Рокът е вятърът на промяната в знамето на размирните „60-те.

...
Рокът е вятърът на промяната в знамето на размирните „60-те.
Коментари Харесай

БНТ1 представя документалния филм "Легендата "Щурците" на 22 декември

Рокът е вятърът на смяната в знамето на размирните „ 60-те ". У нас емблемата на тази смяна е белязана с името на „ Щурците ", които се раждат през 1967 година, присъща с протести и спорове. Към този интервал БНТ1 ще води феновете с новия документален филм - „ Легендата „ Шурците ". Той ще бъде излъчен на 22 декември от 22:00 часа, незабавно след предаването „ Панорама ".

Документалната лента връща времето половин век обратно, когато да си купиш уредба за озвучаване, би трябвало да имаш връзки в чужбина и да дръзнеш да обмениш незаконно валута. Тогава тонколоните тежат по 100 кг, а момчетата с дълги коси излизали единствено нощем, с цел да не ги приберат в милицията. Като машина на времето, филмът ни превежда от 1967-ма, когато понятието рокгрупа не съществува за българската музика, до 2017-та, с цел да наблюдава по какъв начин рокът у нас за 50 години се трансформира от ретроградна и преследвана мода - в просвета, която поколенията си предават като знаме.

„ Легендата „ Шурците " е кино роман за едни елементарни момчета с невероятна обич към рокендрола, които трансформират музикалните хоризонти на България и съумяват да се задържат половин век на гребена на вълната, тъй като имат вяра, че актьорът би трябвало да се качва на сцената, единствено когато има какво да каже. И това, което желае да каже да е толкоз сакрално, толкоз мощно, че той повече не може да го задържи.

80-минутната документална лента, наситена с музика и вълнуващи истории, е на режисьора Станислав Терзиев, сценариста Анна Мельова, оператора Здравко Ружев и режисьора по монтажа Филип Петков. Два дни по-късно, на Бъдни вечер, Българската национална телевизия ще излъчи целия концерт за 50-годишнината на именитата група, който събра над 12 хиляди души в зала Арена Армеец.

Гледайте документалния филм „ Легендата „ Щурците " на 22 декември (петък) от 22:00 часа по БНТ1!

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР