Ролята на ООН за предотвратяване и разрешаване на конфликти трябва

...
Ролята на ООН за предотвратяване и разрешаване на конфликти трябва
Коментари Харесай

Радев призова кабинета да продължи политиката на служебния кабинет за България в Шенген

Ролята на Организация на обединените нации за попречване и разрешаване на спорове би трябвало да се ускори и това зависи от всички нас, акцентира Румен Радев

Борбата с незаконната миграция и трафика на хора не може да бъде сполучлива, в случай че не се работи за разкриването на техните управителни центрове в Западна Европа и мрежите за финансиране. Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти в Ню Йорк. Държавният глава изрази признателността си за поредната поддръжка на президента на Австрия Александър Ван дер Белен, с който беседва в Ню Йорк, за присъединението на България към Шенген.

В отговор на журналистически въпрос Румен Радев подсети, че хванатите трафиканти на хора в България са жители на съвсем всички страни членки на Европейски Съюз и по тази причина служебното държавно управление инициира с поддръжката на Европол основаването на център за противопоставяне на незаконната миграция с фокус точно върху следствието на финансовите и организационни мрежи на незаконния трафик в Европа. Президентът добави, че чака отговор от българското държавното управление на какъв стадий е основаването на този център.

Диалогът с Австрия да не се лимитира единствено на политическо равнище, а българските институции да продължат да работят с представителите на научните среди, публични организации и медиите, тъй че австрийското общество да разбере, че България е благонадежден член на Европейски Съюз, поставя всички старания за защитата на своите граници и заслужава да бъде в Шенген, прикани още президентът. Държавният глава уточни, че чака дейната политика на служебното държавно управление за присъединението на страната ни към Шенген да бъде продължена от постоянното държавно управление, тъй че „ нашият глас да бъде чут доста по-силно “.

В отговор на въпрос за обезвредения дрон в Тюленово и заплахата за сигурността на страната ни, президентът уточни, че когато се приказва за национална сигурност, българският жител би трябвало да усеща, че всеки вложен лев подсигурява точно неговата сигурност. На първо място това значи вложения в модернизацията на Българската войска и в хората в нея, за които са нужни спешни ограничения за привличането на претенденти с качества, обучение и качества, за тяхната подготовка и задържане. Също толкоз значимо е да се покачват качествата на Българската войска и нейната оперативна съгласуемост с нашите съдружници. „ Всичко това би трябвало да се сложи преди всичко, а не да гледаме на Българската войска като на донор и склад за доставяне с оръжия и муниции на други страни “, акцентира още Румен Радев.

Държавният глава съобщи, че Министерството на защитата и Министерството на вътрешните работи следва да дават повече информация, дали са спазени всички процедури при обезвреждането на дрона. Въпросът за модернизацията на Въоръжените сили обаче стои на дневен ред и наред с огромните планове за придобиване на изтребители, кораби и бронирани машини за пехотата, би трябвало да се осъществят и по-малките като финансови измерения планове, само че с голямо значение за отбранителните качества на България – системи за наблюдаване, връзка и ръководство.

Запитан до каква степен значителен е въпросът дали дронът в Тюленово е съветски или украински и има ли опити за добиване на политически дивиденти от това, президентът уточни, че въпросът е какво може да аргументи този дрон. „ Но в случай че той е надлежно съветски, знаете какво може да следва от такива случаи. Имаше сходен случай в Полша, когато ракета падна и умъртви двама почтени жители, тя се оказа украинска “, добави президентът.

„ Неслучайно споделих, че войната, по метода, по който се отнасяме към нея, ще покачва своята активност и ще уголемява своя тримерен обсег. Черно море към този момент е военна зона и там се смъкват дронове, плуват мини, стопират се търговски кораби от военни кораби и се потопяват военни кораби. И в случай че не вземем ограничения и не разберем, че час по-скоро би трябвало да сложим завършек на тази война, това неизбежно ще пълзи към нас “, акцентира Румен Радев.

Държавният глава съобщи също по този начин, че в своите изявления след откриването на общия спор в границите на Общото заседание на Организация на обединените нации както генералният секретар Антонио Гутереш, по този начин и президентите на Съединени американски щати, Турция, Бразилия и Португалия са изразили дълбока угриженост от ескалиращите рецесии, само че общото в отправените послания, е била думата промяна. Защото светът се е трансформирал, само че интернационалните институции, от които зависи мирът и богатството на човечеството, не са, по думите на Антонио Гутереш, и това изисква промени както в структурата и състава на Съвета за сигурност, по този начин и в метода, по който той взима решенията си. Ролята на Организация на обединените нации за попречване на спорове и за тяхното разрешаване би трябвало да се ускори и това зависи от всички нас, акцентира още президентът Румен Радев.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР