Ролан Гарос започва днес, а тазгодишното издание на турнира ще

...
Ролан Гарос започва днес, а тазгодишното издание на турнира ще
Коментари Харесай

"Ролан Гарос" без Надал: новото поколение стои на пътя на Джокович към рекорда

Ролан Гарос " стартира през днешния ден, а тазгодишното издание на шампионата ще е по-различно. За първи път от 18 години на кортовете в Париж няма да излезе тенисистът, който се трансформира в съвсем синоним на шампионата -.

Испанецът, който завоюва купата 14 пъти в последните 18 години, разгласи, че не е изцяло възобновен от, получена през, и няма по какъв начин да играе. Надал няма да бъде на кортовете още няколко месеца, с цел да може да се възвърне изцяло за идната година, която евентуално ще е последната в кариерата му.

Има причина да има скулптура на Надал пред централния корт " Филип Шатрие ". Никой състезател не е доминирал по този начин, както той го прави на този шампионат. Последният случай, в който " Ролан Гарос " се организира без него, беше през 2004, когато централният корт към момента нямаше покрив, вечерните сесии не се организираха, а мъжете и дамите към момента имаха друг награден фонд.

За 18 години Надал завоюва 115 мача и е изгубил единствено три, като единствено в четири години не взе Купата на мускетарите. Испанецът стигна до трофея, даже в години, в които беше отписван от всички. През 2022 година той стана, макар че беше на терапия с инжекции и на процедура в ходилото на левия си крайник.

 Надал разгласи, че пропуща Надал разгласи, че пропуща " Ролан Гарос " и ще се отдръпна от тениса следващата година

Отсъствието на Надал дава спомагателна конспирация за тазгодишното издание на шампионата, а съгласно някогашни и сегашни тенисисти " Ролан Гарос " ще е най-оспорваният шампионат от години.

Фаворитите

Новак Джокович е единственият тенисист, печелил повече от една купа на " Ролан Гарос " в ерата на Надал - през и. Джокович нанесе две от трите провали на Надал на " Ролан Гарос " - на четвъртфинал през 2015 и на през 2021.

Джокович влиза в шампионата в гонене на втора купа от Големия шлем за годината, откакто през януари завоюва. Ако успее, сърбинът ще стане рекордьор по титли от Големия шлем. В момента той дели първото място с Надал, като и двамата имат по 22. Трети е Роджър Федерер с 20.

Джокович обаче несъмнено не е в най-хубавата си форма, като не взе нито една купа на червени кортове тази година. Той отпадна рано в и в, не игра в Мадрид, а в Рим стигна, като в това време падна до третото място в международната класация и разгласи, че в тениса към този момент е пристигнало.

Един от главните тенисисти от новото потомство -, влиза като любимец в шампионата. Испанецът си върна първото място в ранглистата, откакто завоюва купите в Барселона и в Мадрид за втора поредна година.

 Световният №1 Карлос Алкарас влиза като любимец
Световният №1 Карлос Алкарас влиза като любимец

" Не съм любимецът, само че, несъмнено, съм част от тенисистите, които са считани за такива. Няма огромно напрежение, виждам да се развличам. Дошъл съм да покажа най-хубавия си тенис и да се опитам да стигна до добър резултат ", сподели Алкарас. Жребият отреди, че той и Джокович може да се срещнат на полуфинал.

 Да бъда един от великите: проектът на Карлос Алкарас в тениса Да бъда един от великите: проектът на Карлос Алкарас в тениса

Холгер Руне също е в групата на любимците, откакто игра финали на " Мастърс " шампионатите в Монте Карло и в Рим и завоюва купата в Мюнхен. Даниил Медведев към този момент играе все по-добре на червени кортове и стана първенец в Рим. Стефанос Циципас и Каспер Рууд, които играха финали надлежно през 2021 и 2022 година, също са с огромни шансове.

" Не са доста тенисистите, които могат да бият Алкарас или Джокович. Не знам дали Руне или Медведев ще съумеят. За страдание, моят племенник няма да играя, само че се надявам през 2024 година да е подготвен ", сподели чичото на Надал и негов треньор в по-голямата част от кариерата му Тони Надал.

Българското присъединяване

Григор Димитров влиза на " Ролан Гарос " след първия си от 2018 година насам. Той добави шампионата в Женева в последния миг, само че стигна до край, от Николас Джари. " Ролан Гарос " е шампионатът от Големия шлем, в който Димитров има минимум триумфи, като най-хубавото му класиране е четвърти кръг през 2020 година

В първия кръг противник на българина ще е Тимофей Скатов, който е 147-и в ранглистата, а при триумф, във втория Димитров ще срещне Емил Русувуори или Грегоар Барер. Евентуален противник в трети ще е №8 в схемата Яник Синер.

Андриан Андреев беше покрай влизане в главната скица на шампионата, само че загуби с 1:6, 7:5, 4:6 от Дженаро Алберто Оливиери (Аржентина) в мач от последния кръг на квалификациите.

Виктория Томова влиза в шампионата след положително показване в Страсбург, където в профил Ализе Корне, а по-късно загуби в три сета от Лорън Дейвис. В първия кръг българката ще играе против поставената под №23 Екатерина Александрова от Русия.

Новото огромно трио при дамите

След две трофеи на " Ролан Гарос " в последните три години, още веднъж наподобява с най-големи шансове за успех при дамите. Водачката в международната класация има две трофеи от началото на годината, само че все по-близо до нея наподобяват и Елена Рибакина. Толкова близо, че трите към този момент са наричани " Голямата тройка ", както години наред бяха наричани Федерер, Джокович и Надал.

Швьонтек завоюва две трофеи в Големия шлем предходната година, Рибакина взе " Уимбълдън ", а Сабаленка - Australian Open.

 Ига Швьонтек ще гони трета купа на
Ига Швьонтек ще гони трета купа на " Ролан Гарос "

Сабаленка е тенисистката с най-вече трофеи през тази година - три, както и с най-вече финали - пет. На червени кортове тя загуби финала от Швьонтек в Щутгарт, само че взе реванш против полякинята в Мадрид.

Рибакина пък стана шампионка в Рим, където Швьонтек се отдръпна поради травма.

Шампионката на " Ролан Гарос " от 2021 година Барбора Крейчикова счита, че би трябвало да бъде споменавана наедно с останалите.

" Когато чета нещо, постоянно е Ига, Арина и Елена, аз не съм там. Какво повече да направя, по какъв начин да се потвърдя? Искам да бъда споменавана също, аз също имам триумфи, само че не получавам признанието ", сподели Крейчикова, която е 13-а в света сега.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР