Росен Желязков бе избран за председател на Народното събрание. Неговата

...
Росен Желязков бе избран за председател на Народното събрание. Неговата
Коментари Харесай

Росен Желязков пое с прегръдка щафетата от Вежди Рашидов. 3 партии го подкрепиха

Росен Желязков бе определен за ръководител на Народното събрание. Неговата кандидатура бе утвърдена с общо 136 гласа „ за “ – 67 на депутати от ГЕРБ-СДС, 58 – от ПП-ДБ и 11 от Има Такъв Народ. Нямаше народни представители, които да гласоподават срещу предлагането. Но парламентарните групи на Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и „ Възраждане “ се въздържаха.

„ Парламентарната традиция изисква да се кажат думи  с церемониален темперамент. Мисля, че обаче не е миг за празненство. Всички ние осъзнаваме отговорността, която имаме. Обществото чака сигурност, правдивост и непоклатимост. Тези упования са причина ние да знаем и да водим процесите в посока, която дава отговор на девиза на сградата  –
да сътворяваме наличие, и то с изразни средства,
които дават отговор на достойнството и достолепието на тази институция “, съобщи от трибуната на 49-ото Желязков. И пое с прегръдка щафетата от Вежди Рашидов.

След няколко месеца обаче Желязков може да бъде заменен от представител на ПП-ДБ. Предложението на обединението е това да бъде Никола Минчев, разгласи съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов. Ротация на председателското място може да има, в случай че Народното събрание работи най-малко три месеца.

Според сделката от диалозите сред първите две политически сили Правната комисия пък ще оглавят ПП-ДБ. Двете обединения се схванаха и за законодателната стратегия. В нея влизат проектозаконите за Плана за възобновяване, присъединението към Еврозоната, Шенген и правосъдната промяна.

Обвинения, обиди и кавги белязаха избора на Желязков.

„ Важен миг, с цел да може да започва работата на Народното събрание.Чухме вносителите, че решението за ротационен принцип не може да бъде взето от Народно събрание, тъй като е противоконституционно, Интересно за какво е три месеца и с какво е привързан този период. Честито на Никола Минчев, ще бъде ръководител през лятната почивка. Това е следващ удар върху престижа на Народното събрание. Сложността не значи да заобикаляте Конституцията, с цел да наместите ползите си.Чия е тази стратегия? Част от тези закони са препоръчани от служебния кабинет, част от тях са от кабинета на Кирил Петков – незавършени, зад тази законодателна стратегия застава
обединението на джентълмените с една ръка.
Колеги, пресметнали ли сте финансовия аспект на тази законодателна стратегия? Не знаете какъв брой коства тази законодателна стратегия? Как заставате зад нея без бюджет? “, попита водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на разискванията.

Тя разгласи, че Българска социалистическа партия няма да поддържа кандидатурата на Желязков по кардинални съображения. И попита по какъв начин по този начин ПП-ДБ са се прегърнали с някого, който са арестували.

„ Вие сами заявихте, че сте прокремълска партия. По вашите събития се виждат повече съветски от български флагове. Вие сте срещу Шенген, Еврозоната и европейския път на България. Това, за което се борите, значи в България да се откри режим на ръководство, сходен на този в Русия. По-голяма корупция и като цяло една страна, от която българските жители бягат и емигрират в Европа. Няма по какъв начин да подкрепим ръководител, който ще води страната в тази посока. Г-жо Нинова, предходният парламент се занимаваше повече от месец и половина с промени в ИК, които доведоха до изборите с най-съмнителни резултати в последните 25 години. Тези промени в ИК бяха наложени от едно болшинство, което се образува за избор на ръководител и избра ръководител на ГЕРБ за целия живот на предходния парламент. Гласувахме срещу кандидатурата на господин Желязков, стигнахме до същата обстановка и казахме:
„ Колеги, дайте хрумвания “.
Предложихме работещата формула за ротация. Това пристигна с ясна стратегия какви закони ще се преглеждат, с цел да не излезе отново някой ИК. Няма по какъв начин да включим бюджета в законодателната си стратегия, тъй като няма по какъв начин да бъде импортиран. Ако не бъде импортиран бюджет, каквото и да напишем в законодателната си стратегия, няма по какъв начин да го преглеждаме. Опитваме се да свършим някаква работа с избор на ръководител и тази законодателна стратегия. Даже този парламент да не излъчи държавно управление, ще помогне на България да се придвижи напред. Най-важното за нас е тези закони да бъдат признати “, сподели Асен Василев (ПП-ДБ).

„ Г-н Василев, изрекохте няколко неистини от тази естрада. Или сте бил измамен, или незадоволително добре осведомен. Кога някой от „ Възраждане “ е споделил, че сме прокремълска партия? Въпросът на нашия референдум е за поддръжка на българския лев. В тази подписка за референдум са се подписали ужасно доста ваши гласоподаватели: почтени и честни българи, каквото не можем да кажем за избраниците им. Съветвам ви да деянията повече почитание към вашите и другите гласоподаватели. Не лъжете, не бъдете като Кирил Петков “, съобщи от парламентарната естрада водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов.

„ Г-н Костадинов, никой не си разрешава да ме назовава измамник, за което ще си приказваме отвън тази зала. Върнете си записа на „ Лице в лице “ и деликатно чуйте отговора на това „ Прокремълска партия ли сте “, отвърна Асен Василев на водача на „ Възраждане “.

Явор Божанков от ПП-ДБ, който до неотдавна бе от редиците на Българска социалистическа партия, пък изясни, че не знае дали има 50 пола, само че Корнелия Нинова има „ 50 нюанса на морала “. Георги Свиленски го нападна, като съобщи, че откакто е бил изключен от ПГ на Българска социалистическа партия, е трябвало да напусне Народното събрание, само че вместо това е останал за „ още една заплатка “. И добави, че Божанков няма и един колорит морал. „ Добре, че изквича, с цел да те видя къде си седнал “, добави Свиленски.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР