Българска народна банка. Индексът, до момента управляван и изчисляван от централната банка, отразяваше цените, при които банките си разменят между тях левов запас, и се ползваше като главен съставен елемент за установяване на плаващи лихви по левовите заеми. В България огромна част от банките в последните години образуваха лихвите по левовите заеми точно на база SOFIBOR. Някои от играчите на пазара използваха собствен показател. Промяната е основна за българския пазар, само че тя е част от обща наклонност на развиване в европейски и световен аспект.

Как смятате, че ще повлияе тази смяна върху пазара?
– Както загатнах, това ще подкрепи сполучливото развиване на пазара в посока реализиране на по-голяма бистрота и няма да докара до отрицателни последици. Кредитните институции в България към този момент оповестиха своите методологии за установяване на лихвени проценти по заеми в лв.. Паралелно с това някои оферират и заеми с закрепена рента. Повечето банки избраха лични методологии за установяване на лихвена база, които са основани на статистически данни, оповестени от Националния статистически институт (НСИ) и Българска народна банка. Процедурите на банките са изцяло транспарантни, а статистическата информация е налична както на интернет страниците на всяка банка, по този начин и на страниците на Национален статистически институт и Българска народна банка.

– Какво е значимо да знаят клиентите?
– Потребителите следва да са спокойни, защото по силата на закона, промяната няма да докара до повишаване на цената на заема все още на замяната. В допълнение е очакван задоволителен период, в който след оповестяване на новия метод на образуване на лихвата, клиентите могат да погасят заема си без глоба. В този интервал те могат умерено да се срещнат с предлагането на всички банки и да изберат дали да запазят съществуващите си връзки, или да се насочат към нов контракт.

– Какъв метод избра ръководената от Вас институция?
– Една от главните цели на Алианц Банк България е да бъдем приближен дълготраен сътрудник за нашите клиенти. Стремим се не към продажба на артикул или услуга, а към даване на професионална консултация и съвет за намиране на най-подходящо решение според от потребностите на клиента.
Относно съответната смяна ние взехме решение за съществуващите потребителски и ипотечни заеми да запазим за годна последната стойност на референтния лихвен %, изчислена към 29.06.2018 година на база на SOFIBOR, до края на 2018 година По този метод предоставяме на клиентите си по-дълъг интервал, тъй че да имат задоволително време да оценят измененията и да вземат осведомено решение за своите финанси. За Алианц Банк бизнесът е значим, само че етиката в връзките и доверието сред сътрудниците стоят преди всичко. В обстановка на промени от извънредно значение са транспарантната връзка и ефикасните решения, каквито нашата институция подсигурява.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР