Росен Георгиев е обвинен за това, че в нарушение на

...
Росен Георгиев е обвинен за това, че в нарушение на
Коментари Харесай

Съдят мъж, опитал да продаде защитена костенурка

Росен Георгиев е упрекнат за това, че в нарушаване на Закона за биологичното многообразие е държал шипоопашата костенурка.

Случаят бил развързан, откакто на 23 юни 2017 година свидетелка по делото прочела в интернет уебсайт публикация за продажба на сухоземна костенурка с посочена цена от 199 лева Тъй като не могла да разбере дали се касае за образец от предпазен тип, тя уведомила по телефона непринуден помощник към неправителствена организация за отбрана на животните и му препратила обявата.

Той я разгледал и незабавно схванал, че е от предпазен тип. Още същия ден се свързал на подадения телефон с продавача и изискал още няколко фотоси на костенурката. Георгиев му ги изпратил по мобилно приложение и се уговорили да се срещнат на 28.06. пред столичен мол.

Веднага след диалога има обаче доброволецът се свързал с началника на Отдел „ Защита на природата “ при Дирекция „ Превантивна активност “ в Регионална инспекция за опазване на околната среда - София и го уведомил. Той пък изискал подпомагане от 7-мо РПУ.

На срещата дружно със сътрудника на неправителствената организация отишъл и специалист от Регионална инспекция за опазване на околната среда и откакто Георгиев извадил костенурката от клетка, се убедили изцяло, че е от предпазен тип.

Продавачът бил арестуван, а служителите на реда му съставили протокол за непринудено предаване на животното, което още същия ден било настанено в столичната зоологическа градина.

В хода на следствието съдебно-природозащитна експертиза открила, че шипоопашатата костенурка е от женски пол, полово зряла, с научно название на типа „ Testudo Hermanni Gmelin ". Тя е оповестена за предпазена и по тази причина незаконното й заличаване, разваляне, държане, придобиване или отчуждаване е закононарушение по чл.278д от Наказателен кодекс. За него е планувано наказване отнемане от независимост до 5 година и санкция в размер от 5000 лева до 20 000 лева .
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР