Росен Желязков от името на ГЕРБ-СДС прие като кандидат за

...
Росен Желязков от името на ГЕРБ-СДС прие като кандидат за
Коментари Харесай

Росен Желязков взе мандата на ГЕРБ-СДС и веднага предложи проекто-кабинет

Росен Желязков от името на ГЕРБ-СДС одобри като претендент за министър-председател първия изследователски мандат и незабавно предложи състав на кабинета.

 

В 8.55 часа Желязков влезе в президентството, съпроводен от водача Бойко Борисов, зам.-председателя на ГЕРБ Томислав Дончев, ръководителя на Народно събрание Рая Назарян и националния координатор Никола Николов.

 

В 9.00 часа започа срещата президента. Борисов незабавно връчи на президента досието с номинацията на Росен Желязков като министър председател.

 

Росен Желязков взе взе досието с мандата и разгласи, че го връща изпълнен, като показа състава и структурата на проектокабинета, в който има един вицепремиер и 19 министри.

 

С този ход Борисов съблюдава поръчката си да предложи държавно управление на малцинството, което да е " напълно на ГЕРБ ".

 

Сред имената има такива на служебни министри, фрагменти от кабинетите на Бойко Борисов. В състава е включен и някогашният народен представител от " Продължаваме промяната " Георги Гвоздейков.

Съставът на държавното управление

Росен Желязков - премиер;
Томислав Дончев - вицепремиер и министър на нововъведенията и растежа;
Людмила Петкова - министър на финансите;
Делян Добрев - министър на енергетиката;
Костадин Ангелов - министър на здравеопазването;
Деница Сачева - министър на труда и обществената политика;
Любен Дилов - министър на културата;
Даниел Митов - министър на външните работи;
Николай Нанков - министър на районното развитие;
Калин Стоянов - министър на вътрешните работи;
Атанас Запрянов - министър на отбраната;
Мария Павлова - министър на правосъдието;
Красимир Вълчев - министър на образованието;
Георги Тахов - министър на земеделието и храните;
Ивелина Василев - министър на околната среда и водите;
Георги Гвоздейков - министър на транспорта;
Теменужка Петкова - министър на стопанската система и индустрията;
Владимир Темелков - министър на електронното управление;
Евтим Милошев - министър на туризма;
Красен Кралев - министър на младежта и спорта;

Веднага откакто Росен Желязков показа конструкция и състав на кабинет, водачът на ГЕРБ Бойко Борисов разгласи, че в случай че кабинетът " мине с някой трик ", като какъвто той дефинира понижаване на кворума в пленарна зала или поддръжка от отцепници, партията ще излезе от държавното управление, само че не и преди да извърши избрани задания.

 

Борисов начерта сюжет при такава обстановка - приемане на актуализация на бюджета и ограниченията за втория транш по Плана за възобновяване и резистентност, след което да се отиде на следващите предварителни парламентарни избори.

Кандидатът за министър председател Росен Желязков повтори, че в случай че препоръчаното от него държавното управление бъде определено, съществена негова задача ще е стабилизирането на обществените финанси. Той също позволи предварителни избори, като " зимата не е добър вид ".

 

Както към този момент писахме, Борисов твърдо е решил да предложи състав на кабинет пред 50-ото Народно заседание, пък който го поддържа - поддържа.

Борисов е категорчен - няма да се моли на никого! Оставя на съвестта на националните избраници да гласоподават постоянно държавно управление в актуалната комплицирана геополитическа обстановка. Няма да има грозни подиуми с пазаруване на депутати или уговаряне на гласове по кьошетата на парлмента.

 

Борисов разгласи още преди седмица, че ще предложи формулата държавно управление на малцинството като най-чист вид за излизане от парламентарната рецесия, при която партиите начертаха големи червени линии по сред си.

 

Самият Росен Желязков се употребява с уважението и респекта на по-голямата част от пленарната зала и се чака, че с неговата диалогичност и консенсусен метод ще бъдат уверени задоволителен брой народни представители да  поддържат възможен негов кабинет. Като метод се обмисля той да предложи разговор с всички политически сили в Народното събрание за намиране на най-подходящите стъпки за излизане от заплетената обстановка.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР