Rolex Monte-Carlo Masters, четвъртфиналСтефанос Циципас – Диего Шварцман 6-2, 6-7(3),

...
Rolex Monte-Carlo Masters, четвъртфиналСтефанос Циципас – Диего Шварцман 6-2, 6-7(3),
Коментари Харесай

Циципас беше в опасност, но надделя над Шварцман в зрелищна битка


Rolex Monte-Carlo Masters, четвъртфинал

Стефанос Циципас – Диего Шварцман 6-2, 6-7(3), 6-4

Стефанос Циципас откри място на полуфиналите на Мастърс шампионата в Монте Карло откакто победи Диего Шварцман в един от най-интригуващите мачове от началото на шампионата. Защитаващият купата грък позволи поврат от 5-2 във втория сет, след което изоставаше с 0-4 в третия, само че в последна сметка удължи победната си серия в Княжеството и се приближи до втория си Мастърс трофей.

На полуфинала международният №5 ще се изправи против Александър Зверев, който по-рано през днешния ден победи Яник Синер.

И четирите аса в мача бяха дело на Циципас, като гъркът имаше лек превес във връзка с извоюваните на сервис точки (61-55). Световният №5 осъществя седем от десетте си точки за пробив (70%), до момента в който Шварцман оползотвори четири от своите седем брейкпойнта (57%).

През първия сет изглеждаше, че Циципас най-сетне ще покаже формата, с която завоюва купата в Княжеството преди година. Световният №5 показва доста офанзивна и разнообразна игра, с която не даваше никакви шансове на Шварцман, и относително елементарно натрупа удобен задатък от 5-0. Аржентинецът прояви борбеност, като избави три сетбола и върна един от пробивите, само че Циципас прекъсна серията му със серис гейм на нула, спечелвайки откриващия сет с 6-2.

Голяма част от втория сет протече по подобен метод, като гръцкият тенисист още веднъж проби пръв и поведе с 5-2. Изглеждаше, че успеха на Циципас е единствено въпрос на време, само че след почивката непредизвиканите му неточности започнаха да идват една след друга, до момента в който Шварцман преследваше неуморно всяка топка о постоянно изненадваше съперника си с неочаквани излизания на мрежата. Аржентинецът загуби единствено една точка в идващите три гейма и възвърне равенството, като в последна сметка се стигна до тайбрек.

В него Шварцман продължи да нападна доста решително, до момента в който Циципас на няколко пъти сподели изненадваща липса на самообладание и това даде на международния №16 цели пет поредни благоприятни условия да затвори сета. Циципас избави първите два сетбола, само че третият опит се оказа благополучен за Шварцман и след нова топка в навън от страна на съперника си аржентинецът изравни резултата в мача след 7-6(3).

Южноамериканецът резервира положителния си темп и при започване на заключителния сет осъществя два поредни пробива, повеждайки с 4-0. Циципас обаче последователно стартира да преоткрива формата си от първия сет. Бекхендът на гърка още веднъж стартира да затруднява съществено съперника му, като в това време международният №5 завоюва няколко оспорвани разигравания при мрежата и това му разреши да изравни резултата.

В деветия гейм Циципас позволи няколко неточности и Шварцман бе на път да си върне водачеството, само че южноамериканецът пропусна геймбол, като в последна сметка прехвърлящите удари се оказаха непредвиденото оръжие в арсенала на третия подложен и той реализира цялостен поврат, доближавайки се на гейм от успеха за трети път в мача.

Гъркът стигна до мачпойнт, парирайки опит за минаващ удар със зрелищен плонж, само че по-късно изпрати топката в навън при офанзива с форхенд по диагонала. Циципас обаче стигна до нова опция за привършване на конфликта, която бе оползотворена след дълго разиграване, завършило с бекхенд в мрежата от страна на Шварцман, и по този метод първенецът продължи отбраната на трофея си след 6-2, 6-7(3), 6-4.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР