Роми са налагали като боксова круша служител на Софийския районен

...
Роми са налагали като боксова круша служител на Софийския районен
Коментари Харесай

Брутално! Тумба цигани пребили като куче призовкаря в Ботунец

Роми са налагали като боксова круша чиновник на Софийския областен съд, който се е опитал да връчи призовка на техен другар в столичния квартал „ Ботунец”. За преживения смут персонално описа потърпевшият Борислав Цоков на специфичен брифинг, даден от ръководителя на СРС Александър Ангелов и Мария Пенева, началник на службата за призовки в съда, оповестява trafficnews.bg.

Бруталната кавга се е случила вечерта на 27 октомври, когато беше първият тур на локалните избори.

Цоков отишъл в 18,50 часа в блока, където живеел мъжа, на който трябвало да връчи призовка. Почукал на врата, отворила му жена и му споделила, че той го чака долу пред блока.

Отвън обаче имало цяла група разгорещени роми - мъже и дами. Един от тях отишъл при призовкаря и му споделил, че той е индивидът, когато търси.

Издърпал Цоков за ръката и му споделил да пристигна да си поговорят. После му креснал „ за какво тропа по вратите в 9 часа”. Служителят на съда дал отговор, че към момента е единствено 19 часа, само че незабавно получил пестник в лицето.

Дотичали още няколко роми и се присъединили в побоя. Цоков бил повален на земята, където към юмруците се добавили и ритници.

„ Аз не съм провокирал това държание. Не съм се държал нападателно. Не съм отговарял по никакъв метод на ударите. Удряха ме и ме ритаха единствено в региона на главата. Предпазих се просто с две ръце. Лицето ми беше незащитено. Този побой продължи към 5 минути. В един миг чух една жена от тълпата да споделя “спрете бе, ще го убиете”, описа за преживения призрачен сън Цоков.

Той се обадил на телефон 112, откъдето повикали полиция и кола за спешна помощ. Освен това подал тъжба в съда. След несполучливия опит да връчи прозивката той изглеждал като участник в боксов мач против Кобрата.

Лекарската експертиза открила мозъчно разтърсване, синини и рани по лицето след зверския побой.

„ Оплакванията ми не престават и до момента, имам главоболие и замаяност”, изясни Цоков, който има и строшен зъб.

Той трябвало да връчи на нападателния ром правосъдна заповед за осъществяване, която представлявала покана за непринудено възнаграждение на дължима сума към друго лице.

„ За случая към момента се води досъдебно произвеждане, само че нямаме задържан” изясни представителят на Софийска районна прокуратура Невена Зартова.

Според Мария Пенева, началник на службата за призовки в Софийския градски съд, сходни грозни саморазправи не са казус.

„ Тези произшествия се случват много постоянно. Нашите призовкари попадат на нападателни хора в безусловно всички квартали, както и етноси. Имахме случай в „ Красна поляна”, където една наша служителка беше ритана в бъбреците. Има и вербална експанзия, която се случва всеки ден.

Ние не можем да знаем дали някой получател ще е нападателен или не. Не можем да квалифицираме типа призовка и така нататък При хората за наложително довеждане вървят по двама по принцип”, изясни нежеланата орис на призовкарите Пенева.

Според ръководителя на Софийския областен съд Александър Ангелов са нужни незабавни законови промени, които да подсигуряват отбраната на чиновниците, които носят призовките.

„ Те връчват правосъдни бумаги и е допустимо някой да се афектира и да трансферира страстите си към самия призовкар. Отправил съм предложение до Висш съдебен съвет. За ликвидиране на призовкар да се плануват най-тежките санкции, да вземем за пример пожизнен затвор. А да вземем за пример за тежка телесна щета да е от 5 до 15 години”, изясни Ангелов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР