Росен Плевнелиев, президент на България от 2012 до 2017 г.,

...
Росен Плевнелиев, президент на България от 2012 до 2017 г.,
Коментари Харесай

Плевнелиев обвини Радев в зависимост от Москва

Росен Плевнелиев, президент на България от 2012 до 2017 година, упрекна сегашния държавен глава Румен Радев според от Русия. Плевнелиев предизвести, че България влиза в съществено опълчване с Кремъл.

„ За мен не са загадка зависимостите на българския държавен глава от Москва. В момента влизаме в едно доста съществено опълчване с Кремъл във връзка с два стратегически плана, които са от геостратегическа значимост за Русия. Ще има доста сериозен конфликт в България по тази тема”, разяснява Румен Плевнелиев по NOVA.

„ Единият е упоритостта на държавното управление да станем член на еврозоната. В нея ще се случи новата вълна на интеграция. Същевременно се тормозя, че президентът ще направи всичко допустимо да се опълчи на този значим ход за България, от който в Кремъл ще ги заболи”, съобщи Плевнелиев.

Той съпостави Румен Радев с Путин, Орбан и Ердоган, които съгласно някогашния български президент също са популисти.

„ Диалогът и разбирателството, салдото сред институциите е в основата на демокрацията. За страдание президентът Радев е по-скоро един водач на опозицията, в сравнение с президент. Той е популист – бори се за националната обич непременно. От тази позиция неговата тактика е добра за него, само че е нездравословна за България”, счита Плевнелиев.

„ Той си е направил добре сметката, че рейтингът на Народното събрание е доста дребен - към 15%. Следователно едни други 85% от обществото не утвърждават дейностите на националните избраници. Радев громи Народното събрание още от ден първи, когато ги обиди”, сподели Плевнелиев.

Според него „ президентът е президент на всички българи. Той не може да бъде опция на държавното управление. Това е противоконституционно”. Плевнелиев посочи, че президентът може да е коректив, само че при изискване, че тези му дейности не са систематични.

Бившият президент показа, че е извънредно обезпокоен от борбата сред Борисов и Радев.

„ Защо би трябвало да е борба сред президента и премиера. Защо не би трябвало да си оказват помощ, от което България доста ще завоюва. Бъдейки разнообразни, само че по избрани неща най-малко да работят заедно”, сподели Плевнелиев. „ Една народна власт се развива тогава, когато институции вървят на напред във времето, а не егото и личностите”.

„ Може би към края на мандата му, когато ще ври и кипи в България и Европейския съюз, той ще покаже каква е неговата битка”, уточни Плевнелиев за сегашния президент.

По отношение на проблема с Унгария, против която стартира процедура по член 7 от контракта за Европейски Съюз, Плевнелиев акцентира, че унгарският министър председател Виктор Орбан, „ не е нашият съдружник по всички други въпроси, като се изключи миграцията”.

Като някогашен министър на районното развиване Плевнелие разяснява и оставките в кабинета след злополуката край Своге, в която починаха 17 души.

„ Всеки един министър би трябвало да носи в джоба си оставката. Това да бъдеш в държавното управление е екипна игра. За мен е доста значимо новият районен министър да влезе мигновено и да ревизира кой е проектантът на този сериозен сектор. Да се види спазен ли е планът, изработен ли е ремонтът както би трябвало. Да се глобяват всички по веригата”, сподели Плевнелиев.

Според него, в случай че се окаже, че става въпрос за механически проблем, новият министър би трябвало фрапантно да промени договорите за строителство и да има доста по-големи санкции.

„ Задачата на министъра оттук насетне е също по този начин да огледа освен към Своге. Най-вероятно има още стотици такива сериозни сектори от националната пътна мрежа. Точно там би трябвало да се концентрират дейностите и да се създадат нови планове, в случай че се налага”, счита Плевнелиев.

„ По мое време констатирахме, че самостоятелен надзор от страна на Пътната организация върху протичащото се по българските пътища няма. Ние започнахме да построяваме това от нулата”, добави Росен Плевнелиев.

Борисов, а не Радев в Организация на обединените нации, от президентството не знаели

Илияна Йотова: Има позиционна война сред "Дондуков " 1 и "Дондуков " 2

Президентът Радев в Русия, изиска "Български поток "

Кои са трите плана, за които приказва Радев в Русия

Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР