Роми от Куклен: Полицай удари жена! ВИДЕО Петима от задържаните

...
Роми от Куклен: Полицай удари жена! ВИДЕО Петима от задържаните
Коментари Харесай

Задържаните роми в Куклен: Биха ни с бухалки и псувни

Роми от Куклен: Полицай удари жена! ВИДЕО Петима от арестуваните в Куклен остават в ареста Екшънът в Куклен - поради припаднала баба ВИДЕО

Полицаи ни биха с бухалки, насочваха револвер, въпреки и без пълнител, изливаха вода върху главите, а след това накараха момче да пие от земята, настояват роми, които бяха арестувани след спора сред българско и циганско семейство на Великден в Куклен и освободени след приключването на мярката им от 24 часа. Тази заран 52-годишният Юри Димитров, 46-годишната Жана Емилова и Румен Емилов на 42 година осъмнаха пред „ Съдебна медицина ” в Пловдив.

В медицинските свидетелства на тримата написа, че имат кръвонасядания, охлузвания, синини и следи от удари по гърба, ръцете, краката, лицето. Становището на ръководителя на Катедра по правосъдна медицина в УМБАЛ „ Св. Георги ” доцент доктор Светозар Спасов е, че „ описаните травматични увреждания са породени от удар с или върху тъп предмет и е допустимо по метод и време да са получени, както оповестяват освидетелстваните ”. И тримата не са били директни участници в разправията, а са прибрани от униформените в качеството на очевидци.

Оказах се инцидентно на мястото на кавгата, описа пред „ Марица ” Юри Димитров. Той живее в различен квартал на Куклен, само че в неделния ден отишъл при баба си, която живее на 300 метра от Шаламанови и Карагьозови. Същата вечер мъжът имал рожден ден и приготвяли софрата за почерпка. „ Като се подвигна гюрултията, видях патрулната кола и по какъв начин служител на реда удари Златка Карагьозова. От зъбите й потече кръв ”, твърди мъжът. По думите му той я посъветвал да даде пояснения пред служителите на реда. Тогава униформените му поискали персоналната карта. Румен обяснил, че не живее там и не е в него. Прибрал се у баба си. След 10 минути пристигнала жандармерия, отново излязъл на улицата и тогава го прибрали като очевидец.

„ Бях самичък в патрулката, която отби от пътя сред Куклен и Брестник. Единият служител на реда от предната седалка се реалокира при мен откъм гърба и стартира да ме удря с бухалка в главата и гърдите ”, споделя Юри. Той твърди, че в ареста на Първо РУП всички арестувани заедно са били свалени в помещение, което съставлява нещо като гримьорна. „ Бяхме с вързани ръце на колене, обърнаха ни към стената и ни млатиха наред с бухалка ”, изяснява мъжът. По думите му през десетина минути служители на реда им изливали вода на главите, с цел да не припадат.

Според него униформените от патрулката били измежду мъжете, които го налагали и в районното. На единия дори му свършила промяната и сътрудниците го подканили да спре, само че той траял. Нанасяйки ударите, по думите на потърпевшите, униформените крещели „ Ваш’та мама циганска! ” и други хули и обиди. Единият ми викна: „ Кой те удари? ” Казах: „ Вие. ” А той отново удряше и крещеше: „ Аз не съм те блъснал, ти си паднал! ”, споделя Юри.

Спомня си и по какъв начин 16-годишният Кънчо Камбуров помолил за чаша вода. „ Донесоха една туба и му я изсипаха на главата. После го бутнаха и го караха да пие от земята. Въртеше се като делфин на пода в локвата с вързани ръце ”, споделя Юри.

От 5 години той живее в Германия, където държи магазинче за банички. „ Там не може да се случи такова нещо.Да ти свърши бензинът, служителят на реда отива да зареди и ти носи тубата ”, прави съпоставяне той. „ Като очевидци ни качиха, а ни връщат като животни ”, обобщава мъжът. И прибавя, че служителите на реда му взели телефона и го счупили с бухалките дружно с мобилните апарати на останалите. Когато го освобождавали, си го изискал. Дежурният тръгнал да го търси и дори звънил на сътрудника му у тях, само че той дал отговор, че Юри нямал телефон.

В здравното удостоверение на мъжа е записано, че той е с охлузване в лявата част на главата, кръвонасядане откъм гърба на врата. На гърба и задната повърхнина на лявото рамо правосъдните медици са открили 20-сантиметрово двуконтурно кръвонасядане и още три на лявата гръд. Мъжът има още голям брой синкаво-морави белези по крайниците.

Жана Емилова пък е с голям оток на окото и кравонасядания по тялото. Бях на кафето, когато стана паниката, споделя тя. Даже посъветвала: „ Златке, прибери си синовете! ”. По думите й, служителите на реда упражнили мощ и тя извадила телефона си с думите: „ Сега ще фотографирам какво вършиме, с цел да ви види цяла България ”. Всъщност телефонът даже не бил включен на видео или в режим за снимане, само че поради това служителите на реда прибрали Жана в патрулката. Още щом седнах в колата, еднообразен мъж почна да ме удря, твърди тя. Питал я къде е Кънчо, а когато тя поискала да посочи кой тъкмо, че има няколко мъже с това име, й креснал: „ Ти го криеш, циганко! ”

Нататък разказът на Жана съответствува с изказванията на Юри за багра в ареста на Първо РУП. След него дамата била преместена във Второ РУП, където прекарала нощта. Там върху нея не е упражнявано принуждение. По време на багра Жана чула служителите на реда да се обръщат към един от биячите с името Краси. „ Удряше ме висок човек, със сини очи, кестеняв. Това лице в никакъв случай няма да не помни ”, споделя дамата.

42-годишният Румен Емилов е брат на Златка Карагьозова, която е измежду арестуваните с удължена мярка 72 часа. Прибрал се от Германия за Великден. С родата заколили агне и седнали да се веселят. Като чул кавгата, мъжът отишъл да види какво става. После се прибрал, хапнал, поспал, дори пил една мастика. Към 21 часа пристигнали служители на реда и го задържали. „ Казаха ми: „ Ти на хулиган ли се правиш ”, споделя Румен. Опитал да изясни, че не е взел участие с свадата.

По думите му служителят на реда креснал в отговор: „ Не ми се прави, мангал! ” Мъжът разказва, че по време на багра над всички арестувани един от униформените извадил револвера си, махнал пълнителя и го насочил към сестра му Златка, натиснал няколко пъти спусъка, а след това й просъскал: „ Ей, циганко, имаш шанс, ще живееш! ” През цялото време биячите викали: „ Гледайте към стената, никой да не се обръща! ”. След багра служителите на реда разпитали Румен и в 3 часа на разсъмване го освободили. Племенниците му Васко и Румен Карагьозови, които са синове на Златка и пияни провокирали разпрата, остават в ареста дружно със сина на другата му сестра – 16-годишния Кънчо Камбуров. Самият Румен е с охлузвания и синини по крайниците.

Заключението на правосъдните медици е, че на тримата „ са били породени болежка и страдалчество, без причиняване на разстройство на здравето, по смисъла на член 120 алинея 2 от Наказателния кодекс ”. При потвърдена виновност на причинителите той планува отнемане от независимост до 6 месеца, пробация или санкция от 100 до 300 лева Юри, Жана и Румен са безапелационни, че ще си търсят правата в съда.

Питат по къщите: Къде ви е дрогата, револверите къде криете

„ Втори ден служители на реда ни влизат по къщите с думите: „ Къде ви е дрогата? Пистолетите къде криете? ”. Ровиха дори в бельото на дамите ”, описа Кънчо, брат на Жана Емилова, който придружаваше сестра си до „ Съдебна медицина ”. Както „ Марица ” писа, абсурдът в Куклен на Великден бе последван от полицейска интервенция, в която силите на реда ревизират за всякаква противозаконна активност наред по къщите на ул. „ Дружба ” в градчето. Днес се чуло, че ще ревизират и дали постройките са законни.

Всички ние работим, мнозина зад граница, имаме легални приходи, къщи на няколко етажа, какво чакат да открият, недоумява Юри Димитров. Откакто се помни, е все измежду хората от другите етноси. „ Няма и по какъв начин да се разделяме – като слезем на кафето, сме все турчин до ром, до българин. Звънят ми в Германия: „ Как си, комшу? ”. Никой в никакъв случай не е влезнал в ареста, тъй като е откраднал ”, разказва мъжът.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР