Rolls-Royce организира в Лондон изложбата „Осем велики Phantom-а и като

...
Rolls-Royce организира в Лондон изложбата „Осем велики Phantom-а и като
Коментари Харесай

Легендарният шарен "Ролс-Ройс" на Джон Ленън се връща за кратко в Англия

Rolls-Royce провежда в Лондон изложбата „ Осем велики Phantom-а " и като част от нея ще е завръщането на „ психеделичния " Phantom V на Джон Ленън. От 1970 година колата е в Америка, а също така появяването й в английската столица ще съвпадне и с 50-годишния празник от излизането на албума „ Sgt. Pepper`s Lonely Hearts Club " на The Beatles.

Ленън купува тритонната лимузина с дължина съвсем 6 метра през 1965 година, като колата излиза от фабриката на Rolls Royce в черен цвят. Но звездата от The Beatles незабавно стартира да поръчва доработки: сгъваемо легло, ледник, телефон, тонирани стъкла и така нататък Самият Ленън не е имал шофьорска брошура и постоянно е употребил водачи чартърен или другари, с цел да го возят, макар че е имал много коли.

С този Phantom V, към момента в заводския му черен цвят, The Beatles в цялостен състав се появяват на премиерата на кино лентата „ Help! " през 1965 година, а

4 години по-късно Ленън употребява същия Phantom V, само че към този момент пребоядисан в цветовете, с които е прочут в целия свят, с цел да се разноски още веднъж до Бъкингамския замък, с цел да върне своя медал в символ на митинг против войната във Виетнам. Пребоядисването на лимузината се случва през 1967 година, като концепцията е на Ринго Стар.

Ленън поръчва смяната на групата холандски художници The Fool, а концепцията е колата да бъде оцветена „ в духа на циганските катуни ". А и тези цветове подхождат на костюма на Ленън, с който той се появява на обложката на албума „ Sgt. Pepper`s ". няколко месеца по-късно употребяват същата лимузина, с цел да стигнат до Бъкингамския замък, с цел да получат връчените им от кралицата ордени на Британската империя.

През 1970 година Ленън и Йоко Оно се местят в Съединени американски щати и колата отпътува с тях. Там именитият музикант съвсем не употребява лимузината, само че постоянно я преотстъпва на свои сътрудници: The Rolling Stones, Moody Blues и Боб Дилън. През 1977 година Ленън се разделя с този Phantom V, който е иззет поради данъчни отговорности - с него Джон погасява дълг в размер на 250 000 $.

Автомобилът минава през няколко музея и най-после стига до Канадския кралски музей на Британска Колумбия. Престоят на автомобила в Лондон няма да е дълъг - от 29 юли до 2 август, като колата може да се види в галерията на аукционната къща Bonhams на „ Ню Бонд Стрийт ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР