Ролята на Русе ще е ключова по инициативата Три морета“.

...
Ролята на Русе ще е ключова по инициативата Три морета“.
Коментари Харесай

Министър Пулев: “Три морета” е политически и финансов механизъм за развитие на Русе

Ролята на Русе ще е основна по самодейността „ Три морета “. Това е политически и финансов механизъм в интерес на района и България. Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев по време на среща през днешния ден с регионалния шеф на Русе Анатоли Станев. Министърът срещна Станев с диалозите, извършени през вчерашния ден в Букурещ, които бяха в границите на събитията по линия на Срещата на върха на „ Три морета “. „ По самодейност на президента Румен Радев ще се сътвори и иновационен фонд към „ Три морета “ и през септември на Срещата на върха в Румъния ще продължи тази наклонност на задълбочаване на съдействието “, сподели Пулев. „ На срещата с румънския министър на нововъведенията и цифровизацията Себастиан Бурдужа имахме извънредно положително равнище на разговор. Поканихме го да открие българо-румънския конгрес и се надяваме вие да сте нашите мощни сътрудници и домакини в Русе, като ще разчитаме и на съдействие с Министерство на регионалното развитие, по чиято линия има доста благоприятни условия за поддръжка на компаниите да развиват партньорства с Румъния “, сподели още министърът. Станев акцентира, че работи доста динамично и с МИР, и с Министерство на регионалното развитие, които ще са съорганизатори на форума на 16 юни в крайдунавския град.

Пулев разгласи в Русе, че следва Министерството на нововъведенията и растежа да отвори за кандидатстване мярката по Плана за възобновяване и резистентност за индустриални зони и паркове. „ За нас Северна България е приоритет поради районните несъответствия “, уточни министърът, а Станев акцентира, че и по ПВУ, и за индустриалните зони, и за българо-румънския конгрес Областната администрация е в подпомагане на бизнеса и локалната общественост. „ За нас е значимо, че финансов запас в размер на 14 млн. лева влиза в поддръжка на бизнеса в региона. Приветствам напъните на МИР за предпочитано фокусиране на помощта към Северна България “, сподели още регионалният шеф.

От срещата стана ясно, че идната седмица МИР стартира сключването на договорите с утвърдените компании за финансиране по процедурата „ ИКТ решения и киберсигурност “ по линия на Плана. 53 компании от област Русе ще получат общо близо 1 млн. лева „ Те са постигнали тавана на допустимото финансиране, което демонстрира качеството на плановете им “, разяснява още Пулев. По другата процедура по ПВУ „ Технологична рационализация “ към този момент са подписани всички контракти. 49 компании от региона ще получат над 13 млн. лева, с които ще се оборудват с нови машини, уреди, профилиран програмен продукт и други „ Има още доста благоприятни условия за компаниите от района. Тепърва ще бъдат отворени и други ограничения в помощ на бизнеса “, добави министърът.

Изпълнителният шеф на Българската банка за развиване Иван Церовски акцентира, че и за компании от Русе са годни линиите за поддръжка от ББР посредством оборотни средства и мостово финансиране. Той прикани микро-, дребни и междинни предприятия да аплайват, като добави, че банката има и артикули за поддръжка на аграрни производители, за закупуване на машини и съоръжение, за „ зелени планове “ и други В поддръжка на визията и политиките на МИР за развиването на съвременни стопански зони в България ББР готви и артикул за допълващо финансиране оттатък бюджета на процедурата по ПВУ, стана ясно още от думите на изпълнителния шеф на банката.

Министър Пулев напомни, че и по линия на новата зона Доброславци към този момент има доста добра вероятност за привличане на огромни производители, изключително в аутомотив бранша, в който Русе е мощен и има история като промишлен град. „ Варна, Русе, Стара Загора са чудесни местоположения за развиване на визията ни за огромни вложения в производството, съгласно преимуществата на всеки от районите “, заключи Пулев. „ С вас сме и продължаваме да оказваме помощ “, акцентира той пред регионалния шеф на Русе.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР