„Росатом” е готова да започне незабавни преговори за реализирането на

...
„Росатом” е готова да започне незабавни преговори за реализирането на
Коментари Харесай

Росатом е готова да почне Белене, но пита за държавни гаранции

„ Росатом” е подготвена да стартира незабавни договаряния за реализирането на АЕЦ „ Белене”, само че не стана ясно дали съветската корпорация е подготвена да е стратегически вложител в плана. Новината пристигна от конференцията „ Булатом”, която започва през вчерашния ден (6 юни) на Златни пясъци.
Представителят на „ Росатом” Вадим Титов изрази позицията на съветската компания, като акцентира на това, че е прекрасен разновидността за разпределяне на държавен заем, както се случи с унгарската АЕЦ „ Пакш 2”. 80% от централата бяха финансирани посредством междудържавен заем, с непрекъсната рента – от Русия към Унгария, който Будапеща подсигурява.
Според Mediapool Титов е бил безапелационен, че няма АЕЦ в света, която да е построена без държавни гаранции. Той добави и, че „ Белене” през цялото време е план на „ Росатом” и няма причина „ Росатом” да не опита да го довърши. Освен това съветската компания е в положително финансово състояние и не би изпитала компликации с финансирането на подобен план. За образец беше дадена АЕЦ „ Аккую” в Турция, където финансирането е на 100% от „ Росатом” и там има контракт за изкупуване на тока на преференциални цени.
Засега интерес към градеж на „ Белене” афишират „ Росатом”, Китайската държавна нуклеарна корпорация (CNNC) и френската „ Фраматом”. На „ Булатом” обаче и от CNNC показаха, че биха желали държавни гаранции за плана, които да им подсигуряват риска.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР