Рон Десантис и Доналд Тръмп имат различни позиции за военния

...
Рон Десантис и Доналд Тръмп имат различни позиции за военния
Коментари Харесай

Спор сред демократите в Щатите: Защитата на Украйна жизненоважен интерес ли е за страната ни?

Рон Десантис и Доналд Тръмп имат разнообразни позиции за военния спор

Защитата на Украйна жизненоважен интерес ли е за Съединени американски щати? Или вместо това Вашингтон би трябвало да се концентрира върху вътрешните рецесии, като да вземем за пример имиграцията? Въпросът внезапно разделя републиканците на изолационистки настроени претенденти за президент и сенатори войнолюбци, отбелязва Франс прес. 

Призивът на губернатора на Флорида Рон Десантис да се сложи " отбраната на личната ни татковина " пред " войната в чужбина " хвърли ярка светлина върху разцеплението в консервативната партия.

" Съединените щати имат доста жизненоважни ползи, като да вземем за пример опазването на границите ни ", съобщи изгряващата звезда на твърдата десница, който напълно намерено флиртува с концепцията да се кандидатира за президентския пост през 2024 година. " Замесването в териториален спор сред Украйна и Русия не е един от тези ползи ", сподели той.

Казаното от Десантис незабавно разбуни републиканското управление в Сената, което през миналата година се сплоти с демократите, с цел да даде на Киев помощ в размер на над 110 милиарда $.

" Когато американски формален представител споделя на съперника си какво НЯМА да направи в един спор, той демонстрира уязвимост ", обърна се към него авторитетният сенатор Линдзи Греъм в " Туитър ".

Бившият президент на Съединени американски щати и претендент за изборите през 2024 година Доналд Тръмп повтори неколкократно, че спорът сред Русия и Украйна в никакъв случай нямало да се случи, в случай че той към момента беше на власт. " Ако аз бях президент, тази ужасна война щеше да завърши за 24 часа или по-малко ", сподели той още веднъж в понеделник. Бившият държавен глава също по този начин прикани Брюксел да " ускори финансовата си помощ " за Киев и съобщи, че финансирането на опозицията против Русия зависи повече от Европейския съюз, в сравнение с от Съединените щати.

Могат ли тези разногласия сред републиканците да окажат някакво въздействие върху потока от военна, икономическа и филантропична помощ, която Вашингтон дава на Киев? За да бъде признат, всеки от гигантските пакети за Украйна би трябвало да бъде гласуван в Сената – следен от демократите - и в Камарата на представителите. От началото на януари долната камара е под контрола на републиканците. Новият ѝ ръководител Кевин Маккарти - определен с тъга след взаимни отстъпки с тръмпистката секта в парламентарната група - към този момент уточни, че няма да утвърди никакъв " празен чек " за Украйна. И до момента е отказвал предложения от страна на украинския президент Володимир Зеленски да посети Киев, за " да си сформира мнение " по спора.

Войната в Украйна съставлява ново полесражение за оповестените и към момента необявените претенденти на Републиканската партия за 2024 година, което може да дефинира метода, по който партията ще се ангажира със света през идващите години, означи Ройтерс.

Идеологическата смяна в партията, която преди две десетилетия вкара Съединени американски щати във войни в Ирак и Афганистан, пролича в понеделник, когато консервативният ефирен водещ Тъкър Карлсън разгласява в " Туитър " отговорите на възможни претенденти от Републиканската партия на въпроси за войната в Украйна.

Въпреки че Десантис към момента не се е оповестил публично за претендент, той и Тръмп са ясните водачи в конкуренцията измежду републиканците. И двамата отхвърлиха поддръжката на Съединени американски щати за Украйна и други съдружници като разхищаване на запаси и обявиха, че водачите би трябвало да обръщат повече внимание на проблемите вкъщи.

От друга страна, редица оповестени и евентуални републикански кандидати - в това число някогашната посланичка на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Ники Хейли и някогашният вицепрезидент на Тръмп Майк Пенс - се показват като непоколебими бранители на Украйна, подготвени да се изправят против враговете на Съединени американски щати, в това число Русия и Китай.

По средата е републиканският електорат, който е колеблив по въпроса дали Съединени американски щати би трябвало да поддържат Украйна и по какъв начин страната би трябвало да се ангажира в интернационален проект като цяло, демонстрира изследване на Ройтерс/Ипсос. В него 55 % от републиканците обявиха, че Съединени американски щати би трябвало да поддържат демократичните страни, когато те са нападнати от недемократични страни. Запитани дали Съединени американски щати би трябвало да продължат да изпращат оръжия на Украйна, поддръжниците на Републиканската партия се разделиха 50 на 50.

Навремето външнополитическите " ястреби " републиканци охладняваха от ден на ден към намесата в чужбина и военната поддръжка за съдружниците, изключително след встъпването в служба на Тръмп през 2016 година

Социолози и анализатори, интервюирани от Ройтерс, обявиха, че възприемането на по-изолационистки метод от страна на Десантис би могло да проправи път за по-ястребски настроени претенденти да привлекат забележителна част от републиканския електорат, която към момента избира по-активна външна политика на Съединени американски щати. Няколко евентуални претенденти, измежду които Хейли, Пенс и някогашният държавен секретар Майк Помпейо, трансфораха външнополитическия си опит в основна част от опита си да привлекат на своя страна гласоподавателите.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР