Rolex Paris Masters, финалНовак Джокович – Холгер Руне6-3, 3-6, 5-7Холгер

...
Rolex Paris Masters, финалНовак Джокович – Холгер Руне6-3, 3-6, 5-7Холгер
Коментари Харесай

Руне детронира Джокович и вдигна първия си Мастърс трофей


Rolex Paris Masters, край

Новак Джокович – Холгер Руне 6-3, 3-6, 5-7

Холгер Руне е новият член на клуба на Мастърс първенците. Датчанинът подвигна първия си ATP 1000 трофей след зрелищен поврат против Новак Джокович на финала в Париж. Скандинавецът загуби първия сет, само че по-късно подобро доста представянето си и детронира първенеца, осигурявайки си дебют в Топ 10 на ранглистата. По този метод Руне прекъсна серията на Джокович от 13 следващи победи и на следващия ден ще стане първият предсатвител на своята татковина, наредил се измежду десетте най-хубави в света.

Джокович записа повече асове (8-6) и направи по-малко двойни (2-7) и непредизвикани неточности (13-20). За сметка на това обаче Руне имаше превес във връзка с уинърите (42-36) и беше по-резултатен на сервис (68-56). Датчанинът беше безукорен при възможностите си за пробив (3/3), до момента в който Джокович осъществя единствено два от 12-те си брейкпойнта (17%).

След равностойното начало Руне стартира да демонстрира съществени признаци на раздразнителност, с което доста улесни задачата на своя конкурент. В четвъртия гейм датчанинът направи две следващи двойни неточности, като по този метод подари на Джокович първия пробив в мача. Сърбинът се възползва от съмненията на младежа, като увеличи качеството на първия си сервис и след два поредни несполучливи ретура на Руне първенецът затвърди пробива си и натрупа удобен задатък от 4-1.

Датският тенисист редуцира пасива си, само че продължи да изпитва компликации на ретур и след още две непредизвикани неточности от страна на международния №18 Джокович се приближи на гейм от спечелването на сета. Сърбинът продължи да бъде доста нападателен при подаванията си и след форхенд уинър по правата, последван от безкомпромисно воле на мрежата, пред него се откриха три следващи сетбола. Джокович обаче имаше потребност единствено от един, защото Руне не съумя да отрази негов бекхенд по диагонала и по този метод сърбинът направи първата крачка към купата, печелейки откриващия сет с 6-3.

Световният №7 продължи да слага младежа под съществено напрежение и още при започване на втория сет стигна до три следващи благоприятни условия за пробив. Те обаче бяха пропилени след офанзива в навън, последвана от ретур в мрежата и отличен минаващ бекхенд на Руне. Датчанинът заигра с доста повече експанзия и самочувствие и реализира първия си пробив, който след това затвърди, приключвайки идващия гейм с ас за 3-0.

Световният №18 атакуваше отлично с бекхенд от главната линия, като в това време излизаше доста по-често и по-успешно на мрежата, като късите му топки също започнаха да затрудняват съществено Джокович. От своя страна сърбинът на няколко пъти позволи доста нетипични за него неточности при привидно лесни топки и това стимулира още повече Руне. Ретур в навън на Джокович даде три следващи сетбола на датчанина, а след несполучлив опит за къса топка от страна на първенеца младежът изравни резултата в мача, като се наложи с 6-3 във втория сет.

В заключителната част Джокович още веднъж стартира да играе доста нападателно на ретур, като този метод му оказа помощ да стигне до три следващи брейкпойнта в четвъртия гейм. Руне избави първия с ас, само че по-късно позволи двойна неточност и сърбинът се приближи до триумфа. Веднага по-късно обаче датският тенисист стигна до опция да върне пробива, която оползотвори с превъзходен минаващ форхенд по диагонала и понижи резултата на 3-2.

Макар да сподели известни съмнения, Руне затвърди пробива си и изравни резултата в сета, като при 30-30 в шестия гейм пласира невъзмутим бекхенд, откакто си отвори пространство в корта, а секунди по късно пласира нов ас. Джокович обаче съумя да прекъсне серията на младежа и си върна водачеството при 4-3.

Руне още веднъж откри правилния темп и изравни, след което стигна до брейкпойнт при 5-5. Той бе осъществен откакто Джокович изпрати топката в навън при офанзива с форхенд по диагонала и младият скандинавец получи опцията да сервира за купата. Сърбинът стигна до точка за пробив, която обаче бе отразена от неговия конкурент след безмилостен форхенд от вътрешността на корта. Непредизвикана неточност на Руне даде нов брейкпойнт на Джокович, само че международният №7 върна жеста, изпращайки форхенд в мрежата.

Сърбинът пропусна още два шанса за пробив след несполучлив опит за къса топка, последван от смач при мрежата от страна на Руне. След дълго разиграване, приключило с отлично воле от негова страна, Джокович стигна до пети брейкпойнт, само че той също бе прахосан след топка в навън при минаващ бекхенд. Руне отговори с елегантен слайс, който му даде опцията да завърши мача. Напрежението обаче доближи до скандинавеца и той позволи двойна неточност.

Джокович пропиля нов брейкпойнт след много неоснователен ретур, а секунди по-късно пред Руне се откри втори късмет да спчели купата след несполучлив бекхенд на сърбина. Този път младежът не пропусна разкрилия се пред него късмет и след доста едва воле на Джокович международният №18 завоюва първия си Мастърс трофей, триумфирайки с 3-6, 6-3, 7-5 след два часа и половина игра.

„ Това е съвършеният свършек на седмицата. Беше същинска привилегия да споделя корта с Новак. Чувствам се прелестно. Ако преди четири седмици ми бяхте споделили, че ще съм в Топ 10, нямаше да ви допускам. Сега обаче съм там и съм доста горделив. Последният гейм беше най-стресиращият в живота ми. Сякаш сърцето ми се качи в главата. Вече бях почнал да мисля за тайбрека, само че е отлично, че не ми се наложи да претърпявам това “ – сподели Руне след мача.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР