Росен Желязков, председател на Държавната агенция Електронно управление. БГНЕС Председателят

...
Росен Желязков, председател на Държавната агенция Електронно управление. БГНЕС Председателят
Коментари Харесай

До края на годината се очаква свързване на регистрите за 12 вида услуги


Росен Желязков, ръководител на Държавната организация " Електронно ръководство ". БГНЕС

Председателят на Държавната организация " Електронно ръководство " (ДАЕУ) Росен Желязков предизвести жителите да не чакат бързо разтоварване от административната тежест, какъвто анонс направи министър председателят Бойко Борисов след встъпването на новия кабинет през май т.г. Очакванията са нещата да станат незабавно, когато са обявени, само че това са дълги процеси, сподели Желязков в неделя пред БНР и напомни, че с цел да се премине към облекчение на избран (административен) режим е нужна съответната законодателна смяна.

" Конкретно за свидетелството за съдимост няколко пъти е казано, че би трябвало да се трансформират над 60 закона и това е нещо, което всеки, който е осведомен с нужния цикъл за смяна в нормативната уредба, знае, че това се случва в Народното събрание. И Народното събрание би трябвало на две четения да прегледа това нещо ", посочи той.

" За страдание, хората са изтощени от това да чакат нещата да се случат, откакто са слушали доста пъти понятия като промени, като развиване и като смяна ", призна Желязков и изброи какви са обрисуваните от държавното управление параметри на административната промяна: " Те са свързани с безусловно цялостния взор и метод във връзка с тази промяна на модела на административното обслужване в неговата цялост - преди всичко, облекчение на административното контролиране и то посредством смяна в законодателството, тъй като до момента методът през последните 10 години - откогато се приказва за централизирано електронно ръководство, постоянно е бил обособени услуги да се вършат електронни без да се държи сметка, че се заменя аналоговата административна тежест с електронната такава ".

" Има над 2500 режима, които са под формата на позволения, на лицензи, на удостоверения, на вписвания и на какви ли още не неща, които се изискват - било за съответна услуга или за насърчаване на бизнес и стопанска активност. Преди да пристъпим към тяхното електронизиране би трябвало да се направи обзор кои от тях са нужни и кои не са ", напомни шефът на ДАЕУ.

" Ще дам един образец - в случай че създадем електронна една услуга като " уверение за непрекъснат адрес ", дали сме понижили административната тежест - не, просто сме основали една електронна услуга, която копира аналоговата услуга " уверение за непрекъснат адрес ", разясни той.

Удостоверителните услуги ще се заменят от е-служебна информация

За " прословутите " 12 удостоверителни услуги Желязков съобщи, " че такава не би трябвало да има въобще, че това би трябвало да бъде служебна информация и тя да се прави по електронен път ".

" В огромна степен този развой върви и до края на годината администрациите имат ангажимент да се причислят към междурегистровия продан на данни най-малкото за тези 12 удостоверителни услуги, за които стана въпрос: това са удостоверенията за вписани условия, Булстат, удостоверенията за вписванията в имотния указател, настоящо положение в комерсиалния указател, съществуване и липса на отговорности, които се издават в Агенция " Митници " и в Национална агенция за приходите, фамилно състояние, което се издава в общинските администрации и по този начин нататък - общо 12 ", сподели Желязков.

Той даде образец, че съгласно Закона за радиото и малкия екран " претендентите за лицензия за радио и телевизионна активност подават документално заявление до Съвета по електронни медии, към което ползват и - забележете, уверение за комерсиална регистрация. А по Закона за комерсиалния указател е неразрешено да се изисква такова нещо, единствено че двата закона се бият. Специалният закон го изисква - т.е. Съвет за електронни медии е задължен да изисква уверение за комерсиална регистрация, а в същото време такава инспекция може да се направи по електронен път без да е належащо да се вади какъвто и да е документ, а различен закон споделя, че това нещо не е разрешено да се прави ".

" Така че, първо би трябвало да си подредим къщата със съответните законодателни промени - всички процедури и процеси в администрациите би трябвало да бъдат усъвършенствани, след което да се създадат общите съставни елементи на електронното ръководство, които са наложителни за потребление и тогава да се върви към електронизация на услугите " , заключи Желязков.

По думите му това е метод, който към този момент се ползва и през 2018-та ще бъде главен акцент:
" От една страна - междурегистровият продан на данни сред обособените администрации, въпреки това - електронният документооборот също сред тези администрации и редом с процесите по смяна в законите. Това е, имам вяра, общото схващане както в изпълнителната, по този начин е в законодателната власт./.../ ".

Желязков уточни още, че направеният повсеместен обзор на административните режими е посочил, че огромна част от регистрите са на хартия, а други са непълни, по тази причина се работи до края на годината да се цифровизират хартиените масиви и да се попълнят регистрите.

10 години парите за е-управление са отивали за офис съоръжение на служителите

Росен Желязков уточни още, че финансирането на администрацията ще бъде обвързано с резултатите по промяната и с оценка на предвижданите разноски.

Голяма част от осъществените от 2007 година насам планове, свързани с е-управлението, са правени с грантови средства и дават отговор на моментни и ефимерни знаци без да имат резултат върху цялата система. " Затова е належащо средства за е-управление да се отпускат единствено когато администрациите могат да потвърдят, че имат за цел постигането на съответен резултат. Когато са налице напъните, има целеустременост и изясненост на резултата, тогава ще има и запас . Резултатите би трябвало да бъдат забележими ", сподели Желязков. Затова за първи път през 2017 година администрациите бяха длъжни в границите на бюджетната процедура да показват плануваните от тях разноски за осведомителни и информационни активи (ИКТ) през идната бюджетна година.

" Не придобиването на активи самоцелно, а придобиването на такива активи, които имат отношение към електронното ръководство, към осъществяването на административното обслужване на жителите, а не толкоз за канцеларските потребности на самите администрации, тъй като анализът в този момент демонстрира, че огромна част от средствата за осведомителни и информационни технологии са за придобиването на хардуер и програмен продукт, който не обслужва електронно административните услуги или административните услуги като цяло, а обслужва потребностите за по-добро офис съоръжение ", призна Желязков.

Той акцентира, че електронното ръководство не е просто технология. " Това са процеси, това е ръководство - а дали е електронно или аналогово, в случай че ръководството и процесите в администрацията не е положително, няма значение какъв е методът. Първо би трябвало да го създадем да е положително ръководството, а по-късно да го вършим електронно и по тази причина тематиката за ресурса е неговата целеустременост ", заключи ръководителят на Държавната организация " Електронно ръководство ".

Отговорността на Народното събрание

Росен Желязков счита, че Народното събрание ще извърши своята част от работата, с цел да подкрепи административната промяна: " В тези процеси сериозната маса към този момент е достигнала до това равнище, в което би трябвало да има качествена смяна и това се схваща. Така че аз чакам партньорство от страна на Народното събрание, дори по-скоро терзанията са свързани с това да има синхрон сред обособените законодателни промени за обособените режими, с цел да не се постанова един закон да се отваря тематично през два-три месеца за обособени неща ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР