Ромски семейства обитават сградата в Букурещ, която е била кантора

...
Ромски семейства обитават сградата в Букурещ, която е била кантора
Коментари Харесай

Цигани превзеха кантората на Евлоги и Христо Георгиеви

Ромски фамилии населяват постройката в Букурещ, която е била адвокатска фирма и дом на нашите огромни донори – Евлоги и Христо Георгиеви. Условията са извънредно мизерни и не всеки би се съгласил да живее в тази рискова сграда.

В днешно време кметството в румънската столица има 63 % от постройката, а останалите 37 на 100 са частна благосъстоятелност, написа „ Монитор “.

Нищо не е останало от първичния искра на двуетажната къща на братя Георгиеви на улица „ Мошилор “ 74. Построена е през 1867 година от Христо, който се грижи за комерсиалните каузи в Букурещ, до момента в който брат му Евлоги ръководи адвокатската фирма в Галац.

За времето си постройката, която в този момент е исторически монумент на културата, е била същински архитектурен бисер. Има формата на латинската писмен знак L, като в основната част откъм улицата се разполагат служебните пространства, а в останалата - жилищните.

Фасадата е в жанр еклектик с изящни декоративни детайли над прозорците и балкона. След гибелта на Христо през 1872 година Евлоги се реалокира в Букурещ и поема комерсиалните каузи. В къщата живее и вуйната на братята - Елисавета Пулиева, която се грижи за семейството.

В наследството си Евлоги показва Пулиева като правоприемник на богатия дом на улица „ Мошилор “. Вероятно след нейната гибел наследниците й са продали къщата на румънци.

По всичко наподобява, че идващите стопани не са полагали грижи да поддържат тази красива и просторна постройка. Някои от декоративните детайли над прозорците от дълго време са паднали, фасадата е в отчайващо положение, балконът съвсем се е срутил и е подпрян с дървени подпори.

Преди две-три години на първия етаж откъм улицата работеше тапицерско ателие, само че и то е затворило, евентуално тъй като постройката е рискова за обитаване.

„ Имахме самодейност с общината в Карлово, където са родени братята Евлоги и Христо Георгиеви, тази постройка да се трансформира в Културен център на българо-румънското другарство посредством взаимен план. Разговаряли сме с предходния кмет на Букурещ Сорин Опреску, който се съгласи на среща с български представители да се разиска сходна концепция.

После той беше заменен и на процедура нямаме прогрес по въпроса “, сподели почетният ръководител на Демократичния съюз на българите в Букурещ Лука Велчов.

Той изясни, че е разговарял и с сегашния кмет Габриела Фиря, която също не е отказала да разиска с български представители постройката да стане културен център.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР