Рокът е на върха на популярността си, когато един китарист

...
Рокът е на върха на популярността си, когато един китарист
Коментари Харесай

Карлос Сантана, китарата и музиката като лъч светлина

Рокът е на върха на известността си, когато един китарист и неговата група вземат решение да опитат нещо коренно - съчетават рок акомпанименти с латиноджаз. Те са „ Сантана “, а индивидът в тяхното сърце - Карлос Сантана, навърши 76 година Той е човек на деня на Свободна  Европа.

Докато в края на 60-те и края на 70-те рокът е на върха на известността си, един китарист и неговата група вземат решение да опитат нещо коренно за това време. Те стартират да съчетават рок акомпаниментите с латиноджаз. Към соло китарата, басът и барабаните прибавят тимпани и конга, а мелодичният им блус пробива на именития „ Удсток “ през 1969 година в компанията на Джими Хендрикс, Джо Кокър, „ Дъ Ху “ и други.

Групата се споделя „ Сантана “ , а в четвъртък индивидът основата ѝ Карлос Сантана навърши 76 година

Карлос Умберто Сантана Бараган е роден през 1947 година в мексиканското градче Аутлан де Наваро , щата Халиско в Мексико. За именит китарист да се роди в дома на мариачи се оказва благословия. Докато навършва пет години той към този момент свири на цигулка. Под управлението на татко си на осем към този момент свири и на китара. В дома китарата овладява и брат му Хорхе , който по-късно също става професионален китарист.

Още от дете той се увлича по музиката на Б. Б. Кинг, Джон Лий Хокър и други блусари. Голямо въздействие върху него оказва и Ричи Валънс , който с изключение на измежду пионерите в рокендрола е и от мексикански генезис, както и Габор Сабо , който съчетава голям брой стилове, измежду които и претекстове от родната му Унгария.

По-късно семейство се мести в Тихуана , на границата със Съединени американски щати. Там Карлос свири с локални банди и незабавно стартира да търси личния си жанр.

По-късно те се преселват и оттатък границата и се откриват в Сан Франциско. Това се оказва друга значима стъпка за Карлос по пътя към огромната музикална кариера. Край „ Голдън гейт “ той продължава да се среща с нови стилове и звучения, част от които тогава стартират да прокарват пътя си като другите вариации на джаза, фолк-а, само че и всичко към мощното придвижване на хипитата.

„ Ако по това време влезеше в стая на някой пич, щеше да чуеш Слай Стоун и Хендрикс, различен пък ще слуша „ Стоунс “ и „ Бийтълс “, споделя Карлос.

През октомври 1966 година Карлос основава „ Саната Блус Бенд “ . В началото тя е формирана от четирима души, които дълго време се усилват, след това някои напущат или са уволнявани за непрофесионалното си държание. Те подгряват на огромни концерти на банди като „ Дъ Ху “ и „ Грейтфул дед “ . Именно след сходно тяхно осъществяване подписват контракт с „ Колумбия рекърдс “ през 1968, а година по-късно се появява и първият им албум „ Сантана “, както към този момент се споделя и самата тайфа.

Още същата година един от откривателите им, който оказва помощ за първите им участия в турнета – именитият Бил Греъм , е част от организацията на първия „ Удсток “. Благодарение на връзките си с Греъм „ Сантана “ получават късмет да свирят 45 минути на трансформиралия се в легенда фестивала във фермата на Макс Ясгур.

Именно това присъединяване им разрешава да се изстрелят към славата в Америка и чужбина. Дебютният им албум доближава до номер 4 в класацията на „ Билборд “, а сингълите „ Джинго “ и „ Евъл Уейс “ влизат в най-слушаните 10 части.

Година по-късно, през 1970 година, групата записва втория си албум „ Абрахас “ . В него попада римейка на „ Блек меджик уоман “ на „ Флитууд Мак “, който доближава до върха на американските музикални ранглисти. В албума попада и друго именито парче Oye como Va . Десетилетие по-късно „ Абрахас “ към този момент е платинен алмбум, а през 2005 попада в класацията на списание „ Ролинг Стоун “ за 500-те най-велики рок албума за всички времена.

С триумфите в рокмузиката обаче идват и споровете в бандата. Част от членовете развиват проблеми с алкохола и опиатите, стартират свади поради неспазване на графици и ангажименти. Така 70-те, въпреки че стартират мощно, последователно водят до намаляването на славата на „ Санатана “ и самия Карлос.

В този интервал Сантана се сближава с английския китарист Джон Маклафлин . Двамата творят дружно за прочут интервал. Тогава Карлос се увлича по медитацията, а през Маклафлин става възпитаник на известния гуру Шри Чинмой . Това му оказва помощ за десетилетия да откаже марихуаната, която употребява в огромни количества.

До края на 80-те той непрекъснато се появява на концерти на други реализатори, записва албуми с групата си, само че прави и солови планове. Както по-късно той споделя - комбинира музиката, която желае да свири, с хората, с които желае да свири, а останалите му творби композира, с цел да задоволи продуцентите от звукозаписните компании.
Мисля че всеки актьор би трябвало да мине през самоубийство на кариерата си – на всеки три години
„ Мисля че всеки актьор би трябвало да мине през самоубийство на кариерата си – на всеки три години “, споделя Карлос години по-късно в изявление.

Макар че за десетилетие не съумява с шлагерите, през 1999 година Карлос прави това, което най-вече му се отдава – записва цялостен албум, главно с гостуващи музиканти, както и с членовете на „ Сантана “. Това е 18-ия студиен албум на бандата. Той се споделя Supernatural , а 18 очевидно се оказва щастливото число на музикантите. Пилотният сингъл, записан дружно с Роб Томас, Smooth улавя вниманието на цялата музикална промишленост. Песента за нула време става номер едно в Съединени американски щати и по света, а Карлос бързо връща славата си.

От Supernatural се оказва и различен огромен шлагер Maria, Maria , записан дружно с The product G&B. В него с изключение на класическото за „ Сантана “ звучене се прибавят и хип-хоп ритми, което се оказва нова рецепта за международен шлагер.

Освен че връща славата на Карлос, албумът жъне голям триумф и е публикуван в над 15 млн. копия. Печели и девет награди „ Грами “ като по този начин усъвършенства върха на „ Трилър “ на Майкъл Джексън за най-награждаван албум. Наградата за най-хубав албум трансформира Карлос в първия испаноговрящ, който печели тази, както и премията за най-хубав рок албум.

Освен с произвденията си, Карлос има и огромна диря в музиката и измежду самите музиканти. Няколко производители на китари създават модели, кръстени на него. През годините той опитва със тон от няколко усилватели по едно и също време, а звученето се трансформира в една от непокътнатите му марки.

Макар че е роден в Мексико, още през 60-те той става американски жител. Макар че за десетилетия отхвърля да пуши марихуана, някои привички мъчно умират. През 2020 година той основава и лична марка канабис, която кръщава „ Мирайо “.

„ Марихуаната е растение, което съществува от доста време. То може да даде доста. С него не просто се напушвате. То се употребява и за медицина и доста други неща “, пази решението си Сантана.

Сантана има над 30-годишен брак с активистката Дебора Кинг . Двамата имат три деца. Те основават организация, която дава финансова помощ за обучение, медицински грижи и други услуги, ориентирани към най-бедните.

През 2007 година двойката се развежда, а три години по-късно Сантана се дами за барабанистката Синди Блекман .

През цялата си кариера и живот Саната постоянно приказва за извисяването на духа, което самият той непрекъснато търси.

„ Слънцето споделя на растението какъв цвят, форма, аромат и усет да има...Невероятно е по какъв начин всичко знае какво да прави и по какъв начин. За мен и по този начин би трябвало да бъде и в музиката, като лъч светлина, с малко земни ноти “.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР