Роман Абрамович предаде таен дял в руски рекламен гигант на

...
Роман Абрамович предаде таен дял в руски рекламен гигант на
Коментари Харесай

Тайна сделка на Роман Абрамович го обвързва с портфейла на Путин

Роман Абрамович съобщи скришен дял в съветски рекламен колос на двама от околните другари на Владимир Путин , в това число на индивида, прочут като " портфейла на Путин ", демонстрират изтекли документи, представени от Би Би Си.

Сделката за 40 милиона $, подписана в края на 2010 година, е най-ясната хартиена диря, свързваща някогашния притежател на футболен клуб Челси и съветския президент.

Абрамович, който направи положение от някогашни държавни активи след разпадането на Съветския съюз, от дълго време отхвърля да има финансови връзки с Путин и неговия режим .

Милиардерът съди журналистката Катрин Белтън и нейния издател HarperCollins за клюка във Англия, откакто тя посочи финансова връзка сред двамата мъже в книгата си " Хората на Путин ". Делото беше уредено отвън съда, като издателят се съгласи да обясни някои от детайлностите, разказани в книгата.

След като беше глобен предходната година от Европейски Съюз и Обединеното кралство, Абрамович заведе дело против Европейски Съюз, потвърждавайки, че е бил цел поради славата си, а не заради връзка с съветското държавно управление.

Но изтеклите документи, получени при взаимно следствие на Бюрото за проверяваща публицистика и BBC Newsnight, част от световен план за взаимна публицистика, прочут като Cyprus Confidential, хвърлят подозрение върху тези изказвания.

Те демонстрират финансова връзка сред Абрамович и Путин посредством двама негови близки другари, в това число Сергей Ролдугин, челист, прочут като " портфейла на Путин " .

Изтеклите документи демонстрират, че през 2003 година Абрамович е купил 25% дял в гигантска съветска телевизионна и рекламна компания, наречена Video International, единствено за $260 000 - сума , наречена " смешна " от Владимир Милов, някогашен заместник-министър на енергетиката на Русия, а в този момент опозиционен политик и корав критик на Путин.

В известия в пресата по това време се споделя, че Video International държи съвсем монопол върху съветската телевизионна реклама. Презентация на компанията сподели оборота й по време на собствеността на Абрамович на 2 милиарда $.
 Роман Абрамович оспорва глобите на Европейски Съюз против себе си
Роман Абрамович оспорва глобите на Европейски Съюз против себе си

Твърди, че глобите са били наложени единствено заради обстоятелството, че той е прочут съветски предприемач

" Този ​​дял [купен от Абрамович] явно струваше доста повече ", сподели Владимир Милов.

Абрамович направи покупката посредством две кипърски компании , наречени Grosora Holdings Ltd и Finoto Holdings Ltd. Те от своя страна бяха благосъстоятелност на юридическо лице, наречено Sara Trust, на което Абрамович беше крайният бенефициент.

Използването на кипърски компании от съветски олигарси е основната тематика на Cyprus Confidential, съдействие на повече от 250 публицисти в 65 медии по целия свят, водени от Международния консорциум на проверяващите публицисти (ICIJ) и Paper Trail Media. Проектът демонстрира ролята, която Кипър играе в придвижването на съветски пари, даже в изискванията на интернационалните наказания и макар участието си в Европейски Съюз. Дългогодишен контракт сред двете страни, който подсигурява удобен данъчен режим за съветски компании в Кипър до август 2023 година, когато съглашението беше анулирано.

В годината след покупката на Video International двете компании, притежавани от Абрамович, завоюваха близо 2 милиона $ под формата на дивиденти. До 2010 година те са прибрали повече от 30 милиона $ под формата на дивиденти .

След това, на същия ден през 2010 година, Гросара и Финото продадоха дяловете си във Video International за общо 40 милиона $ на две други лица: кипърска компания, наречена Med Media Network Ltd, и друга, наречена Namiral Trading.
 Абрамович скрил пари и активи от западните наказания
Абрамович скрил пари и активи от западните наказания

Руският олигарх преструктурирал бизнес империята си

Med Media Network беше благосъстоятелност на Ролдугин, считан за един от най-близките и остарели другари на Путин. През 2022 година Министерството на финансите на Съединени американски щати го разказа като " медиатор на Путин ", който работи като " част от система, която ръководи офшорното благосъстояние на президента Путин ". Той е глобен във Англия, Европейски Съюз и Съединени американски щати.

Междувременно Namiral Trading се свързва в правосъдни документи с Александър Плехов, разказан от държавното управление на Обединеното кралство като " непосредствен другар на Путин ". Той го глоби за връзките му с Путин, базирайки се на изказвания, че неговата компания Vital Development Corporation се е възползвала от " доста държавно застъпничество ".

Продажбата се състоя малко след по-широко усвояване на Video International от лица, свързани с Rossiya Bank, частна капиталова банка, благосъстоятелност на редица олигарси със мощни връзки с Кремъ л. Правителството на Съединени американски щати, което наложи наказания на Rossiya Bank през 2014 година, я характеризира като " банка на приятеля ", ръководена от " персоналния банкер " на Путин. Швейцарски съд уточни Ролдугин и Плехов като подставени лица.
 Съединени американски щати конфискуват два самолета на Абрамович
Съединени американски щати конфискуват два самолета на Абрамович

След правосъдна заповед поради установени нарушавания на наложени наказания

Въпреки че 30 милиона $ дивиденти и продажбата на 40 милиона $ бяха голяма възвръщаемост на първичната инвестиция на Абрамович, продажната цена още веднъж наподобява ниска поради големия оборот на компанията.

След договорката фирмите на Плехов и Ролдугин са спечелили милиони долари дивиденти от дяловете си в рекламния бизнес, демонстрират правосъдни регистри и финансови сметки.

Милов сподели, че разкритията прибавят " доста значими " доказателства за връзка сред Абрамович и Путин, която и двамата са се опитвали да прикрият посредством комплицираната мрежа от офшорни заплащания.
 Франция и Джърси замразиха активи на Роман Абрамович
Франция и Джърси замразиха активи на Роман Абрамович

Имоти на Абрамович са претърсени от полицията

" Мисля, че това предпочитание да се скрие е съзнателно, тъй като Путин имаше потребност от такива хора на интернационалната сцена, които номинално нямат връзка с него на повърхността, само че също по този начин са доста лоялни и могат да бъдат употребявани за прожектиране на ползите му в чужбина ", сподели Милов.

" Бизнесът на Абрамович в никакъв случай нямаше да бъде разрешено да работи и да печели богати облаги, без да получи зелена светлина от администрацията на Путин. Той постоянно е бил забъркан в бизнеси, които се радват на огромна поддръжка и отбрана от Путин . "

Том Кийтинг, шеф на Центъра за финансови закононарушения и проучвания на сигурността към отбранителния мозъчен концерн RUSI, сподели: " Този ​​случай явно слага повече информация на масата и в допълнение поддържа хипотетичната връзка сред Путин и Абрамович по метод, който става все по-труден за схващане отбивам . "

Членът на Народното събрание Алиша Кърнс, ръководител на комисията по външни работи, сподели, че констатациите демонстрират, че е значимо държавното управление на Обединеното кралство да глоби Абрамович. " Дълго време Абрамович се опитваше да твърди, че няма връзка сред него и съветския режим или съответно президента Путин ", сподели тя.
 FT: Абрамович е получил персоналното утвърждение на Путин да договаря с Киев
FT: Абрамович е получил персоналното утвърждение на Путин да договаря с Киев

Информацията е доказана от двама души

" Но това удостоверение е в действителност значимо, тъй като е съвсем като обелване на пластовете лук... Това ни дава най-ясния знак, който имаме до момента, че всичко, което държавното управление е направило, е безусловно законно издържано, че има връзка. "

Репортерите се свързаха с представители на Путин, Абрамович, Ролдугин, Плехов, Ковалчук ​​и Bank Rossiya за коментар. Нямаше отговор.

Кой е Сергей Ролдугин?

Привидно Ролдугин е прочут виолончелист и диригент, чиято блестяща музикална кариера го е довела да се издигне до артистичен шеф на влиятелната Музикална къща в Санкт Петербург. Той е свирил пред аудитория по целия свят и е получавал самопризнания като Народен актьор на Русия.

Въпреки това десетилетната му връзка с Путин направи интернационалните заглавия.

Ролдугин и Путин са близки другари от двадесетте си години в Ленинград, доста преди музикалната кариера на Родългин и дните на Путин като офицер от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в Източна Германия.

Ролдугин е този, който оказва помощ на приятеля си да се запознае с първата му жена, а през 1985 година става кръстник на най-голямата щерка на Путин. Ролдугин разказа Путин като " като брат ми ".
 Съединени американски щати постановиха наказания на три компании от Кипър
Съединени американски щати постановиха наказания на три компании от Кипър

Техните притежатели се пробвали да заобиколят съветските наказания

Глобалното следствие на Panama Papers от 2016 година разкри друга страна на връзката им. Сред милиони досиета от някогашната офшорна адвокатска адвокатска фирма Mossack Fonseca имаше детайлности за офшорна мрежа, в която Ролдугин участваше съществено.

Те демонстрираха по какъв начин, най-малко номинално, той има активи на стойност стотици милиони долари, в това число дялове в КамАЗ, най-големият производител на камиони в Русия, и във Video International.

Ролдугин също притежаваше 3,2% дял в Rossiya Bank. Тази капиталова банка се оказа основна за разбирането на тази непрозрачна мрежа. Собствениците му бяха сплотена група от извънредно богати руснаци, за които се твърди, че имат мощни връзки с Кремъл. Неговият милиардер, ръководител Юрий Ковалчук, беше разказан като " персонален банкер " на Путин от държавното управление на Съединени американски щати през 2014 година
 Кипър и Нидерландия се схванаха за налозите
Кипър и Нидерландия се схванаха за налозите

Избягване на двойното данъчно облагане

Швейцарските съдилища направиха сходни изводи тази година, когато признаха четирима банкери за отговорни за улеснение на заплащания посредством мрежата, открита в Панамските документи. В обвинителния акт се споделя, че Ролдугин е бил " сламен човек ", употребен от Rossiya Bank, като се означават неговите и връзките на банката с Путин.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР