Rolex Paris Masters, втори кръгГригор Димитров – Фабио Фонини 6-0,

...
Rolex Paris Masters, втори кръгГригор Димитров – Фабио Фонини 6-0,
Коментари Харесай

Димитров мина и през Фонини за деветия си пореден 1/8-финал на Paris Masters


Rolex Paris Masters, втори кръг

Григор Димитров – Фабио Фонини 6-0, 7-5

Григор Димитров записа нов мощен мач на Мастърс шампионата в Париж и доближи до осминафиналите след още един двусетов триумф, този път над международния №59 Фабио Фонини. По този метод българският тенисист си заслужи присъединяване в тази фаза на конкуренцията за девети следващ път. Единственият случай, в който Димитров не съумя да се подреди измежду най-хубавите 16 в „ Берси “, бе при дебюта му в шампионата през 2012, когато загуби от Хуан Монако във втори кръг.

Следващият конкурент на първата ни ракета ще бъде международният №1 Карлос Алкарас, който по-рано през днешния ден победи Йошихито Нишиока с 6-4, 6-4.

Димитров пласира повече асове (5-2) и не направи нито една двойна неточност в хода на мача, като непредизвиканите му бяха съвсем три пъти по-малко от тези на Фонини (10-26). Българинът завоюва 86% от точките си на първи сервис (25/29) и осъществя пет от 19-те си шанса за пробив (26%), до момента в който неговият конкурент оползотвори един от двата си брейкпойнта (50%).

Мачът стартира със сервис на Димитров, който реши да заложи на по-дълги разигравания, очаквайки възможни неточности на Фонини. Този метод се оказа сполучлив и след няколко много неточни офанзиви на италианеца първата ни ракета излезе напред в резултата. Впоследствие Димитров навакса пасив от 40-15 и стигна до първия брейкпойнт в мача, който обаче пропусна след бекхенд в мрежата. Въпреки това българинът продължи да владее самодейността и малко по-късно стигна до нов късмет за пробив, който бе оползотворен след форхенд в мрежата на Фонини.

Димитров продължи да играе с доста експанзия и самочувствие и се възползва оптимално от неуверения форхенд на Фонини, увеличавайки преднината си на 3-0. Българинът демонстрираше доста по-добро придвижване по корта, до момента в който грешките на Фонини продължиха да идват една след друга. След следващия форхенд в навън на италианеца Димитров осъществя втори следващ брейк, правейки голяма крачка към спечелването на сета.

Петият гейм стартира с ас на българина, при който международният №59 изиска разглеждане с „ ястребово око “, само че то удостовери решението на лайнсмена. Впоследствие нова директна точка от сервис даде три следващи геймбола на международния №28. Българинът си разреши леко разпределяне и позволи понижаване на резултата до 40-30, само че Фонини не съумя да се възползва от това моментно съмнение и още веднъж изпрати форхенд в мрежата, в резултат на което резултатът в сета стана 5-0 в интерес на първата ни ракета.

След няколко чудесни офанзиви с бекхенд Димитров стигна до два следващи сетбола. Те обаче бяха отразени след отлична къса на Фонини, последвана от ретур в навън на българина. Преди Димитров се откри още една опция да завърши сета, само че тя също бе пропиляна откакто международният №28 не съумя да откри рамките на корта при офанзива с форхенд по правата.

Фонини продължи да се бори и избави четвърти сетбол след офанзива „ сервис-мрежа “, приключила с известна доза шанс за италианеца. Пред Димитров се откри пети сетпойнт след праволинеен ретур уинър по правата, само че международният №59 отговори с доста акуратен форхенд. Поредна опция за спечелването на сета бе пропусната след бекхенд в мрежата от страна на първата ни ракета.

Сетбол №7, пристигнал след елегантен минаващ форхенд по правата, също не бе оползотворен, защото бекхендът още веднъж съобщи българина. В последна сметка обаче Димитров продължи да слага италианския деец напрегнат и реализира задачата си, спечелвайки първата част с 6-0 след 32 минути игра след поредна топка в мрежата от страна на Фонини.

Във втората част Димитров продължи да бъде безукорен на сервис, а след това стигна до два следващи брейкпойнта. При първият породи противоречива обстановка, като лайнсменът отсъди навън на Фонини, само че повторението сподели, че топката е добра, въпреки и с доста малко. Това провокира недоволството на Димитров, съгласно който сигналът е пристигнал прекомерно късно и е повлиял на разиграването, поради което първата ни ракета влезе в малко спречкване със съдията на стола. Случилото се очевидно наруши ритъма на първата ни ракета и Фонини съумя да прекъсне серията му, възстановявайки равенството в сета.

Впоследствие италианецът изигра най-силния си гейм, като реализира поврат от 30-0 стигна до точка за пробив след форхенд в навън на Димитров. Българинът обаче избегна заплахата с чудесно излизане на мрежата и си върна водачеството при 2-1.

Фонини бе на път още веднъж да върне интригата, откакто поведе с 40-15 в четвъртия гейм. Впоследствие обаче италианският тенисист още веднъж стартира да се огъва под напрежението и непредизвиканите му неточности продължиха да бъдат постоянно събитие. Димитров стигна до брейкпойнт, при който бекхендът още веднъж съобщи неговия конкурент и първата ни ракета записа значим пробив.

Изправен пред проваляне, Фонини стартира да рискува доста повече и тази тактичност се отплати. След две поредни неточности на Димитров италианецът осъществя първия си брейк в мача, като по този метод редуцира пасива си на 3-2. Силните минути за международния №59 продължиха и той още веднъж изравни резултата в сета, затвърждавайки пробива със сервис гейм на нула.

Димитров обаче още веднъж откри правилния темп и преди третата отмора в сета реализира няколко чудесни офанзиви с бекхенд, които му разрешиха да си върне самодейността и да поведе с 4-3. Началният удар на Фонини обаче продължи да затруднява първата ни ракета и международният №59 записа втори следващ сервис гейм на нула.

Форхендът продължи да служи добре на Димитров и след няколко доста положителни офанзиви от главната линия българинът се приближи на гейм от успеха. Топка в навън на Фонини донесе мачбол на първата ни ракета, само че той бе избавен от италианеца след доста положително излизане на мрежата. Поредният сбъркан бекхенд на международният №59 даде на Димитров нова възожност да завърши мача, само че тя също не бе оползотворена, защото Фонини пласира доста качествена къса топка.

Италианецът опита да бъде по-агресивен на ретур, само че този път този нападателен метод му изигра неприятна смешка и Димитров още веднъж се приближи до триумфа, спечелвайки безапелационно подаването си. Българинът сподели признаци на раздразнителност, като пропусна два от трите следващи мачбола, до които доближи, само че по-късно Фонини бе този, който се пречупи под напрежението и позволи съдбовна за него двойна неточност, донесла на Димитров триумфа с 6-0, 7-5 след час и половина на корта.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР