Росен Желязков и Радомир Чолаков свикаха медиите на брифинг в

...
Росен Желязков и Радомир Чолаков свикаха медиите на брифинг в
Коментари Харесай

ГЕРБ се разграничи от скандала в ЦИК и моли комисията да отчита отделно гласовете на хартия и с машина

Росен Желязков и Радомир Чолаков свикаха медиите на брифинг в централата на ГЕРБ, с цел да разграничат партията от скандалните решения на Централната изборна комисия за отчитането на гласовете от машини и хартиени бюлетини " вкупом ".

Желязков съобщи, че ГЕРБ " почита, само че не поддържа " решението на ЦИК за формуляра, по който секционните комисии ще записват крайните резултати от гласуването - проблем, поради който на комисията в символ на митинг, и който би трябвало да бъде оспорен от " Демократична България " по правосъден път.

Бившият зам.-председател на 48 Народно събрание разяснява, че обособеното отчитане на гласовете от машинните и хартиените бюлетини " ще отговори на доста въпроси, които вълнуват обществото за съотношението на упражняването на правото на избор с хартиена или машинна бюлетина ", и ще имат значение " за бъдещи управнически решения ".

" Ние не одобряваме упреците, които се насочат, че ГЕРБ има някакво отношение към взимането на решението и ще настояваме в границите на компетенциите на ЦИК да преразгледа това свое решение ", сподели още Желязков.

Въпреки думите му - представителите на ГЕРБ в действителност защитаваха точно противоречивото предложение на Емил Войнов (квота БСП) за протокола, в който детайлното изложение на гласовете от машина и хартия е " спестено ".

Целият скандал нямаше въобще да се случи, в случай че ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи не бяха пренаписали Изборния кодекс в последния миг, като върнаха хартиеното гласоподаване във всички секции и желаеха машините да се употребяват единствено като принтери на бюлетини, вместо да пресмятат и резултата от вота.

" Разбираме, че желанието на ЦИК е да опрости протокола, тъй като знаете, че има недоволства или бележки от всички СИК, че протоколът е прекомерно комплициран. Не считаме обаче, че решението е удачно. Молим ЦИК да преразгледа това свое решение. Няма никакъв проблем в две колони да се означават резултатите ", сподели Радомир Чолаков.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР