Романът Времеубежище е посветен на майка ми и баща ми,

...
Романът Времеубежище е посветен на майка ми и баща ми,
Коментари Харесай

Господинов: Времеубежище е посветен на родителите ми, продължаващи да плевят полята на детството

„ Романът " Времеубежище " е отдаден на майка ми и татко ми, които не престават да плевят венчените ягодови поля на детството “, посочи първият българин, притежател на влиятелната литературна премия " Букър " Георги Господинов в предаването " 120 минути " по bTV.

 

По думите му книгата към този момент е изчерпала, само че във вторник ще я има отново, а в сряда ще раздава подписи на Панаира на книгата.

 

Днес се връщам от Лондон, книгата свърши и там, сподели Господинов.

Бях доста благополучен, че влязох в дългия лист. Тази премия е такава, че номинациите са огромен триумф, по-късно не се вълнувах доста. За мен беше значимо, че съм стигнал до там. Бях спокоен до момента в който не се видяхме с останалите претенденти. Можеше да се види, че всички са си глътнали езика. Когато оповестиха премията се чуха възгласи от цялата зала, спомня си той.

 

По думите му когато споделили името му той се обърнал към преводачката Анджела Родел и си споделили: „ Истина ли е, нали чухме добре “.

 

„ След това приказвах с хората от журито, те споделиха, че от дългия лист нататък, тази книга е била персонални избор на всеки от тях “, показа Господинов. 

 

„ Миналото няма период на валидност. Личното минало е невъзвратимо, само че политическото минало е възвратимо “, сподели той.

 

„ Романът е нещо, което не можеш да превърташ. Книгата е мудна медия, само че дава дълги послания “, показа Господинов. 

 

„ Старините си ги представям по този начин: дребна къща и ще виждам пчели. Да слушам гласовете на хора и другари “, завърши той.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР