Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012-2017 г., кандидатиран

...
Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012-2017 г., кандидатиран
Коментари Харесай

Проект на дълбоката държава. Росен Плевнелиев обвини Румен Радев във връзки с Русия

Росен Плевнелиев , президент на България в интервала 2012-2017 година, кандидатиран от ГЕРБ, упрекна сегашния президент Румен Радев във връзки с Русия и го назова " план на дълбоката страна ". Това стана в изявление на някогашния президент в неделя.

Думите му идват няколко дни откакто краткотрайното държавно управление на ротационен принцип с мандат на " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) и с поддръжката на ГЕРБ.

" Около него (Радев) има единствено сътрудници на „ Държавна сигурност ”. Стратегическият му съвет се ръководи от сътрудник на „ Държавна сигурност ” с прякор Майстора ", сподели някогашният президент.

" Дълбоката страна постоянно в България се е изразявала от връзките на комунистическите секрети служби с Москва. Големият потрес в Народното събрание на проевропейските сили пристигна тогава, когато видяха безспорното взаимоотношение сред Радев, основния прокурор, службите, „ Възраждане ” и Българска социалистическа партия ", добави Плевнелиев.

„ На президента не му прави чест да излезе по време на химна или да не подаде ръка на Денков. Тази безмислена война не отива на един държавен глава. През тези 6 години той нееднократно наруши Конституцията ”.

По време на връчването на мандата на сегашния министър председател Николай Денков Радев го прикани да не извършва мандата. Това докара до два митинга, на които с апел за опазване на евроатлантическата ориентировка на България. По-късно след гласуването на новото държавно управление Радев излезе от Народното събрание по време на изпълняването на химна.

Според Плевнелиев служебеният кабинет, който се назначава от президента, прекъсва нишката сред две демократично определени държавни управления. " Почти на никое място няма модел на служебно държавно управление ", сподели той, като добави, че съгласно него е рационално държавното управление в оставка да остане на власт до идващия постоянен кабинет.

Той счита, че в случай че ще се прави промяна на Конституцията, може да се реши въпросът с вицепрезидента, каквато позиция по думите му няма в доста страни. Ако се случи нещо с президента, то ръководителят на Народното събрание може да поеме тези функционалности за два-три месеца, сподели Плевнелиев.

За новото държавно управление Плевнелиев сподели, че " доста значима цел е да се удържи до еврозоната ". " Така ще се скъса с " дълбоката страна " и ще се скъсат всевъзможни връзки ", сподели още той. Според него обаче решенията в новия кабинет ще се вземат " мъчно и тежко ".

По негови думи " няма коалиция сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, има единодушие, взема решение се ориста на България ". " Нещата са " доста по-сложи и значими от позиция на историческа значителност, в сравнение с си мислим ".

ПП-ДБ и ГЕРБ реализираха компромисно решение за проевропейски кабинет след близо двугодишна политическа рецесия, по време на която управляваха няколко служебни държавни управления, определени от президента Румен Радев, както и постоянното държавно управление на Кирил Петков от Политическа партия, което беше свалено през лятото на 2022 година с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи, " Възраждане " и " ИТН " (ИТН). Радев и служебните му държавни управления са упреквани в проруски позиции и политики.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР