Ролята на учебниците ще стане по-различна в следващите години. Те

...
Ролята на учебниците ще стане по-различна в следващите години. Те
Коментари Харесай

Цоков: Учебниците ще станат незадължителни след време

Ролята на учебниците ще стане по-различна в идващите години. Те могат да станат незадължителни в даден миг и да се премине към цифрови раници.

Това разгласи министърът на образованието и науката Галин Цоков пред Българска национална телевизия.

Учебникът е асистент на ученика и на учителя, все пак може да остане доброволен. Амбицията е в идващите години платформата на цифровите раници да се разшири.

Учебните стратегии са отворени за публично разискване. В тях са планувани отпадане на материал и в дребни елементи преструктуриране, уточни Цоков и добави, че задачата на измененията е да доведат до отпадане на непотребната фактологичност.

Това че отпадат избрани елементи, не значи, че се опростява образователното наличие, увери просветният министър. И обясни- това е за по-лесно асимилиране. Въведени са нови понятия и термини.

По думите му ще се направи всичко допустимо да не бъдат местени създатели от един клас в различен, с цел да не се постанова да бъдат издавани нови учебници.
 МОН няма да издава нови учебници
МОН няма да издава нови учебници

Трябва само да отпадне фактологическата трудност

Галин Цоков разясни и за новата концепция да има на учениците от 7 клас. Мярката ще се ползва единствено при неспособност явяване на детето на изпит в случаи на болнично лекуване, гибел в фамилията и други. Обявяването на втора дата ще става със заповед на министъра, като тя няма да бъде оповестена авансово, а единствено в случай че е належащо. Втора дата не значи да имаш избор, добави министърът на образованието.

До няколко месеца по проект ще стане факт рамка за качество на образованието, което обаче е обвързвано с промени в Закона за предучилищното и учебното обучение (ЗПУО). Ще проследим учителя, ученика, учебното заведение и каква е цената на качеството на обучение, а финансирането на учебното заведение ще бъде обвързано с това, уточни Цоков.

Той разяснява и като увери, че в Бюджет 2024 година ще бъде нараснало възнаграждението и на непедагогическите чиновници в учебните заведения. То се планува да бъде 150% от минималната работна заплата.

По отношение на заплатите във висшите образователни заведения се обмисля в допълнение възнаграждение, обвързано с нарастване на минималната заплата на асистентите, която да бъде с 50 лева повече от минималната учителска заплата.

Предвижда се и въвеждането на стратегии за обществено и прочувствено образование на учениците, което да понижи експанзията. Още през идната година, добави Галин Цоков.
 МОН ускорява образованието по пътна сигурност в градините и учебните заведения
МОН ускорява образованието по пътна сигурност в градините и учебните заведения

Националната стратегия да стартира да работи още от идната година, желае Галин Цоков
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР