Росен Желязков ще е кандидат-премиерът на ГЕРБ. Това е моята

...
Росен Желязков ще е кандидат-премиерът на ГЕРБ. Това е моята
Коментари Харесай

Дянков с прогноза: Росен Желязков е кандидатът за премиер на ГЕРБ

" Росен Желязков ще е кандидат-премиерът на ГЕРБ. Това е моята прогноза ", каза бившият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков. Според него бързо ще се сътвори държавно управление с  първия мандат. В понеделник, 1 юли, предзидентът Румен Радев ще връчи първия мандат за сформиране на държавно управление на ГЕРБ.
В този проекто-кабинет ще влязат някои от сегашните служебни министри, които демонстрират, че съумяват да вършат политики, счита Дянков. За такива той уточни Людмила Петкова на финансите, Георги Гвоздейков на превоза, Галин Цоков на образованието, Атанас Запрянов на защитата.
Според Дянков незнайното е дали това държавно управление ще има или няма да има упоритостта да извърши промени и смели политики.
Дянков счита, че 1 януари 2027 година е по-вероятна дата страната ни да влезе в еврозоната, а не 2026 година Като причина за това закъснение той уточни неналичието на единодушие измежду политическите сили в Народното събрание, а не толкоз, че не покриваме критериите за инфлация. Освен " Възраждане ", които са изрично срещу приемането на еврото, и съмненията на Българска социалистическа партия, Дянков уточни, че Има Такъв Народ също дават сигнали, че участието в еврозоната може да се забави.  
Според Дянков е доста притеснително, че тъкмо в този момент се появи казусът с спор на ползи от страна на подуправителят на Българска народна банка Андрей Гюров, чийто сектор е Валутният ръб и еврозоната. Както е известно Гюров излезе в отпуск до изчистване на случая с решението на Антикорупционната комисия, което значи, че може да се стигне и до правосъдни каузи.
" Със сигурност това ще е проблем пред участието ни в еврозоната. В този миг Гюров би трябвало да води диалози във Франкфурт, а не да е в отпуск ", сподели Дянков. Бивщият финансов министър от първото държавно управление на ГЕРБ предложи шефът на Българска народна банка Димитър Радев да изиска от Народното събрание да назначи нов подуправител на мястото на Гюров. " Има задоволително готови хора, които може да поемат тази позиция. Гюров не беше квалифициран, той по тази причина и отсъстваше от тематиката ", сподели Дянков.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР