Росен Желязков в съда по делото за костинбродските бюлетини -

...
Росен Желязков в съда по делото за костинбродските бюлетини -
Коментари Харесай

Росен Желязков е номиниран за министър на транспорта

Росен Желязков в съда по делото за костинбродските бюлетини - април 2015 година

© Анелия Николова Още по тематиката
Лошата връзка сред президента и премиера спря измененията в държавното управление

Най-рано идната седмица Народното събрание ще гласоподава освобождението на министрите на превоза, районното развиване и вътрешните работи
13 сеп 2018
Александър Манолев: От компаниите в Кулата до публичните поръчки

Съдружие с представител на висшите кръгове на СИК и контракти с страната за милиони в неофициалната биография на претендента за транспортен министър
13 сеп 2018
Бойко Борисов предложи нови министри вместо Нанков, Радев и Московски

Депутат от ГЕРБ, основният секретар на Министерство на вътрешните работи и зам.-министър на стопанската система евентуално ще оглавят районното, вътрешното и транспортното ведомство
10 сеп 2018
Росен Желязков изненадващо оглави Комисията за контролиране на известията

Вторият мандат на настоящия началник на регулатора Веселин Божков изтича на 15 януари
20 дек 2017
Росен Желязков оглавява организацията за електронно ръководство

Новата конструкция е виновна за е-управлението, като ще управлява и другите институции
28 сеп 2016
Росен Желязков е първият ръководител на новата държавна организация " Електронно ръководство "
28 сеп 2016 Председателят на Комисията за контролиране на известията (КРС) Росен Желязков е номинацията за нов министър на превоза на мястото на подалия оставка Ивайло Московски. Това стана известно през днешния ден след съвещанието на Коалиционния съвет на ръководещата коалиция, а новината оповестиха на брифинг водачът на " Атака " и съпредседател на коалиция " Обединени патриоти " Волен Сидеров и зам. ръководителят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Цветанов разгласи, че желанието на ръководещите е да вкарат министерската рокада за гласоподаване в Народното събрание в четвъртък.

Рокадата в кабинета

Трима министри подадоха оставки на 31 август по разпореждане на премиера Бойко Борисов като метод за вдишване на политическа отговорност за трагичната злополука край Своге, съпричинена от неприятното качество на пътя – министърът на вътрешните работи Валентин Радев, министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков и Ивайло Московски. Десет дни по-късно, на 10 септември министър председателят Бойко Борисов разгласи имената новите трима – националната представителка от ГЕРБ Петя Аврамова би трябвало да размени Николай Нанков като министър на районното министерство, основният секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов да земести Валентин Радев, а зам.министърът на стопанската система Александър Манолев да оглави икономическото министерство.

Рокадата трябваше да бъде гласувана в Народното събрание предишния четвъртък, само че в последния миг бе отсрочена с аргумента, че президентът не е подписал декрет за освобождението на Младен Маринов като основен секретар, а без това изборът му е неосъществим. Тази теза бе оспорена от конституционалисти още същия ден – съгласно тях новоназначените министри имат едномесечен период да се освободят от несъвместимости след избора, което единствено по себе си допуска, че изборът се прави преди този момент. Но още същия ден по обяд Александър Манолев разгласи, че отдръпва кандидатурата си за министър на превоза, поради обява в " Капитал ", в която се оповестяват обстоятелства от биографията му.

На днешния брифинг на Сидеров и Цветанов и двамата приканиха президента да подпише указа за освобождението на Маринов.

Росен Желязков

Номинацията на Росен Желязков в действителност е следващото потвърждание, че " дългата пейка от фрагменти на ГЕРБ " е мит. Желязков оглави КРС единствено преди девет месеца, като тази позиция е с петгодишен мандат. Преди това беше назначен за ръководител на новосъздадената Държавна организация " Електронно ръководство ", където направи поръчка за амбициозна политика в тази сфера, само че престоя на този пост единствено година и три месеца – от септември 2016г., когато бе назначен, до 20 декември 2017 година, когато бе оповестено прехвърлянето му отпред на КРС.

Иначе самият Желязков има повече от 20 години опит в администрацията – първо в столична община, а след това и в Министерски съвет. Работи като правист в общинската администрация от 1994 година, бил е зам. кмет на регион " Лозенец ". От 2003 година до юли 2009 година е секретар на Столична община, където го завари Бойко Борисов, който стана кмет на София през 2005 година След като ГЕРБ завоюва парламентарните избори през 2009 година Росен Желязков става основен секретар на Министерския съвет от 2009 зо 2013 година, когато Борисов подад оставка на първия си кабинет. В интервала 2014-2016 година е консултант на министър-председателя по въпросите на държавната администрация и електронното ръководство.

Преди да бъде определен за ръководител на Държавна организация " Електронно ръководство " през март 2016 година той беше препоръчан от ГЕРБ за ръководител на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), като остана единствен претендент за поста. Тогава обаче отдръпна кандидтурата си, като изясни, че не желае да се състезава самичък със себе си, а и в това време се чуха упреци за съдба на надпреварата точно затова. Оттеглянето му направи вероятен избора на Юлия Ненкова за ръководител на Комисия за защита на конкуренцията, която също остана единствен претендент с съдбоносен избор, само че това не я смути.

Делото " Костинброд "

Името на Росен Желязков нашумя в общественото пространство откакто прокуратурата спекулативно раздуха абсурда " Костинброд " в деня за размисъл преди гласуването на парламентарните избори през май 2013г. По това време Желязков е основен секретар в служебното държавно управление на Марин Райков и в това му качество получи обвиняване по така наречен Афера " Костинброд ". Първоначалните изказвания на прокуратурата за подготовка за манипулиране на изборите, предстоящо се оказаха хвърлени напразно без доказателства. Желязков бе упрекнат, че не бил упражнил надзор върху отпечатването на бюлетините за изборите през 2013 година,което е довело до надпечатване на към 350 000 бюлетини и с това е била набавена полза за печатницата.

Обвинението предстоящо се провали. Две правосъдни инстанции постановиха, че някогашният основен секретар на Министерския съвет (МС) Росен Желязков не е направил никакво закононарушение по Костинбродския случай. Не единствено това – в хода на делото против него несъмнено се е потвърдило, че си е правил работата добросъвестно, като основал организация за всекидневен надзор и отчетсот, установи съдът. Прокуратурата се отхвърли да протестриа оправдателента присъда след втората инстанция – Софийския градски съд и тя влезе в действие. Това излиза наяве от претекстовете на Софийския градски съд (СГС) към присъдата, с която Желязков беше изцяло оневинен на 15 април. По-късно и прокуратурата отхвърли да я стачкува, и тя влезе в действие през 2015 година, малко повече от две години след изборите през май 2013 година

Договорът с Microsoft

Преди години името на Желязков бе забъркано и в полемиката към публичните поръчки за закупуване на лицензи за програмен продукт на Microsoft за потребностите на държавната администрация по една непрозрачна процедура за договаряне с медиатор, която в действителност Желязков наследи като основен секретар на Министерски съвет от предходния екип на министъра на държавната администрация Димитър Калчев. През март 2002 година министър Калчев подписва съглашение с Microsoft Ireland Operations Limited за даването на лицензи за програмен продукт, като съглашението е подписано без социална поръчка, договарянето не се прави непосредствено, а през медиатор – ЦАПК " Прогрес " (собственост на близкия до Българска социалистическа партия предприемач Пламен Матеев), страната в последна сметка не купува, а единствено наема съответните артикули, а самият контракт е защитаван в цялостна загадка. Той се възобновява през 2007 година със период до 2011 година През 2008 година, Софийската градска прокуратура образува досъдебно произвеждане против незнаен причинител за длъжностно закононарушение, само че то е прекъснато.

През 2012 година страната още веднъж подписва същия контракт със същия медиатор, само че след социална поръчка, на която се явяват четири компании и сдружения. Още при оповестяването на поръчката се чуха възражения за цената и нуждата, а откакто министър председателят Бойко Борисов се яви на парламентарно питане, отправено от депутатите Петър Курумбашев (БСП) и Волен Сидеров ( " Атака " ) той даде обещание да анулира поръчката, в случай че основният секретар на Министерския съвет Росен Желязков не успее да убеди опозицията в прозрачността на процедурата. Срещите сред депутатите и Желязков в последна сметка не стопираха състезанието.

Любопитното е, че в това време в Румъния през 2016 година някогашният министър на връзките, както и предприемачи, бяха наказани на затвор за подобен случай по така наречен дело " Майкрософт " по отношение на обезпечаване на лицензи на Microsoft за администрацията при условия, които ощетяват държавния бюджет – без социална поръчка, при непосредствено договаряне с един-единствен съдбоносен реализатор, който извършва ролята на медиатор, а лицензите са взети чартърен, с възобновяване на контракта след избран период. Отстъпката за закупуване на огромен брой лицензи е усвоена като комисиона.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР