Рокадите в служебното правителство още през първата седмица на неговото

...
Рокадите в служебното правителство още през първата седмица на неговото
Коментари Харесай

БСП и „Възраждане“ внасят вот на недоверие, ако президентът не смени Главчев

Рокадите в служебното държавно управление още през първата седмица на неговото битие и изключително промяната на външния министър Стефан Димитров, единствено ден след отправените рецензии по негов адрес от страна на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, провокираха остри реакции в Народното събрание, като се стигна и до събиране на подписи за избор на съмнение към кабинета „ Главчев “.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова прикани президента Румен Радев да смени служебния министър председател, като се закани, че в противоположен случай социалистите, дружно с депутатите от „ Възраждане “, ще внесат избор на съмнение към държавното управление. Според Нинова служебната власт е командвана от Бойко Борисов.
Свързани

„ Служебният кабинет на Главчев е подправено длъжностен. Вече получихме безспорни доказателства, че това е кабинет на ГЕРБ и е персонално правилен и командван от Бойко Борисов . Това е изрично нарушаване на духа на Конституцията, където служебният кабинет би трябвало да е равно далечен от партиите, да е безпристрастен и да организира почтени избори “, съобщи председателката на Българска социалистическа партия в коридорите на Народното събрание.
Абсолютно подлагаме под подозрение в тази обстановка честността на изборите. Това, което направи Борисов, а по-късно чинно извърши Главчев, е сериозен удар по правилата на правовата страна и на конституционния ред.
Корнелия Нинова, водач на Българска социалистическа партия

По думите на Нинова, оттук насетне не може да има никаква сигурност по какъв начин ще работи служебният кабинет.

Очевидно е на каишка – ще извършва това, което ще каже Борисов. Затова през днешния ден призовахме президента Радев да смени премиера Главчев. Той по новата Конституция може да го направи – да смени премиера и оттова нататък нов длъжностен кабинет “, уточни Нинова.

По-късно водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов разгласи, че са положени общо 67 пописа под оферти от партията и подсилен от Българска социалистическа партия и „ ИТН “ избор на съмнение към служебния кабинет.

Той посочи, че един от претекстовете е невижданата, по думите му, политическа интервенция в работата на служебното държавно управление, съобщи Българска телеграфна агенция. „ То би трябвало да е равно отдалечено от всяка една политическа мощ и не би трябвало да основава усещане за индивидуалност в работата си, с цел да може да сме сигурни, че ще провежда и организира почтени избори “, означи Костадинов.

Малко по-късно от „ ИТН “ обясниха, че към този момент изследват дали е юридически и конституционно обосновано да се желае оставка на длъжностен кабинет, основан според новите промени в главния закон.

По думите на Костадинов „ Продължаваме промяната - Демократична България “ са отказали да сложат подписите си под настояването за избор на съмнение. „ Още не е късно да се причислят “, сподели водачът на „ Възраждане “.

„ Внасяме вота незабавно, за какво би трябвало да чакаме, имаме подписите “, отговори на въпрос водачът на „ Възраждане “. Той изясни, че сутринта са споделили на Корнелия Нинова за квалифицирания план за избор на съмнение, провели са основанията и има такива, макар тълкувателно решение на Конституционния съд.

Ако вотът на съмнение хипотетично мине, по думите на Костадинов идващият длъжностен кабинет би трябвало да провежда изборите. Той уточни, че изборът кой да бъде длъжностен министър председател е ръцете на президента Радев.

Свидетели сме какво се случи единствено седмица след назначението на служебното държавно управление – с едно изказване на водача на ГЕРБ Бойко Борисов беше препоръчан за промяна министърът на външните работи “, уточни Костадин Костадинов. Това незабавно основава справедлива причина за подозрение в честността на вота. „ Ето за какво това държавно управление би трябвало да подаде оставка и надлежно да бъде назначен нов кабинет “, акцентира водачът на „ Възраждане “.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР