Ролята на парламентите за разширяване на икономическото и секторното сътрудничество

...
Ролята на парламентите за разширяване на икономическото и секторното сътрудничество
Коментари Харесай

Ролята на парламентите за разширяване на икономическото и секторното сътрудничество обсъдиха председателите им на България и Виетнам

Ролята на парламентите за разширение на икономическото и секторното съдействие разискаха на среща ръководителите на законодателните институции на България и Виетнам. Председателят на Народното събрание Росен Желязков беседва с ръководителя на Националното заседание на Социалистическа република Виетнам Въонг Дин Хуе.

Росен Желязков и водената от него делегация бяха публично посрещнати в Народното събрание на Виетнам персонално от неговия ръководител Въонг Дин Хуе. Те бяха поканени в Традиционната зала, където ръководителят на българския парламент се разписа в Златната книга за публични посетители. На срещата на „ четири очи " ръководителите на двете законодателни институции са разискали ролята на парламентите за развиване на двустранните връзки в редица сфери от съвместен интерес.

Повече от седем десетилетия Виетнам е наш приближен другар и значим сътрудник в динамично развиващия се район на Югоизточна Азия е подчертал ръководителят на Народното събрание Росен Желязков. Той е изразил желанието на България за по-нататъшно подсилване на обичайните връзки на близко другарство и взаимно почитание и е отбелязал специфичното внимание, което страната ни отдава на Съвместната декларация, която е основополагащ документ на партньорството от нов вид и планува нов модел на икономическо съдействие. След разширението на политическия разговор на най-високо равнище имаме всички предпоставки за увеличение на стокообмена и вложенията сред двете страни, е подчертал Росен Желязков. Времето е решето, което пресява хората и най-после остава единствено златото, нашето другарство е от предишния век и ще продължи и през идващия, е добавил той.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков е изразил задоволство от динамичния политически разговор през последните години, който дава мощен подтик за по-нататъшно задълбочаване на двустранните връзки. Той е споделил своята убеденост, че учредяването на българска група за другарство в 15-тото Национално заседание на Виетнам ще сътвори условия за усилване на обмена и за разширение на съдействието в разнообразни области от съвместен интерес. Росен Желязков е декларирал, че страната ни желае задълбочаване на политическия разговор и на съдействието в региона на стопанската система, вложенията, свързаността, защитата, върховенството на закона.

Председателят на Националното заседание на Виетнам Въонг Дин Хуе е отбелязал, че в лицето на България Виетнам вижда другар и сътрудник, който може му помогне да разшири наличието си на Балканите и в Европейски Съюз. Силно желаем усилване на връзките сред двете страни и разширението им в сферите на стопанската система, търговията, науката и образованието, е показал той.

По-късно ръководителите на парламентите на България и Виетнам дадоха началото на пленарните диалози сред представителите на законодателните институции на двете страни.

В програмата на визитата са планувани срещи на ръководителя на Народното събрание Росен Желязков с генералния секретар на Централния комитет на Виетнамската комунистическа партия Нгуен Фу Чонг, с министър-председателя на Социалистическа република Виетнам Фам Мин Чин и с президента на Виетнам Во Ван Тхъонг.

В състава на българската делегация са ръководителят на Комисията по труда, обществената и демографската политика Деница Сачева (ПГ на ГЕРБ-СДС), ръководителят на Комисията по защита Христо Гаджев (ПГ на ГЕРБ-СДС), ръководителят на Комисията по икономическа политика и нововъведения Хамид Хамид (ПГ на ДПС), ръководителят на Комисията за директното присъединяване на жителите и взаимоотношението с гражданското общество Валентин Тончев (ПГ на ДПС), заместник-председателят на Комисията по културата и медиите и ръководител на Групата за другарство България-Виетнам Стоян Михалев (ПГ „ Продължаваме промяната - Демократична България " ), заместник-председателят на Групата за другарство България - Виетнам Борислав Гуцанов (ПГ „ Българска социалистическа партия за България " ) и националният представител от групата Иво Русчев (ПГ „ Възраждане " ), както и депутатите Нели Димитрова (ПГ „ Продължаваме промяната - Демократична България " ), Цветан Предов (ПГ „ ИТН " ), Ангел Георгиев (ПГ „ Възраждане " ) и Александър Вълчев (ПГ „ ИТН " ). Кметът на Казанлък Галина Стоянова също е в формалната делегация.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР